Voor een baan gevraagd worden

In Syrië deed Hadi Altaleb (32) al een studie bedrijfskunde maar na zijn komst naar Nederland besloot hij zich te richten op de elektrotechniek. Vanwege de gunstige baankansen. Nu volgt hij aan De Haagse de duale opleiding Elektrotechniek, omdat hij het belangrijk vindt om snel veel werkervaring op te doen en omdat hij geen studieschuld op wil bouwen. Hij hoopt gevraagd te worden voor een baan in plaats van te moeten solliciteren. Liefst door meerdere werkgevers, zodat er iets te kiezen valt.

pmw_20210223 Hadi Altaleb(146)_origineel

Foto: Paul Witte

van bedrijfskunde naar elektrotechniek

Zes jaar is Hadi nu in Nederland en in die tijd heeft hij niet stilgezeten. “Mijn vader had een aantal fabrieken in zoetwaren, dus het lag voor de hand dat ook ik iets met ondernemen zou gaan doen. In Nederland koos ik in eerste instantie weer voor de opleiding Bedrijfskunde maar ik zag al vrij snel in dat de taal een obstakel zou blijven en in mijn nadeel zou werken. Elektra en innovatie heb ik ook altijd leuk gevonden en ik was vroeger goed in wiskunde, dus ik besloot over te stappen naar Elektrotechniek. Ik denk dat ik binnen dit vakgebied meer kansen heb om te laten zien wat ik waard ben.”
werken en studeren tegelijk

Na anderhalf jaar de voltijdopleiding Elektrotechniek gevolgd te hebben, veranderde hij van gedachten en ging hij verder met de duale variant. Om geld te verdienen maar bovenal om meteen ervaring als elektrotechnisch ingenieur op te doen. Hij was immers geen twintig meer. Eén dag is nu gereserveerd voor school en op de andere vier dagen werkt Hadi in de installatietechniek. Dat bevalt goed. “Het grote verschil tussen voltijd en duaal is dat ik bij voltijd altijd wel bezig was met een project. Nu heb ik alleen theorie en practicum. Na een werkdag kan ik gewoon gaan zitten en studeren.” 

Niet alles wat hij leert kan hij direct gebruiken in deze baan, maar dat maakt hem niet uit. “Ik ben ervan overtuigd dat je bij elke opleiding hooguit 50 procent leert van wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. De opleiding voorziet in een basis en de rest leer je op je werk. Het diploma heb ik nodig om verder te komen dan tekenaar of ontwerper. Ik heb mijn doelen voor de toekomst.”
elektrotechniek in kassen

Hadi werkt bij Enthoven Techniek / Patron Agri Systems. Het bedrijf levert maatwerkinstallaties voor glastuinbouw, in Nederland en daarbuiten. Op dit moment verdeelt Hadi zijn aandacht over twee projecten in het buitenland. Als werkvoorbereider zorgt hij dat alle materialen die nodig zijn voor de elektro- en watertechniek in de kas er op het juiste moment zijn. Hij rekent dus uit hoeveel meter kabel er in totaal nodig is en telt het aantal benodigde verloopstukjes, printplaten, trafo’s en installatiekasten. Dat klinkt overzichtelijk maar is een heidens karwei. De materiaallijst is lang en er mag niets ontbreken.
twee functies tegelijk

Naast werkvoorbereider is Hadi installatie-ontwerper. Omdat hij zo veel mogelijk wil leren, is hij blij dat hij de kans krijgt die twee functies te combineren. Als werkvoorbereider steekt hij meer op. Het werk dwingt hem zich te verdiepen in details en daarnaast breidt hij zijn technische woordenschat op die manier snel uit. Ondanks corona werkt hij bijna altijd op kantoor. Dat werkt goed voor hem. “Ik kan mijn ervaren collega’s hier makkelijker om advies vragen dan via de telefoon. Ik heb ook veel te maken met de productie. Als ik iets niet uit kan leggen, loop ik even met een tekening naar beneden.” 
een bijdrage leveren

Dat hij het druk heeft, is geen probleem. “Ik leer heel veel, heb aardige collega’s, en krijg energie van mijn werk. Ik doe mijn best om alles op tijd geregeld te hebben en ik zie voldoende kansen om me te ontwikkelen.” Voorlopig is Hadi dus heel tevreden op zijn werkplek. Dat komt goed uit want hij houdt van stabiliteit in zijn leven. Zijn vorige baan zegde hij op toen hij zich realiseerde dat hij - als inspecteur van schakelkasten langs de snelweg en bij stoplichten - te weinig ervaring opdeed als elektrotechnisch ingenieur. Hij verdiende er meer, maar Hadi’s leven draait niet om geld. Niet meer. Hij wil zich blijven ontwikkelen en iets bijdragen. 

Lees meer over de duale opleiding Elektrotechniek op De Haagse Hogeschool