“Op een andere manier leren kijken”
In een internationaal, multicultureel team mondiale vraagstukken oplossen en je ontwikkelen tot wereldburger om de internationale arbeidsmarkt te bestormen. De Haagse organiseert iedere zomer The Hague Summer School waar studenten over de hele wereld, vanuit hun eigen culturele blik, zich buigen over mondiale vraagstukken. “Je leert met open ogen op een hele andere manier naar de wereld te kijken.”
Lees verderOranje jas aan, helm op, en dan veel vragen stellen
Ezra Ayoub zou ogen in zijn achterhoofd kunnen gebruiken als hij in de Waalhaven staat te praten met heftruckbestuurders en vrachtwagenchauffeurs. Tijdens zijn afstudeerstage voor de opleiding Technische Bedrijfskunde zoekt hij uit waarom het gemiddeld bijna twee uur duurt voordat de metalen staven, platen en stangen vanuit het schip in de vrachtwagen geladen zijn. Het is aan Ezra om die doorlooptijd te verkorten. Laat dat maar aan hem over. Hij denkt altijd in oplossingen en neemt anderen daar graag in mee.
Lees verderMet min vijf een uur stilzitten in een weiland
Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan een stage bij een adviesbureau. Voor Renske Witzier, die Technische Natuurkunde studeert, was het de praktijk. Tijdens haar derdejaarsstage bij DGMR deed ze onderzoek naar akoestiek. Ze nam haar zelfgebouwde meetopstelling mee naar een weiland, maar ook naar een kunstgrasveld, een grindpad, een groene parkeerplaats, het strand en zelfs een groen dak. De stage kreeg een staartje. Ze won er de NNV HBO Jong Talent Prijs 2022 mee.
Lees verderInteressante workshops tijdens de Dag van het Sportonder...
Op woensdag 12 mei gaan onderzoekers met elkaar in gesprek en presenteren zij hun werk tijdens de Dag van het Sportonderzoek. Dit jaar vindt het evenement plaats in Nijmegen. Er komen veel diverse thema’s aan bod, zoals o.a. inclusie, technologie en het maatschappelijk belang van sport. Het kenniscentrum Health Innovation geeft mede vorm aan twee van de workshops.
Lees verderPlacemaking onderzocht
Placemaking, dat woord zoemt rond in Den Haag. Maar wat is het eigenlijk? En wat gebeurt er in Den Haag dat we al onder placemaking kunnen verstaan? In opdracht van de gemeente Den Haag, zocht een onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit, De Haagse Hogeschool en Zuijderwijk Stadssociologie het uit. Op het Stadsmakersfestival dat plaatsvindt op 13 mei presenteren zij hun bevindingen.
Lees verderEen bachelor doen, maar zonder studieschuld en met een g...
Drie willekeurige studenten Werktuigbouwkunde zijn het: Noëlle Choong, Sjoerd Anema en Robbert van der Boor. Hun doelen en ervaringen lopen uiteen, maar alle drie geven ze de voorkeur aan studeren in combinatie met werk. Waarom begonnen ze aan de duale opleiding Werktuigbouwkunde? Sjoerd is inmiddels afgestudeerd, Noëlle en Robbert zitten er nog middenin.
Lees verderActief leeromgevingen creëren: ‘Met alleen kennis stampe...
In deze serie richten we de spotlight op docent-onderzoekers die onderzoek en onderwijs dichter bij elkaar brengen. Rachel Kuijlenburg doet dat wel heel letterlijk. Zij was één van de drijvende krachten achter het living lab dat sinds 2020 middenin het gebouw van De Haagse Hogeschool is gevestigd. Hier verzamelen sensoren data over het gebruik van de klaslokalen en andere ruimtes, en doen studenten onderzoek doen naar gegevens die ze zelf produceren! Rachel: “Het kost veel tijd en moeite om zoiets voor elkaar te krijgen, maar als je doorzet is er veel mogelijk.”
Lees verderOnderwijs en onderzoek combineren: hoe doe je dat effici...
