Kennis over cybersecurity staat nooit stil

Daniël Meinsma (docent HBO-ICT aan De Haagse Hogeschool en onderzoeker voor het Centre of Expertise Cyber Security) vertelt over de studierichting cybersecurity in het onderwijs.

Beeld-bij-Daniel-Meinsma-1536x1024 Daniël geeft colleges binnen de differentiatie Information Security Management, waar hij vooral verantwoordelijk is voor de technische vakken. Wanneer er wordt gekeken naar de information security binnen een bedrijf gaat het over een mooie samensmelting van drie richtingen: mens, bedrijf en techniek.

Cybersecurity

“Cybersecurity heeft wat magisch voor mij. Het mystieke dat naar voren komt wanneer je onder de motorkap kijkt van een laptop of het internet. Het werkt toch net allemaal even anders dan wij denken. De wereld ziet er toch net even iets anders uit.” Binnen de informatiebeveiliging checken onderzoekers geregeld de aannames, én deze blijken helaas niet vaak te kloppen.

Waar gaat het mis?

Binnen het onderwijs van de opleiding HBO-ICT van De Haagse Hogeschool richten studenten zich op het begrijpen waarom het misgaat op het gebied van cybersecurity en hoe je zo snel mogelijk weer alles op de rit hebt. “De colleges die ik persoonlijk veel geef, zijn vanuit een aanvallersperspectief. Dus echt de fout in de techniek opzoeken in computersystemen en netwerken.” Door de kern van de fout actief op te zoeken, begrijpen studenten ook beter hoe je de informatiebeveiliging op orde kunt krijgen.

Onderwijs

De ontwikkelingen in het vakgebied cybersecurity staan niet stil. “Het is belangrijk dat wij studenten tijdens de opleiding handvatten aanbieden om in de digitale wereld rond te lopen. Er zijn een aantal paden die de opleiding in de Dutch Innovation Factory aanbied, maar ga vooral na het afstuderen zelf op ontdekkingsreis.” In Zoetermeer leiden we vooral analisten op, die bedrijfsprocessen analyseren en adviseren over mogelijke kwetsbaarheden voor digitale aanvallers.

Informatiebeveiliging is een kat-en-muisspelletje. “Wij proberen ons te verdedigen tegen digitale aanvallers. Wanneer het lukt om ons te verdedigen tegen een aanval, verzinnen de aanvallers weer iets om onze verdediging te omzeilen. En dat spelletje gaat maar door en door.” De aanvalsmethode verandert continu. “Binnen het onderwijs houden wij ons up-to-date over de cyberaanvallen van nu en waarvan wij als docenten verwachten dat de studenten daar direct in het werkveld mee te maken gaan krijgen. Maar wel met de onderlaag dat er over een bepaalde tijd nieuwe aanvalsmethodes zijn.” Studenten leren waar zij actuele informatie kunnen verkrijgen om zich te verdiepen in de hedendaagse cyberaanvallen. “Dus studenten, wees voorbereid. Kennis staat nooit stil!”

Cybersecurity studeren

In deze wereld wordt de afhankelijkheid van IT steeds groter. Onze levens worden steeds digitaler en we besteden ook steeds meer onderdelen van onze levens uit aan de digitale wereld. “Maar als je dan merkt dat we nog zo veel kunnen leren over de digitale wereld, besteden mensen dus veel van hun vertrouwen uit aan een wereld waar zij nog nooit onder de motorkap hebben gekeken. Het is heel nuttig om je als scholier of student te gaan verdiepen in die wereld.” Het besef dat we stappen moeten ondernemen om die vraag te beantwoorden wordt steeds groter. Steeds meer bedrijven vragen naar cybersecurityspecialisten.

In het Dutch Innovation Park werken ondernemers, onderwijs en onderzoek (samen) aan allerlei vraagstukken, waaronder op het gebied van cybersecurity. Tijdens Cyberweek (25 november tot en met 3 december 2021) besteden daarom we extra aandacht aan dit thema.