‘Nieuwe masterclass Hands-on met robots (online)’

“Veel mensen vinden robots interessant. Maar als je zo’n robot zelf laat bewegen, dan gaat er meestal echt een knopje om. Als studenten me straks trots hun filmpjes van werkende robots sturen, heb ik mijn werk goed gedaan.”

Visual Robotica “Het moment dat deelnemers enthousiast worden voor het werkgebied robotica, daar kan ik naar uitkijken”, zegt docent Roel Trachsler. “Ik inspireer mensen graag om nieuwe toepassingen voor robots te vinden en met creatieve oplossingen te komen. Voor mij is dat waar het bij robotica om gaat. In de tweede week van de masterclass laten onze cursisten de robot voor het eerst rijden. Eerst puur door de motor aan en uit te zetten, maar meteen daarna met een feedbackloop. Oftewel, met een sensor die steeds meet wat de robot doet. Je ziet dan heel mooi hoe een blinde robot langzaam verkeerd rijdt en hoe je dat met een sensor corrigeert.

Tijdens de vier weken van de masterclass leren we je de basis. We hebben de hbo-opleidingen met zowel techniek als toepassing van robots binnen de faculteit, dus dat kun je ons wel toevertrouwen. Als je de basis beheerst, kun je eindeloos verder bouwen aan je robot. Het bouwpakket van de robot ZOEF bevat extra sensoren, dus je kunt na de masterclass meteen door met iets anders. En ZOEF is modulair, dus je kunt het ontwerp aanpassen of iets heel anders maken. Hij is ook op allerlei manieren uit te breiden. Dus nee, na die vier weken hoeft het niet klaar te zijn. 

Jonge cursisten die het écht heel leuk vinden, kunnen trouwens altijd een minor (keuzevak) op onze hogeschool komen volgen. Dan leren ze nog veel meer over de techniek achter robots, of werken ze bij een echte opdrachtgever met industriële robots. Maar nu eerst de masterclass. Ik kan niet wachten totdat ik de filmpjes van bewegende robots voorbij zie komen. Dát moment, daar doe ik het voor.”

Lees meer over de online masterclass Hands-on met robots of meld je meteen aan. De opleiding begint op donderdag 28 oktober, duurt vier weken, en kost je 4 uur per week.