Hoewel onderwijs en onderzoek elkaar enorm kunnen versterken, zijn het in de praktijk nog vaak twee verschillende werelden. In deze serie lichten we docentonderzoekers uit die deze werelden succesvol tot één smeden. We trappen af met docentonderzoeker Albert Kraaij. Hij ontwikkelde een module ‘Lectoraatsopdrachten’, die niet is gebonden aan een bepaalde tijd of inhoud. Zo benutten hij en zijn studenten de vrije ruimte optimaal voor onderzoek naar duurzame bedrijfsmodellen.
Lees verderEvents tijdens De Maand van Regenerative Education
In mei 2022 is het De Maand van Regenerative Education. Dat betekent dat we de hele maand interessante kennis delen over dit onderwerp. Dat doen we met interviews en artikelen (hou onze sociale media vooral in de gaten), maar ook met evenementen. Kijk hieronder welke evenementen er op dit moment gepland zijn.
Lees verderDe kunst van inclusiviteit en mensenrechten
Sekswerkers zijn ondernemers. Ze beoefenen een legaal beroep, betalen belasting en staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Toch krijgen sekswerkers in Nederland niet dezelfde behandeling als alle andere ondernemers. Hoe zit het met de mensenrechten van sekswerkers? En waarom zou je je daar druk over moeten maken? In de minor ‘De kunst van inclusiviteit in grootstedelijke context’ gaan studenten samen met experts uit de praktijk op zoek naar de antwoorden.
Lees verderDe Haagse aanwezig op ICT & Health Congres op 9 mei
Op 9 mei vindt het grootste zorgcongres van het jaar plaats: het ICT & Health Congres. Tijdens dit congres gaan professionals met elkaar in gesprek over de toekomst van de zorg en de rol van slimme zorginnovaties, technologieën én duurzame samenwerkingen hierin. Ook De Haagse Hogeschool is aanwezig en verzorgt een uitverkochte workshop over Living Labs.
Lees verderAfsluiting vak Integrated Reporting met voormalig premie...
Verantwoording afleggen is ongelofelijk belangrijk als jouw bedrijf duurzaamheid serieus neemt, maar is ook van belang om je lange-termijn-bestaansrecht te kunnen aantonen. Het derdejaars vak Integrated Reporting van de opleiding Finance & Control gaat precies daarover.
Lees verderWaar kleine labs groot in werden
Waar we aan het begin van dit millennium nog jaarlijks te maken hadden met Earth Overshoot Day, vieren we dit jaar al voor de tweede keer Earth Regeneration Day. We hebben op 31 december 2029 nog maar 90 procent van de grondstoffen aangeraakt die de aarde dit jaar beschikbaar stelde. “Geweldig dat de natuur langzaam maar zeker herstelt van alle schade die we haar hebben aangedaan”, vindt Anja Overdiek, associate lector bij Kenniscentrum Mission Zero. Zij is trots op alle living labs die bijdroegen aan deze transitie. “Begin jaren ’20 schoten living labs als paddenstoelen uit de grond om duurzame transities voor elkaar te krijgen. Toen zijn we tussen 2021 en 2023 onderzoek gaan doen: wat maakt living labs tot de perfecte omgevingen voor duurzame innovaties?”
Lees verderRajash Rawal verlaat De Haagse Hogeschool
Rajash Rawal legt op 1 september zijn functie neer als lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool. Zijn huidige bestuurstermijn loopt op die datum af. In het College van Bestuur is hij verantwoordelijk voor de portefeuille onderwijs en internationalisering, kwaliteitsbewaking en studentzaken.
Lees verderZelfrijdende bussen en het noorderlicht
Canada stond op 1, maar door corona zat een bestemming buiten Europa er vorig jaar niet in. Skiën leek haar ook leuk, en zo kwam het dat Chantal van Casteren (19) een half jaar naar Oslo ging. De derdejaars Civiele Techniek deed er een minor aan de Oslomet University. Met een internationaal groepje techniekstudenten maakte ze een plan om het aantal auto’s in het centrum van Oslo terug te dringen. In de vrije uurtjes zocht Chantal de mooiste plekjes in heel Noorwegen op. Het noorderlicht zag ze maar liefst vier keer! Al met al was het een fantastische ervaring.
Lees verderStudenten presenteren creatieve concepten aan retailers ...
