THiNK FeST afgesloten met prachtige Prijzenparade

Aan het einde van de dag vol workshops en verrassende ontmoetingen verzamelen alle THiNK FeST-gangers zich op donderdagmiddag 4 november in de aula voor de Prijzenparade. Daar reikt CvB-lid Rajash Rawal aan zeven afgestudeerden, vier promovendi een team van docenten en een team van onderzoekers mooie prijzen uit. Wie zijn in het zonnetje gezet en wat hebben zij gepresteerd? Een fotopresentatie.

Kim Noordam ontwikkelde een leerlijn voor de basisschool

Winnaar afstudeerprijs Faculteit Sociaal Werk en Educatie

Kim-Noordam-225x300Online spelletjes spelen. Filmpjes kijken. Met hun telefoon spelen. Basisschoolleerlingen lijken er zeer bedreven in te zijn. Maar dat maakt hen niet per se digitaal vaardig, zag Kim Noordam tijdens haar studie PABO deeltijd. En dat terwijl digitale geletterdheid door corona alleen maar belangrijker is geworden. Daarom ontwikkelde zij een leerlijn digitale geletterdheid voor de school waar zij werkt, OBS Prins Willem Alexander in Den Haag. Iedere les is voor de leerlingen één groot ontdekken.

Digitale geletterdheid is een verzamelterm voor ICT-vaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid, hoe een computer werkt en een stukje programmeren. Kim: “Kinderen verkennen al vroeg de social media, maar zij houden zich niet bezig met de nadelen daarvan. Dat was mijn motivatie om deze leerlijn samen te stellen. Ik heb bestaande lessen gepakt, nieuwe lessen ontwikkeld en een website gebouwd waarin alles is ondergebracht.”

Kim kreeg van OBS Prins Willem Alexander alle ruimte om haar afstudeerproduct te ontwikkelen. “Als leerkrachten elk jaar de lessen aanbieden die daarin staan, voldoen we aan het eind van groep 8 aan de aanbodsdoelen die SLO, het landelijk expertisecentrum voor het curriculum, in 2018 heeft vastgesteld.”

“Ik vind ICT leuk en bouw graag websites. Die twee dingen kwamen samen in mijn afstudeeropdracht. Het was boeiend om te ontdekken wat leerlingen eigenlijk moeten weten, van kleuters tot leerlingen van groep 8.” Kleuters en digitale geletterdheid? “Ja, zij leren patronen herkennen en plaatjes zoeken. Ik sta nu zelf voor groep 6 en heb vorige week een les uit de leerlijn gegeven. De kinderen vinden het écht heel leuk. Ook van mijn collega’s hoor ik goede berichten.”

Kayleigh Kouwenberg: hoe professioneel-kritisch is de accountant-op-afstand?

Winnaar afstudeerprijs Faculteit Business, Finance & Marketing

Kayleigh-Kouwenberg-Afstudeerprijs-2021-225x300Een jaar lang combineerde zij haar opleiding Accountancy met werken op een accountantskantoor. Een jaar waarin werken op afstand het beeld bepaalde. Kayleigh Kouwenberg merkte dat het in deze omstandigheden moeilijk was om professioneel kritisch te blijven. Zij besloot hier haar afstudeerscriptie aan te wijden: ‘Professioneel-kritisch op afstand? Een empirisch onderzoek naar het effect van het op afstand uitvoeren van de accountantscontrole op de professioneel-kritische instelling van de accountant’.

Kayleigh: “Mensen mogen van jou als accountant verwachten dat je professioneel-kritisch bent. Op alle stukken die je ontvangt. Op al het bewijsmateriaal. Maar hoe werkt dat als je minder makkelijk bij een klant langs kunt gaan? Als je team op afstand zit? Als je de klant minder makkelijk vragen kunt stellen over de dingen waarmee je bezig bent, terwijl je de uitleg van de klant wel nodig hebt als onderbouwing van je bewijsmateriaal? Ik besloot om hierover mijn afstudeerscriptie te schrijven.”

