Weet jij hoe Belangrijk het Thema EU is Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen?

Op 16 maart 2022 zijn er in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. In de campagnes gaat het, logischerwijs, om lokale thema’s. Maar welke invloed heeft ‘Brussel’ op de lokale politieke onderwerpen? En wat kunnen lokale bestuurders waarmaken binnen de Europese Unie? Het lectoraat Changing Role of Europe gaat de komende maanden aan de slag om het thema ‘Europa’ zichtbaar te maken in de context van de lokale politiek.

municipal elections Hiervoor heeft het lectoraat een subsidie toegekend gekregen bij de Europese Commissie in Den Haag. In de komende maanden wordt samen met studenten en lokale professionals een serie van 6 afleveringen voor de podcastserie ‘Global Gossip’ geprogrammeerd over dit thema. Daarnaast organiseert het lectoraat in februari een conferentie over het thema ‘Europa op lokaal niveau’. 

Bij het lectoraat weten we dat gemeenten veel te maken hebben met Europees beleid. Voor veel kiezers en bestuurders is de wisselwerking tussen de gemeente en de EU vaak een onbekend terrein. Binnen hun eigen stad en wijk blijft het thema ‘Europa’ vaak onbesproken. Met de podcast en de conferentie hoopt het lectoraat meer bewustheid te creëren over dit onderwerp en een nieuwe generatie kiezers en bestuurders klaar te stomen om ‘Europe savvy’ naar hun gemeente te kijken. 

Heb je ideeën of wil je graag meedenken over dit project? Je kunt contact opnemen met Mendeltje van Keulen (lector, m.vankeulen@hhs.nl) of Remmelt de Weerd (projectcoördinator, r.j.deweerd@hhs.nl).