Wethouder van Tongeren opent Floating Cities en sluit daarmee Week v/d Duurzaamheid op De Haagse

Wethouder van Tongeren opent Floating Cities

Een duurzame foodtruck. Een lunch met duurzame hapjes voor de voltallige directie van hogeschool. Een week lang de mogelijkheid om kleding die je niet meer leuk vind maar die nog in goede staat is, te ruilen voor de kleding van iemand anders. Onderzoek naar de mogelijkheden om de productie van nog meer afval en/of de verspilling van voedsel tegen te gaan. Een CO2-footprintmeting voor medewerkers en studenten. Van 4 t/m 8 oktober werd er met een breed palet aan activiteiten bij De Haagse Hogeschool aandacht gevraagd voor de Week van de Duurzaamheid. Door medewerkers, maar meer nog door alle betrokken studenten. Bijvoorbeeld en in het bijzonder de studenten verbonden aan het initiatief The Green Office, die zich wekenlang hebben ingezet om al deze individuele initiatieven samen te brengen tot een samenhangend duurzaam programma. Een programma dat op vrijdagmiddag eindigde in de formele opening van het kunstproject ‘Floating Cities’ door Liesbeth van Tongeren, Haagse wethouder voor Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie.

Floating cities

Mumin Moallin, derdejaarsstudent Finance & Control, was de drijvende kracht achter ‘Floating Cities’, een kunstproject geïnspireerd door het werk van kunstenares Carolien Adriaansche, die vooral met plastic afval werkt. Zo drijft er sinds oktober 2020 drijft een bijzonder kunstwerk van haar in de Berlagevijver voor het Museon. Moallin: “Op deze manier wil zij aandacht vragen voor hoe we de aarde met plastic vervuilen. Ik wil met de drijvende plastic stad in de vijver iedereen laten zien dat je meer kunt doen met plastic afval dan het van je afgooien. Dat plastic een grondstof kan zijn. Maar ook dat je kan voorkomen dat je te veel plastic gebruikt.”

Plastic verzamelen

Om de plastic stad in de vijver te maken, hebben studenten en medewerkers de afgelopen tijd in totaal zo’n 50 kilo plastic afval verzameld. Dat is allemaal verwerkt in het kunstwerk in het water voor de hogeschool. Urooj Abbasi, student International communication management: “Met deze drijvende steden confronteert de kunstenaar je op een hele directe manier met ons plastic afval. Deze steden zijn wat de natuur niet kan verteren, en laten zien hoe wij op een dag in het plastic afval zullen drijven, als er niet iets veranderd.”