Wolken van eco-katoen met ledverlichting, productinformatie op een kledinghanger met mini-digiscreen en mannequins die de ruimte inzweven. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de creatieve concepten die studenten op 11 april aan negen retailers van NFR presenteerden.
Lees verderRebellie in ouderenparticipatie
Op 21 april 2022 nam Leonard Geluk, directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het pamflet ‘Rebellie in participatie: openstaan voor elkaars dromen in ouderenhuisvesting’ in ontvangst. Het pamflet biedt praktische handvatten voor bestuurders van woningcorporaties, sociaal ondernemers en beleidsmakers die samen met ouderen nieuwe wooninitiatieven willen realiseren. Het pamflet werd overhandigd door Marianne van Bochove (onderzoeker), Zsuzsu Tavy (onderzoeker), Joost van Hoof (lector Urban Ageing) en Katja Rusinovic (lector Grootstedelijke Ontwikkelingen) van De Haagse Hogeschool.
Lees verderFuture Day brengt Haagse naar Mars
De Haagse opent een campus op Mars. Op 17 maart gingen studenten, medewerkers en externe partners op ‘ruimtetijdreis’ tijdens de Future Day. Doel: brainstormen over de invulling van het Instellingsplan.
Lees verderNieuwe circulaire leiders in de startblokken
Voor de transitie van een lineaire economie naar een circulaire economie hebben we goed leiderschap nodig. Reden genoeg voor een speciaal talentprogramma Leadership for the circular transition (Lct). Studenten van zes hogescholen werkten de afgelopen maanden aan verschillende duurzaamheidsvraagstukken, terwijl ze de noodzakelijke skills opdeden om met dit soort complexe vraagstukken om te gaan. Projectcoördinatoren Bas van den Berg en Dianne de Fijter: ‘Deze eerste pilot van het programma smaakt naar meer. Ons doel is dat straks elke student in het hoger onderwijs aan transitievraagstukken werkt.’
Lees verderDe Haagse Hogeschool neemt deel aan de landelijke pilot ...
Professionals hebben continu behoefte aan scholing om mee te gaan met de veranderingen op de arbeidsmarkt en in hun werkveld. Om hierin te kunnen voorzien neemt De Haagse Hogeschool deel aan de landelijke pilot Microcredentials. Met deelname aan de pilot Microcredentials zet de Haagse Hogeschool een volgende stap richting het verder uitbreiden van het Leven Lang Ontwikkelen (LLO) aanbod, speciaal ontwikkeld voor de op-, om-, of bijscholing van professionals.
Lees verderWat kunnen labs van elkaar leren?
Ieder living lab heeft eigen doelen, processen en een cultuur. Soms zijn die bewust gekozen, soms zijn ze gewoon ontstaan. Het loont hoe dan ook om regelmatig even stil te staan: wie zijn we, wat doen we en waarom? En het wordt nóg interessanter als je inspiratie opdoet bij anderen. In Future-Proof Labs helpen onderzoekers living labs reflecteren op hun functioneren. Janneke Sluijs en Alice Schut zetten twee uitersten tegenover elkaar: een burgerinitiatief en een universitair lab.
Lees verder‘’Commerciële Economie gaat over meer dan alleen marketi...
Alle eerstejaars studenten hebben dit schooljaar deelgenomen aan het 4 weeks to Greatness programma. Met aandacht voor de individuele student investeert De Haagse Hogeschool hiermee in de mentale weerbaarheid en persoonlijke groei van hun studenten.
Lees verderLezing Zorgtechnologie in Zuid-Korea: inspiratie voor De...
Zorgtechnologie in Zuid-Korea, presentatie dr. MyungJoon Lim uit Seoul over de inzet van o.a. robotica
Lees verderEvents tijdens De Maand van Living Labs and Methodology
In april 2022 is het De Maand van Living Labs and Methodology. Dat betekent dat we dee hele maand interessante kennis delen over dit onderwerp. Dat doen we met interviews en artikelen (hou onze sociale media vooral in de gaten), maar ook met evenementen. Kijk hieronder welke evenementen er op dit moment gepland zijn.
