Ian ontwierp de perfecte mengmachine

Ian de Boom, derdejaars Werktuigbouwkunde, doorliep zijn stage bij een bedrijf dat producten voor biologische gewasbescherming levert. Een fles met zeventigduizend levende mijten bijvoorbeeld. Ian ontwierp een machine die swirski-mijten mengt met de juiste hoeveelheid toevoegmateriaal, dat ook in de fles zit. De verspreidingstoren bleek perfect te werken.

spreidingstoren

Handmatig mengen verleden tijd

Eenmaal uitgestrooid over het gewas eten de mijten de insecten op die de gewassen aantasten. Chemische bestrijdingsmiddelen komen er dan niet aan te pas. De producten van Koppert gaan naar distributeurs overal in de wereld. Op dit moment staat een werknemer de mijten en dat andere materiaal nog met de hand te mengen voordat de flessen en zakjes ermee gevuld worden. Gewoon met een schep. Het idee is dat de mengmachine van Ian dit overneemt en het mengsel meteen lost in de buffer van een inpakmachine. 

Alle concepten moesten werken

Ian ontwierp apparaten voor vier verschillende mengmethodes. “Op school hebben we geleerd om altijd meerdere concepten uit te werken. Voor mijn stage ben ik wel wat verder in detail gegaan dan aangeleerd. Omdat de machine mogelijk echt gemaakt zou worden, heb ik alles getest. Ik wilde er zeker van zijn dat alle concepten zouden kunnen werken. Met mijn 3D-printer heb ik vier modellen gemaakt. De verspreidingstoren bleek het beste te werken.”  

Ontwerpen in het echt anders dan op school

“Het ontwerpen ging er toch wel anders aan toe dan op school. Daar zijn altijd grenzen aan wat je kunt ontwerpen: het materiaal is al gegeven, of het budget is laag, of je mag alleen huishoudelijke producten gebruiken. In een bedrijf willen ze het best haalbare product, uiteraard nog met een budget, maar wel een redelijk budget. Daar heb ik veel van geleerd. Nu ga ik met veel meer ervaring de markt op”, aldus Ian. 

Verantwoordelijkheid zonder druk

Voordat hij aan zijn stage van 22 weken begon, was Ian aardig nerveus. “Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten en ik vroeg me af of ik eigenlijk wel genoeg wist om ineens in een bedrijf rond te lopen. Ze lieten me daar helemaal zelf bepalen hoe ik met mijn opdracht aan de slag ging. Ondanks die verantwoordelijkheid voelde ik totaal geen druk. Het was echt een hele goede ervaring, vooral ook door de leuke collega’s van de techniekafdeling.”  

Goed beeld van de professionele omgeving

Tijdens zijn stage kreeg Ian ook de kans om machines te bekijken in de grote productiehal en op de afdeling waar de mijten gekweekt worden. Toen hij bezig was met een doseerunit nodigde een ander bedrijf hem zelfs uit om zijn materiaal op hun machine te testen. Ian: “Leuk was dat. Door mijn stage heb ik dus een goed beeld van werken in een professionele omgeving. Nu zit ik weer in een lesperiode, maar liever zou ik daar achter een bureau zitten.”

Bekijk ook de andere mengmachine-ontwerpen van Ian in zijn presentatie.
presentatie Ian de Boom

Lees meer over de opleiding Werktuigbouwkunde (voltijd) aan De Haagse Hogeschool.