Sociaal, lokaal en samen: Lectoraat Impact of Sport werkt mee aan living lab

Hoe kun je mensen letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen en daarmee de sociale binding in een wijk versterken? Twee onderzoekers van het lectoraat Impact of Sport werken mee aan een living lab in een buurthuis in de Haagse wijk Bouwlust. Afgelopen woensdag 22 september was de feestelijke heropening van het nieuwe wijkcentrum. “Sociaal, lokaal en samen, dat is ons credo.”

Wijkfeest Bouwlust

“Het doel van ons onderzoek is dat we door sport meer samenhang en binding in de wijk realiseren. Het onderzoek hebben we samen met de gemeente Den Haag en een aantal welzijnsorganisaties opgezet. Het vernieuwende is dat we dat vooral voor, door en met samen de buurtbewoners optuigen. Geen ivoren toren, maar zelfregie en empowerment”, aldus Madelief Bertens die samen met Karlijn Sporrel vanuit het lectoraat het onderzoek aanstuurt.

Logisch

Het Haagse Bouwlust valt op door de relatief lage sociale binding. Bewoners van culturele of etnische groepen integreren niet of nauwelijks met andere bevolkingsgroepen. “Dat is ook wel logisch”, vertelt Karlijn. “Mensen die dezelfde taal spreken en dezelfde cultuur hebben, trekken naar elkaar toe. Maar voor iemand die buiten de groep valt, is het wel moeilijk aansluiting vinden.”

Thuisgevoel

Uit onderzoek van de GGD en de gemeente Den Haag blijkt dat er maar weinig gesport wordt in de wijk. Madelief: “Naast het feit dat sporten gezond is, ontmoet je ook andere mensen. Je krijgt meer begrip voor elkaar. Door samen te wandelen of te joggen, creëer je iets gemeenschappelijks. Dat zorgt voor meer samenhang en binding en uiteindelijk een groter thuisgevoel. Een sterke sociale binding zorgt kortom voor een betere kwaliteit van leven.”

Sportief buurthuis

In de wijk is recent het sportieve buurthuis Bouwlust/Vrederust gerealiseerd in het bestaande wijkcentrum. Daarmee zijn de bibliotheek en welzijnsactiviteiten verrijkt met sport- en bewegingsactiviteiten. De gemeente Den Haag, de Haagse Hogeschool, stichting Mooi en de buurtsportcoach werken samen om de bewoners van Bouwlust meer in beweging te krijgen.

Om de tafel

Twee dagen per week zijn de onderzoekers van De Haagse aanwezig. Madelief: “We kruipen in de leefwereld van de mensen. Wat zijn hun wensen en behoeften op het gebied van sociale binding en sport?” Beide onderzoekers gaan met de bewoners om tafel. Karlijn: “De drempels om te sporten lijken vaak voor de hand te liggen. Daar doen we onderzoek naar. Er zijn ook culturele barrières. Voor sommige vrouwen is het bijvoorbeeld een barrière om buiten of in het openbaar te sporten.”

Samen tekenen

Door actief te luisteren naar de bewoners hopen beide onderzoekers inzicht te krijgen hoe sporten in de wijk gestimuleerd kan worden. Karlijn: “Dat gaat verder dan alleen praten. Hopelijk worden onze bevindingen omgezet in actie. Studenten van De Haagse werken mee om een manier te vinden om dat open te breken. Wij zijn eerst met activiteiten met kinderen begonnen. Samen zijn we gaan tekenen en hebben nu een goed contact opgebouwd met de moeders in de wijk.”

Wijkfeest

Afgelopen woensdag 22 september was de feestelijke opening van het wijkcentrum. Het pand is geheel gerenoveerd door de gemeente Den Haag en herbergt een nieuwe bibliotheek, het nieuwe buurthuis en een gerenoveerde ruimte voor welzijnsorganisatie Mooi Welzijn. Op het wijkfeest stonden centraal: sport, spel en muziek. “We hebben samen enorm genoten”, vertellen beide onderzoekers. “En dat is waar het om gaat: sociaal, lokaal en samen.”

Kijk naar de sfeerimpressie van de opening Wijkcentrum Bouwlust.