Lees verderLeren in én over living labs
Living labs zijn hot. Het zijn dé plekken waar we samen onderzoek doen naar, leren over en werken aan een nieuwe toekomst. Maar je zou in die zoektocht naar nieuwe technieken en systemen bijna iets vergeten. Namelijk dat living labs zelf óók nog best nieuw zijn! Gelukkig houden collega’s ons scherp met onderzoek naar de werking van labs zelf. Wat zijn de ideale condities om tot succesvolle innovaties te komen? Dat onderzoeken we in het project Future-Proof Labs. Anja Overdiek en Gabriela Bustamante vertellen erover.
Lees verderKom 2 juni naar ons inspiratiecafé 'Brussel & het stadhu...
Op 2 juni opent éénmalig ons inspiratiecafé ‘Brussel & het stadhuis’; de ontmoetingsplaats voor iedereen die nieuwsgierig is naar het maken van ‘de Europese stap’ vanuit hun werk voor een lokale overheid.
Lees verderInstellingstoets Kwaliteitszorg (ITK): Positief advies a...
Afgelopen vrijdag is onze instellingskwaliteitszorg via de ITK goed beoordeeld. Een panel van de NVAO heeft na een zeer geslaagde visitatie positief geadviseerd. Hierdoor voldoen wij aan de aanvullende voorwaarden uit het oordeel van 2020.
Lees verderSneller herstel bij ‘slimme’ voor- en nabehandeling
Een slim bed in de Ziekenhuiskamer van de Toekomst, thuisconsulten met Google Glass en een 5-sterren hotelbeleving tijdens revalidatie. Het lectoraat Oncologische Zorg doet onderzoek naar praktische toepassingen die (kanker)patiënten ten goede komen. Op 20 april staat het lectoraat stil bij 5 jaar onderzoek tijdens een lustrumsymposium.
Lees verderOnderwijs innoveren met living labs: kansen & uitdaginge...
In living labs leren studenten in de praktijk, werken ze met de allernieuwste technieken én leveren ze een wezenlijke bijdrage aan oplossingen voor morgen. En dat ook nog eens samen met studenten en professionals uit verschillende vakgebieden. Als je het zo bekijkt, is een living lab een regelrechte snoepwinkel voor een opleiding. Maar organisatorisch is het een ander verhaal, waardoor labs en opleidingen in de praktijk vaak niet op elkaar aansluiten. Daarom is docentonderzoeker Eveline Kapteijn voor ons op zoek: hoe kunnen we deelname van studenten aan living labs beter stroomlijnen?
Lees verderHavikja wordt blij van data en algoritmes
Havikja van As was altijd ‘dat meisje dat zo goed kon rekenen’. Nu is ze derdejaars Toegepaste Wiskunde. Tijdens haar stage van twintig weken analyseert ze om te beginnen bizar veel data. Aan het einde levert ze een algoritme op dat voorspelt wat het opknappen van een gebruikte melkrobot gaat kosten. Dat ze in het eerste jaar zo opzag tegen die stage, daar snapt ze nu niets meer van. “Ik vind het fantastisch waar ik mee bezig ben, en ik weet inmiddels dat een stage dé manier is om te ontdekken wat je echt leuk vindt.”
Lees verderTerugblik Projectenbeurs Betafactory - 29 maart 2022
In maart 2020 was de nieuwbouw van de Betafactory werkplaats klaar en de opening gepland. En toen kwam Corona en hebben we geen evenementen meer georganiseerd. Wel hebben we enorm gebruik kunnen maken van de faciliteiten van de werkplaats en invulling kunnen geven aan praktijkleren.
Lees verderEnergiekosten 2027 historisch laag
Waar we in 2022 nog kampten met historisch hoge energiekosten, hebben we dit jaar te maken met het tegenovergestelde. De vlag hangt uit bij kenniscentrum Mission Zero. ‘Geweldig dat we nu al de vruchten plukken van de vooruitziende blik begin jaren ‘20’, vindt leading lector Sander Mertens. ‘De slimme combinatie van zonne- en windenergie is absoluut de basis onder de succesvolle energietransitie’, vertelt hij. ‘Doordat we onze natuurlijke energiebronnen goed op elkaar zijn gaan afstemmen, wekken we onze energie nu vrijwel het gehele jaar ‘realtime’ op. Dat scheelt veel kosten voor energieopslag en -transport, en dat zien we terug op de energierekening!’