Kayleigh kijkt met een goed gevoel op haar afstudeerperiode terug. “Ik ben blij met mijn onderzoek.” Intussen heeft zij een baan gevonden bij een groot accountantskantoor – “een van de big four” – en combineert zij haar werk met een master Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit.

Tom Arnoldus bracht sociale projecten in Den Haag Zuidwest in kaart

Winnaar afstudeerprijs Faculteit Gezondheid, Voeding & Sport

Tom-Arnoldus-Afstudeerprijs-2021-166x180Wie in Den Haag Zuidwest woont, heeft het in het algemeen niet zo makkelijk. Het gemiddelde inkomen is laag, de levensverwachting lager dan gemiddeld in Den Haag. Om de inwoners een steuntje in de rug te geven, wordt veel geld geïnvesteerd in allerlei projecten. Onder andere in projecten die mensen stimuleren meer te sporten en te bewegen. Welke van die projecten zetten echt zoden aan de dijk en welke niet? Deze vraag staat centraal in de afstudeerscriptie van Tom Arnoldus: ‘Regio Den Haag Zuidwest; het projectenlandschap binnen het sociale domein in kaart’.

Tom heeft met de afstudeerprijs zijn opleiding Sportkunde succesvol afgerond. “Daarvóór heb ik tijdens de minor Impact of Sport onderzoek gedaan voor de gemeente Den Haag. Dat beviel blijkbaar zo goed dat ik er ook mijn afstudeeronderzoek mocht doen.” Inmiddels heeft Tom een baan bij de Dienst OCW van de gemeente. “Ik werk aan het project Aantrekkelijke Stad. Of ik verder ga studeren, weet ik nog niet. Het lijkt mij goed om eerst het werkveld beter te leren kennen.”

Casper Grootes’ afstudeerproduct is zeer relevant voor de energietransitie

Winnaar afstudeerprijs Faculteit Technologie, Innovatie & Samenleving

Casper-Grootes-300x200Met een innovatief kastje als afstudeerproject heeft Casper Grootes zijn opleiding Elektrotechniek een maatschappelijke relevantie gegeven. Dat kastje heeft alles te maken met het elektriciteitsnet. “Je hebt het AC-net en het DC-net. Op dit moment maakt iedereen gebruik van een AC-net: de wisselstroom die uit ieder stopcontact komt. Maar uit onderzoek blijkt dat DC-net veel veiliger is. Een DC-net levert gelijkstroom.” Gelijkstroom is aantrekkelijk. Ledlampen, elektrische auto’s, computers, ze werken allemaal met gelijkstroom. Zonnepanelen leveren gelijkstroom en de elektriciteit die windmolens opwekken, wordt eerst omgezet in gelijkstroom. Casper: “Willen we werk maken van de energietransitie, dan hebben we het DC-net hard nodig.”
Maar voorlopig zitten we nog met het AC-net. “Dat kunnen we niet in één keer vervangen. AC- en DC-net zullen een tijdje naast elkaar bestaan. Ik heb een kastje gemaakt dat het AC-net kan verbinden met het DC-net. Als er te veel vermogen is in het DC-net, kan dat over naar het AC-net en andersom.”
Wat zijn project zo interessant maakt, is de combinatie van technische innovatie en maatschappelijke relevantie. Het is daarom niet vreemd dat Casper met zijn afstudeerproduct ook is genomineerd voor de 3E-Royal Smit BSc prijs, een prijs voor hbo-afstudeerprojecten in Nederland over de energietransitie.

Michael Selwyn adviseerde vakbond om werkomstandigheden gig workers te verbeteren

Winnaar afstudeerprijs Faculteit Bestuur, Recht & Veiligheid

Michael-Selwyn-225x300Michael Selwyn rondde de opleiding International Public Management zeer succesvol af met een afstudeerproject over de gig-economie in het Verenigd Koninkrijk.: ‘The Gig Economy: Workers & Unions in the United Kingdom’. Michael: “Denk bij gig workers aan de bezorgers van pakketjes, maaltijden etc. Mensen met niet zo heel veel arbeidszekerheden. Ik heb onderzocht hoe vakbonden naar deze gig workers kijken en hoe zij hun situatie kunnen helpen verbeteren. Voor één van de Engelse vakbonden heb ik een advies geschreven over de gig workers.”

