Van klein eilandje naar groot Nederland

Ze wonen in Nederland, maar wel 8.000 kilometer ver. Sneeuw zien ze vaak voor het eerst en Nederland voelt heel anders aan dan hun vertrouwde eiland. Veel Caribische studenten lopen aan tegen cultuur- en taalproblemen. De Care-community op De Haagse Hogeschool biedt deze studenten een steuntje in de rug. Rishainy Bomberg is onderdeel van de community en rondde onlangs haar studie zeer succesvol af.

Care-netwerk1

Ieder jaar komen zo’n 200 Caribische studenten studeren aan De Haagse. Rishainy was net klaar met de middelbare school. “Op mijn 16e kwam ik alleen met het vliegtuig naar Nederland. Het contrast met Curaçao is heel groot. Je verlaat je safe bubble op het eiland met je familie, en dan sta je ineens alleen in een groot land en is alles anders.”

Uitpuzzelen

Op Curaçao is bijvoorbeeld nauwelijks openbaar vervoer. “Ik moest alles nog uitpuzzelen”, herinnert Rishainy zich. “Mijn tante heeft mij een volle dag laten zien hoe het openbaar vervoer werkt. Waar moet je een kaartje kopen? Waar moet je opladen en inchecken?” 

Ook op kamers gaan was compleet anders dan de wereld waar Rishainy aan gewend was. “In Curaçao ga je niet op jezelf wonen. Je woont niet samen met onbekenden. In Nederland is iedereen op zichzelf. Je deelt de badkamer met mensen die je niet kent en je eet in je eigen kamer.” 

Kersvers

Eenmaal gesetteld ging de kersverse student Bestuurskunde & Overheidsmanagement op ontdekking naar De Haagse. “Het viel mij op dat het een hele grote school is. Mijn middelbare school had 1100 leerlingen, hier lopen er 25.000 rond.” Al snel kwam de Caribische student in contact met haar mentor en docent Bestuurskunde Marcel Daniëls. “Al bij de eerste opdracht lukte het Rishainy niet om een document te uploaden. ‘Het gaat meteen fout’, dat gevoel kreeg ze.” 

Geen uitzondering

Helaas is Rishainy geen uitzondering. Marcel: “Caribische studenten hebben het moeilijk. Zij zijn geen internationale studenten, maar als je van 8000 kilometer verderop naar Nederland komt, ben je ook niet echt een Europese Nederlander.” Door het grote taal- en cultuurverschil sta je volgens de hogeschooldocent “meteen op achterstand”. Bovendien hangt er volgens Marcel “een negatief frame” om Caribische studenten. “Er zijn veel talentvolle studenten, maar ze krijgen niet altijd de kans die zij verdienen. We framen deze studenten vaak als problematisch. Min oproep is echt: verspil dit talent niet en zorg voor de juiste begeleiding en ondersteuning.” 

Nationale ombudsman

De oproep van Marcel staat niet alleen. Onlangs heeft de Nationale Ombudsman een rapport gepubliceerd over de moeilijkheden die Caribische studenten tegenkomen als zij in Nederland komen studeren. De Ombudsman roept de nationale overheid op oog te hebben voor de problemen die deze specifieke groep jongeren kent. 

Care

Caribische studenten die aan De Haagse studeren kunnen terecht bij de Care-community. Met voorlichtingsbijeenkomsten over bijvoorbeeld geldzaken en sociale activiteiten zoals een game night vinden veel studenten uit de ABC-landen een warm welkom. “Care is een soort familie op school”, aldus Rishainy die net haar afstudeerscriptie met een 9 heeft afgerond.”