Lees verderKwart kinderen in Nederland beweegt onvoldoende
Den Haag, 30 maart 2022 - Van alle basisschoolleerlingen scoorde 24% het afgelopen jaar een onvoldoende voor bewegingsvaardigheid. Specifiek voor de groep kinderen tussen de 9 en 12 jaar lag dat aantal met ruim 33% nog hoger. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de motoriek van kinderen tussen de 4 en 12 jaar dat wordt uitgevoerd door De Haagse Hogeschool.
Lees verderDHDD-sessie #11 – een inclusieve stad
Op donderdag 17 maart vond de 11e editie plaats van Den Haag Draait Door op de Sportcampus Zuiderpark van de Haagse Hogeschool. De sessie, ingeleid door Frank van Eekeren (Lector Impact of Sport), ging over Den Haag als inclusieve stad. Een inclusieve stad op meerdere vlakken: in de sport, het onderwijs, de systeemswereld en de fysieke omgeving.
Lees verderSara gaat promoveren op robuuste overgangen tussen harde...
Verbindingen tussen harde en zachte materialen, dat is waar docentonderzoeker Sara Panahkhahi zich de komende vijf jaar op richt. Ze kreeg recent een promotiebeurs van NWO toegekend en gaat vanaf nu net zoveel tijd besteden aan lesgeven als aan onderzoek. Onderzoek naar hard-zacht-interfaces dus. Neem je mobieloplader maar eens in gedachten en denk aan de overgang van het zachte snoer naar het harde omhulsel waar het in verdwijnt. Om dat soort kwetsbare verbindingen gaat het. We zien ze op veel plekken en in allerlei disciplines terug: in robotvingers, implantaten en exoskeletten, maar ook in auto’s en vliegtuigen.
Lees verderEen ‘nieuwe’ infrastructuur voor elektriciteit
Trams, treinen en trolleybussen: ze werken allemaal met elektrische bovenleidingen. Die infrastructuren zijn gebouwd om grote piekmomenten op te vangen. Zelfs als álle aangesloten voertuigen ineens tegelijk optrekken, is dat geen enkel probleem. Prachtig natuurlijk, maar in de praktijk komen die momenten niet zo vaak voor. De rest van de tijd is er in de bovenleidingen dus enorm veel transportcapaciteit voor energie beschikbaar. Wat zouden we daar nog meer mee kunnen doen? Dat onderzoekt kenniscentrum Mission Zero samen met de HTM. Technisch adviseur van de HTM Ron Bakker vertelt er alles over.
Lees verderHarmen loopt stage bij een architectenbureau in Venetië
Bouwkundestudent Harmen Westra (25) miste als kind en puber weleens motivatie om er op school voor te gaan, maar ergens is dat veranderd. Met bewuste keuzes werkt hij inmiddels heel gericht toe naar een leuk werkend leven. Nu loopt hij bijvoorbeeld stage in Venetië om zijn kennis van bouwtechniek te kunnen aanvullen met expertise over licht en vormgeving. Uiteindelijk wil hij een eigen architectenbureau beginnen, en de route daarheen heeft hij al uitgestippeld.
Lees verderGenomineerden Food Boost Challenge 2022 bekend
Ridderkerk – De genomineerden voor de Food Boost Challenge 2022 zijn bekend gemaakt. De jury heeft uit 25 innovatieve en inspirerende innovaties tien genomineerden geselecteerd. Zij werden afgelopen vrijdag gepresenteerd tijdens de matching en co-creatiedag van de challenge bij Van Gelder Groenten & Fruit. Vijf teams met hbo studenten en vijf teams met wo studenten gaan met hun ideeën de challenge aan om jongeren van 12 tot 20 jaar te verleiden tot het eten van meer groente- en fruit(producten).
Lees verderNieuwe NWO-beurzen toegekend aan drie medewerkers van he...