Zijn onderzoek heeft hij grotendeels online uitgevoerd. “Het proces liep gesmeerd. Ik kon alles goed plannen, kreeg op tijd de antwoorden van de gig workers die meewerkten. Ook de begeleiding van de opleiding was goed. De vakbond was blij met mijn advies. Ik hoop dat de bond daarmee de werkomstandigheden van de gig workers kan verbeteren. Fingers crossed.”

Lisette Draaisma brengt vernieuwing in contractmanagement

Winnaar afstudeerprijs Faculteit Management & Organisatie

Lisette-Draaisma-300x200Onder de aansprekende titel ‘Aanpassen of uitsterven’ geeft Lisette Draaisma in haar scriptie een analyse van de toekomst van het contractmanagement. “Ik heb mijn opleiding Facility Management afgesloten met een onderzoek naar de toegevoegde waarde van wendbaarheid en flexibiliteit in het contractmanagement. Stel dat jij als bedrijf de schoonmaak wilt uitbesteden, dan sluit je daarvoor een contract af met de partij van jouw keuze. Vaak wordt zo’n contract helemaal dichtgetimmerd. Uit mijn onderzoek blijkt dat je veel beter globale afspraken kunt maken dan een contract helemaal dichttimmeren. Je kunt in zo’n contract vastleggen dat je een schoon gebouw en tevreden gebruikers wilt. Zolang dat het geval is, mag het schoonmaakbedrijf doen wat ze willen. Die openheid geeft ruimte voor wendbaarheid en flexibiliteit in het contractmanagement. Daarvoor is wel wederzijds vertrouwen nodig.”

Lisette heeft inmiddels een baan bij haar afstudeerbedrijf. “Dat traint bedrijven hoe zij hun contractmanagement kunnen verbeteren.”

Justus Bremer maakt nieuw ontwerp voor e-learningplatform van VN-kantoor in Korea

Winnaar afstudeerprijs Faculteit IT & Design

Justus-Bremer-300x260Uitdagend en leuk. Met dit understatement typeert Justus Bremer zijn laatste halfjaar van de studie User Experience Design aan De Haagse. Hij maakte een nieuw ontwerp voor het e-learningplatform van de APCICT Virtual Academy. APCICT staat voor: Asian and Pacific Training Centre for Information and Communication Technology for Development. Het is een regionaal kantoor van de Verenigde Naties, gevestigd in Incheon, Zuid-Korea. “Het was een uitdaging om met het team in Zuid-Korea te werken, terwijl ik nog in Europa zat. Mijn supervisor en andere collega’s daar zorgden goed voor mij en probeerden zo veel mogelijk rekening te houden met mijn ongebruikelijke kantooruren.”

Justus begon aan dit project, omdat hij meer wilde leren over duurzame ontwikkeling. “Dit kantoor van de Verenigde Naties leek mij de perfecte plek om dit doel na te streven. Ik heb altijd een sterke passie gehad voor inclusief en geïntegreerd ontwerp. Ik kon bij APCICT met dit onderwerp aan de slag in een realistisch scenario.” Justus kan zijn afstudeerprijs niet komen ophalen, omdat hij een master Interaction Design volgt aan de Hongkong Polytechnic University School of Design.

*Justus kon de prijs niet ‘live’ ophalen uiteraard ontvangt hij het geldbedrag wel.

Promovendiprijzen

Met de promovendiprijzen zette De Haagse Hogeschool op het THiNK FeST 2021 medewerkers in het zonnetje die tussen november 2020 en 1 november 2021 gepromoveerd zijn. Elke prijswinnaar ontving een mooi beeldje. Een korte kennismaking met de prijswinnaars.
Promovendi1-1030x687-2

Laura Stevens weet haar passie voor biomimicry over te brengen op haar studenten

Laura-Stevens-Promovenda-2021Biomimicry is kijken naar de natuur en onderzoeken hoe je met de principes uit de natuur kunt komen tot een functioneel nieuw design. Deze wetenschap intrigeert Laura Stevens al jaren. Zij weet haar passie prima over te brengen op haar studenten. In het afgelopen jaar promoveerde zij op de vraag hoe je de vertaalslag kunt maken van wat je ziet in de natuur naar een functioneel nieuw ontwerp.

