Koeltorens en afvalwater

Schoon, daar draait het eigenlijk om bij Ecolab/Nalco Water. Het bedrijf ontwikkelt allerlei producten en diensten voor hygiëne en water. Het zeeppompje in de wc van je favoriete restaurant bijvoorbeeld. Maar ook allerlei innovatieve oplossingen op watergebied. Water besparen bij de bierproductie. Roestvorming in koeltorens onderdrukken. Zorgen dat hergebruik van water mogelijk is door verfresten eruit te filteren. Er wordt veel getest bij het bedrijf en daar weten Yajing Wang en Curtis Duinkerk alles van. Ze hebben allebei Process & Food Technology gestudeerd en zijn nu collega’s.

Yajing_Curtis_samen2

Yajing lost problemen in het productieproces op

2019 was een goed jaar voor Yajing. Ze studeerde niet alleen af maar vond ook binnen een paar maanden een baan. Als application engineer bij Ecolab zorgt ze dat energiesystemen in de chemische productie het blijven doen. Denk aan koeltorens, ovens en ketels. Yajing: “Ik neem staaltjes af en analyseer die in het lab. De eigenschappen, mogelijke problemen en voorzorgsmaatregelen verwerk ik in een rapport. Simpel gezegd gaat het erom dat ik problemen in het productieproces opspoor en oplos.”

De industrie is net magie

Het was tijdens haar eerste stage in jaar 3 dat Yajing ontdekte hoe leuk ze werken in de industrie vond. “De industrie is net magie. De fabriek zelf is gigantisch. Er wordt elke seconde waarde gecreëerd, met minimale mankracht. De inspanning is dus heel goed te meten. Altijd als ik de fabriekshal inloop om naar de productie te kijken, besef ik hoe geweldig ik het vind om toe te passen wat ik op school geleerd heb. De lessen bij PFT sluiten meestal nauw aan op de praktijk, dus ik wist wat me te wachten stond.” Meestal werkt Yajing samen met collega’s, maar het komt ook voor dat ze alleen werkt aan iets.

Curtis werkt in het waterlaboratorium

Curtis werkt al langer bij Ecolab, sinds 2011. Als labtechnicus bij de onderzoeksafdeling voert hij allerlei werkzaamheden in het waterlaboratorium uit. Zowel routineklussen als minder gangbare klussen. “Ik voer experimenten uit en beoordeel twijfelachtige resultaten opnieuw. Ook evalueer ik bestaande processen en verbeter die vervolgens.” Verder schrijft hij rapporten en protocollen en improviseert hij wat af met alle labapparatuur. Laatst nog heeft hij nog met oude onderdelen een uv-lampje aan een opstelling bevestigd.

Kleine koeltorens in het lab

Labtechnici als Curtis testen de chemie en technologie die door collega’s wordt ontwikkeld. Curtis: “We hebben bijvoorbeeld een eigen proefbank voor afvalwater. Daar testen we onze producten die bedoeld zijn om afval van water te scheiden. We doen nu proeven voor een autobedrijf. De verf waar ze auto’s mee spuiten gaat daar met het water het riool in. Verder hebben we kleine koeltorens voor tests met onze producten die kalkaanslag of roest aanpakken.”

Ecolab is leuke werkplek

Zowel Yajing als Curtis werken met veel plezier bij Ecolab. Curtis: “Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik ooit in een waterlab zou werken. Mijn laatste stage was in een olieraffinaderij en ik besloot toen dat ik die kant op wilde. Maar zodra ik hier binnenliep, had ik het naar mijn zin.” Yajing vindt het fijn dat het het niet om winst gaat binnen het bedrijf. Eerder gaat het om slagen en dingen bereiken. “Als team omarmen we het onbekende. We durven risico’s te nemen omdat we weten dat we resultaten kunnen boeken. Ik vind het ontzettend leuk om hier te werken.” 

Klaar voor een geweldige carrière

Ecolab biedt volop mogelijkheden om te blijven leren en nieuwe vaardigheden op te doen. Yajing: “Ik vertrouw erop dat ik een geweldige carrière als technisch ingenieur of vertegenwoordiger kan hebben binnen Ecolab.” Ook Curtis heeft gemerkt dat er veel mogelijk is binnen het bedrijf. Hij zou op willen klimmen tot onderzoeker. Als hij zou willen, zou hij ook kunnen overstappen naar de afdeling marketing/verkoop of intensiever met klanten kunnen werken. “Met andere woorden: je kunt hier echt alle kanten op.”

Meer weten over de Engelstalige opleiding Process & Food Technology op De Haagse Hogeschool?