Promoveren. Het idee heeft steeds vastere vormen aangenomen in je hoofd. Je weet ook al waarop je wilt promoveren. Je trekt de stoute schoenen aan en dient je PhD-onderzoeksvoorstel in bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) die jaarlijks promotiebeurzen voor leraren toekent. Dan is het wachten. Komt er iets van witte rook? Wanneer je dan bericht krijgt dat de NWO jou een promotiebeurs toekent, gaat de vlag uit. Dit jaar hebben maar liefst vier onderzoekers binnen De Haagse Hogeschool deze beurs gekregen. Voor hen begint een spannende tijd, vol wetenschappelijke uitdagingen. We stellen hen graag voor.
Lees verderLancering van het Idea2Impact Company programma
Eind maart start de eerste editie van het Idea2Impact Company programma. In vijf tweewekelijkse sessies leren studenten en alumni uit de regio Haaglanden hoe zij hun idee voor een impact startup naar een hoger plan kunnen tillen. Gedurende interactieve workshops gaan de deelnemers aan de slag met het ondernemerschapsproces onder begeleiding van facilitators van De Haagse Hogeschool en Erasmus Centre for Entrepreneurship. Zij worden hierbij geïnspireerd door succesvolle impact ondernemers uit Den Haag, zoals Sjoerd Trompetter van Naif, Ian Smeyers van Nelis Company, Stefan Baecke van Yespers, Sjoerd Hauptmeijer van The Young Digitals en Niels van den Bosch. Dankzij de steun van ImpactCity van de gemeente Den Haag is het programma kosteloos te volgen.
Lees verderNieuwe NWO-beurzen toegekend aan vier medewerkers De Haa...
Promoveren. Het idee heeft steeds vastere vormen aangenomen in je hoofd. Je weet ook al waarop je wilt promoveren. Je trekt de stoute schoenen aan en dient je PhD-onderzoeksvoorstel in bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) die jaarlijks promotiebeurzen voor leraren toekent. Dan is het wachten. Komt er iets van witte rook? Wanneer je dan bericht krijgt dat de NWO jou een promotiebeurs toekent, gaat de vlag uit. Dit jaar hebben maar liefst vier onderzoekers binnen De Haagse Hogeschool deze beurs gekregen. Voor hen begint een spannende tijd, vol wetenschappelijke uitdagingen. We stellen hen graag voor.
Lees verderFreek heeft twee passies: mechatronica en schilderen
Freek Müller studeert Mechatronica aan De Haagse Hogeschool in Delft. De afgelopen tijd was hij op tv te zien bij Project Rembrandt. Hij schreef zich indertijd in om de coronaperiode kleur te geven en om indruk te maken op een meisje. De finale halen was zijn doel helemaal niet, maar daar kwam hij wel. Is dat een logische combinatie, vroeg ik me af, mechatronica en schilderen?
Lees verderWarmtepomp + brandstofcel = de toekomst?
We moeten van het gas af, zo veel is duidelijk. Daarom is Nederland nu druk op zoek naar alternatieven. Kenniscentrum Mission Zero denkt mee over de meest kansrijke oplossingen voor de lange termijn. En we zijn iets interessants op het spoor! In het project Hydrogen Heating Studies onderzoeken we de combinatie van brandstofcel en warmtepomp. Docentonderzoeker Joep de Groot vertelt: ‘Als Nederland uiteindelijk kiest voor waterstof, is dit een veelbelovende oplossing.’
Lees verderIedereen zijn eigen energienet!
Een volledig zelfvoorzienend huis, waarin je zelf energie opwekt, opslaat en vrijmaakt met de meest duurzame technieken. Om dat te realiseren werken we samen met verschillende partners in het project Smart Hydrogen Powered Local Energy Systems (SHPLES). Hierin testen we een functioneel én betaalbaar circuit van zonnepaneel, accu, elektrolyser, brandstofcel, warmtepomp en buffervat. Het project is ambitieus en complex, weet docent Arie Taal. Hij lacht: ‘De berekeningen die hiervoor nodig zijn, doe je niet even op een luciferdoosje.’