Het behalen van een PhD betekent voor Laura een gigantische opluchting. “Omdat ik klaar ben met het moeilijkste deel van mijn onderzoek. Ook ben ik trots dat mij dit als 61-jarige is gelukt, als één van de weinige wetenschappers die zich bezighouden met Biomimicry Education. Zij raadt anderen aan om ook te gaan promoveren. “Je bent bezig met het verbeteren van het onderwijs én van jezelf. Neem je dan ook nog eens studenten mee in je onderzoek, dan focussen ook zij beter op wat ze eigenlijk kunnen leren en hoe hen dat helpt om een betere designer te worden.” Laura noemt wel twee voorwaarden. “Je moet voldoende tijd krijgen om je PhD-onderzoek te doen én je moet passie hebben voor wat je aan het onderzoeken bent.”

Vasilis Karakasis: hoe natuurlijke hulpbronnen conflicten kunnen vergroten

Vasilis-Karakasis--200x300Al decennialang botert het niet tussen Griekenland en Turkije. De vondst van olie- en gasbronnen in het oostelijk deel van de Middellandse Zee heeft dit conflict alleen maar doen oplaaien. Vasilis Karakasis beoordeelt in zijn proefschrift de impact van deze natuurlijke hulpbronnen op de bestaande geopolitieke spanningen. Hij als docent-onderzoeker verbonden aan European Studies en maakte gebruik van het duaal promotieprogramma van de Universiteit Leiden. “Eén van de voordelen daarvan is het gemeenschapsgevoel dat je opbouwt met mensen die werk combineren met een PhD. Ook word je op allerlei manieren prima begeleid door het Dual PhD Centre van de Universiteit Leiden.”

“Het succesvol verdedigen van mijn proefschrift was ongetwijfeld het mooiste moment in mijn PhD-traject. Natuurlijk is in zo’n traject een effectieve planning belangrijk, maar veel meer nog aanpassingsvermogen, veerkracht en zelfdiscipline. Ik was positief verrast toen ik hoorde dat ik deze prijs gewonnen had. Dat was een erkenning van mijn inspanningen. Zo’n prijs beschouw ik niet als vanzelfsprekend. Daarom ben ik iedereen dankbaar, zeker ook mijn collega’s bij European Studies, die mij hebben gesteund tijdens het PhD-traject.”

Sofie van Rongen onderzocht de psychologische aspecten van overgewicht en obesitas

Sofie-van-Rongen-214x300Overgewicht en obesitas. Het zijn aandoeningen die steeds vaker voorkomen. Sofie van Rongen promoveerde op de psychologische aspecten daarvan. Haar proefschrift heeft als titel: ‘Sociale contextuele invloeden op ongezonde voedselconsumptie’. “Ik was enorm opgelucht na mijn verdediging. Ik was vooraf toch wel bang voor heel kritische vragen. Maar de verdediging was vooral leuk om te doen, helemaal omdat het weer fysiek kon na de lockdown. In de zaal zaten mijn meest dierbaren en natuurlijk mijn begeleiders en de opponenten. Voor iedereen was een fysiek evenement weer erg leuk.”

Een PhD is voor een onderzoeker het hoogst haalbare. Toch viel Sofie daarna niet in een gat. “De eerste dagen daarna leefde ik op een roze wolk. Maar verder ervaarde ik het vooral als een last die van mijn schouders was genomen. Ik ben trouwens docent-onderzoeker hier bij De Haagse, dus ik kan gelukkig ook weer verder met onderzoek.”
Wat was voor haar het mooie van het promotietraject? “Dat je de tijd krijgt om iets helemaal uit te pluizen wat je zelf erg interessant vindt. Het creatieve van een nieuw onderzoek bedenken vond ik ook erg leuk. En je leert allerlei andere interessante onderzoekers kennen, bijvoorbeeld op congressen.”