Lees verderKunst en mensenrechten: een krachtige combi
Pablo Picasso, Billy Holiday, Banksy, Dave Eggers, Loesje, Jeroen van Merwijk. De een leefde in de vorige eeuw, de ander nu. De een zingt, de ander schrijft of schildert. Allemaal zijn het kunstenaars die met hun werken aandacht vragen voor het belang van mensenrechten. En met hen velen, wereldwijd en in alle kunstvormen. Bij De Haagse onderzoeken 26 studenten de relatie tussen kunst en mensenrechten tijdens de minor ‘Peace building, justice & human rights’ die in januari van start ging. Ze verdiepen zich niet alleen in kunst van anderen, maar gaan ook zelf aan de slag met het maken van posters. En het resultaat kun je eind deze maand zelf zien!
Lees verderGlobal Gossip - De woningcrisis vanuit Europees perspect...
Elke politieke partij heeft er in de huidige verkiezingsstrijd wel een mening over: de woningcrisis. Hoewel ‘wonen’ geen competentie is van de Europese Unie, is de invloed van Brussels beleid op dit dossier behoorlijk groot. We spreken er over met Europees parlementslid Kim van Sparrentak (GroenLinks). Als parlementslid inventariseerde zij de invloed van Europees beleid op de woningcrisis die in heel Europa speelt. Tijdens het gesprek komen zaken als de kapitaalmarkt, staatssteunregels en AirBnB aan bod.
Lees verderUpdate n.a.v. persmoment 15 maart
Tijdens het persmoment van 15 maart werden geen wijzigingen afgekondigd voor het hoger onderwijs. Wel wijzigen er een aantal zaken in het beleid van De Haagse waarvan we je graag op de hoogte stellen. Overzicht handige websites
Lees verderGlobal Gossip - Lobbyist Iris Bouwers over spanningen in...
Brussel heeft veel ambities voor een groenere toekomst. Deze ambities sijpelen door naar lokaal niveau: gemeentes, provincies en boeren. Hoewel ze kansen en mogelijkheden met zich mee brengen, zorgen ze tegelijkertijd voor een opeenstapeling van regeltjes die het werken in de landbouw lastig maken. Met Iris Bouwers praten wij over het zoeken van een balans tussen beleid dat boeren tevreden houdt en beleid waarmee Europese doelen behaald worden.
Lees verderWijkagenten op social media: dilemma’s en uitdagingen op...
Wijkagenten gebruiken steeds vaker Instagram, Twitter en Facebook om contacten te leggen in de buurt. Sommigen hebben duizenden volgers en zijn zo het visitekaartje van de politie. Hoe gaan ze daarmee om? Dat staat centraal in de digitale publicatie ‘Wijkagenten op social media’. Hierin deelt docent-onderzoeker Theo Zijderveld van het lectoraat Public Governance inzichten uit de wetenschap en verhalen uit de praktijk.
Lees verderNieuwe opleiding Applied Data Science & Artificial Intel...
De arbeidsmarkt zit te springen om professionals op het gebied van data science en artificial intelligence (AI). Goed nieuws dat de kersverse opleiding Applied Data Science & AI met ingang van september 2022 van start gaat op de locatie Zoetermeer van De Haagse Hogeschool. De Nederlands/Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft deze opleiding een positief oordeel gegeven. Daarmee heeft De Haagse Hogeschool de eerste opleiding in Applied Data Science & AI in Nederland in huis.
Lees verderDe Haagse ondertekent manifest tegen seksueel geweld
Je veilig voelen op school. Het is een fundamenteel recht voor iedereen en zeker ook binnen de muren van De Haagse. Alleen wanneer aan dat recht wordt voldaan, kunnen studenten en medewerkers écht volledig tot ontplooiing komen. Vol overtuiging heeft De Haagse Hogeschool daarom op dinsdag 8 maart 2022 haar handtekening gezet onder het manifest ‘Let’s Talk About YES’, een campagne tegen seksueel geweld waarmee Amnesty International zich richt op universiteiten, hogescholen en studentenverenigingen. Elisabeth Minnemann: “Voor de hogeschool is de ondertekening een aansporing om zo veel mogelijk in de geest van dit manifest te handelen en zich gezamenlijk verantwoordelijk te voelen voor een veilige, op gelijkwaardigheid gebaseerde cultuur.”
Lees verderDe Haagse Hogeschool richt steunpunt op voor hulp aan sl...