Julie-Marthe Lehmann: deelname aan een spaargroep vergroot je welzijn

Julie-Lehmann-300x297In Amsterdam en Den Haag zette zij vijf spaargroepen op, om te onderzoeken in hoeverre de deelname aan zo’n groep het welzijn van mensen beïnvloedt. De leden van zo’n spaargroep kunnen informeel sparen en van elkaar lenen. “Zij stimuleren zo elkaars spaargedrag. Op basis van mijn onderzoek kon ik aantonen dat de leden niet alleen een groter financieel inzicht kregen, maar ook een groter sociaal netwerk. Financiële zelfhulpgroepen hebben dus betekenis. Zeker in een tijd waarin de verzorgingsstaat steeds meer wordt uitgekleed en mensen dus sociaal kwetsbaarder worden.”
Haar promotie vond volledig digitaal plaats. Dat deed niets af van de voldoening die Julie-Marthe voelde. “Ik genoot ervan om de vragen van de commissieleden rustig te beantwoorden. Ik merkte dat alle opponenten het verschijnsel ‘spaargroepen’ waardeerden. Dat zij mijn onderzoek actueel en relevant vonden.” De toeslagenaffaire en de coronacrisis bewijzen wel hoe snel mensen tegenwoordig financieel kwetsbaar kunnen worden.

Docententeam Thinking in Action wint jury- én publieksprijs Olive Award

International-Business-300x169-2Zowel de juryprijs als de publieksprijs gaat naar het docententeam Thinking in Action van International Business dat bestaat uit Nanna Freeman, Wypkje van der Heide, Corina Tabacaru, Christine van der Ven, Angela Roe, Lukas Heistinger, Marloes Ambagts en Ohad Ben Shimon.

 In dit project wordt op een mooie manier de betrokkenheid van de studie gestimuleerd. Dat gaat veel verder dab de COVID-periode. Het is een goed voorbeeld van een leven lang leren. En het team heeft op een mooie manier gebruik gemaakt van de techniek. “We zijn er niet allemaal. Dan aan de studenten die ons hebben geholpen. Dank aan het hele team!”

Het team van International Business krijgt als winnaar van de juryprijs 1.000 euro voor besteding aan literatuur en 2.500 euro die aan een activiteit moet worden besteed samen met studenten in het werkveld of bij een maatschappelijke organisatie. Als winnaar van de publieksprijs ontvangt het team 500 euro, te besteden aan literatuur.

Pim Breebaart Research Award gaat naar onderzoek Circulaire Bedrijfsvoering

circulaire-bedrijfsvoering-300x200Wie de bedrijfsvoering van een organisatie circulair inricht, stoot weinig of geen CO2 uit. Streeft naar zo min mogelijk restafval. Maakt goede afspraken met leveranciers over producten en verpakkingen. Krijgt zo grip op de hele keten. Dat is het doel van het onderzoeksproject Circulaire Bedrijfsvoering van het lectoraat Circular Business binnen het kenniscentrum Mission Zero. De jury van de Pim Breebaart Research Award was zo onder de indruk van de opzet, uitwerking en mogelijke impact van dit project, dat zij de onderzoekers beloonde met de prijs: een bedrag van 5.000 euro, te besteden aan onderzoek, en een beeldje. Het project moet in september 2022 een handelingsprotocol opleveren, dat zo goed mogelijk aansluit bij de huidige bedrijfsvoering van veel organisaties. De prijs wordt net als voorgaande jaren uitgereikt door de naamgever van de prijs, voormalig CvB-voorzitter Pim Breebaart.

Na de bekendmaking aan het einde van de Prijzenparade kwamen de onderzoekers breed lachend het podium van de aula op. “We vinden het super gaaf om hier te staan. We hebben het niet alleen gedaan. Onze geweldige studenten hebben in de achterliggende tijd 4.000 kilo afval onderzocht. Deze prijs is voor jullie. We zorgen ervoor dat jullie met het prijzengeld mooie onderzoeksprojecten kunnen gaan doen.” Dat prijzengeld bedraagt 5.000 euro en moet worden besteed aan onderzoek.