Vanaf maandag 7 maart, de landelijke actiedag voor Oekraïne, is er in de centrale hal van De Haagse Hogeschool een steunpunt voor Oekraïne. Bij dit steunpunt kunnen studenten en medewerkers meer informatie krijgen over de manieren waarop zij de mensen uit Oekraïne kunnen steunen.
Lees verderDe situatie in Oekraïne
De afgelopen week hebben we vol afschuw het nieuws gevolgd: Rusland is Oekraïne binnengevallen. Er is sprake van een oorlogssituatie. De gebeurtenissen roepen veel reacties op: ongeloof, angst, verdriet. Onze gedachten zijn bij iedereen die geraakt wordt door dit conflict, direct of indirect. In het bijzonder staan we stil bij onze studenten en medewerkers en hun familie en vrienden die zich verbonden voelen met de situatie.
Lees verder“Denk niet in kleur, geloof in jezelf”
Als eerste zwarte minister in meer dan 100 jaar vervult hij een voorbeeldfunctie voor de zwarte gemeenschap. Reden genoeg voor studentenvereniging Tribez om hem op De Haagse uit te nodigen. Afgelopen donderdag 24 februari sprak Franc Weerwind met studenten over zijn loopbaan. “Denk niet in kleur, geloof in jezelf.”
Lees verderUnesco-leerstoel ‘AI & Data Science’ bij De Haagse Hoges...
‘Artificial Intelligence and Data Science for Society’. Zo heet de leerstoel die Unesco onlangs heeft toegekend aan De Haagse Hogeschool. Lampros Stergioulas is de leerstoelhouder. Als lector Data Science doet hij al geruime tijd praktijkgericht onderzoek en ontwikkelt hij onderwijs op het gebied van AI en Data Science rondom grote maatschappelijke thema’s zoals gezondheid, welzijn en duurzaamheid. De leerstoel stelt De Haagse in staat om een nog grotere bijdrage te leveren aan een leefbare en duurzame toekomst, lokaal en internationaal.
Lees verderDrie genomineerden Sociaal Werker 2022 bekend
Utrecht, 23 februari 2022. Nadine de Koning, Redouan el Khayari en Diana Huurnink zijn genomineerd voor de verkiezing van de Sociaal Werker van het Jaar 2022. Uit de voorgedragen kandidaten zijn zij door de jury verkozen. Alle drie vervullen zij het komende jaar een belangrijke rol als ambassadeur van sociaal werk. Tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk 2022 op 18 mei aanstaande wordt bekend wie van hen de titel wint. Sociaal Werk werkt! organiseert de verkiezing om sociaal werkers en het vak meer zichtbaarheid te geven.
Lees verderHet recht op schoonheid
Wat is schoonheid? En is schoonheid een mensenrecht? Adrianna Żywolewska, Irene Wessels, Janneke van Wegberg en Florence Stigter gingen op zoek naar antwoorden. Deze 4e jaars studenten Huidtherapie onderzochten de literatuur, spraken met mensenrechtenspecialisten en gingen met de camera op pad om De Haagse bevolking naar hun mening over schoonheid te vragen. Het resultaat van hun onderzoek legden ze vast in de documentaire ‘Recht op schoonheid’.
Lees verderAnders-denken en maatwerk leiden tot waardevolle ontmoet...
Sinds 2,5 jaar is Frank van Eekeren lector Impact of Sport aan De Haagse Hogeschool. Samen met de onderzoekers in zijn lectoraat en diverse organisaties in de stad probeert hij te begrijpen wat de maatschappelijke waarde en impact van sport is op de samenleving. In een tijd waarin iedereen in zijn of haar bubbel leeft, is er behoefte aan waardevolle ontmoetingen die bijdragen aan meer verbinding in de samenleving. Sport als middel kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Lees verderHospitality in het ziekenhuis
De een heeft het over gasten, de ander over patiënten. De een loopt warm voor ‘hospitality’, de ander heeft de passie om goede zorg te leveren. Samen zetten ze zich in voor betere gezondheid en zorg aan mensen met kanker. Studenten van de Hotelschool The Hague (campus Amsterdam) en de opleiding hbo-Verpleegkunde van De Haagse Hogeschool bundelen hun expertise in het onderzoek ‘Een vijf- sterrenbeleving thuis’.
Lees verderGlobal Gossip - Migratie in de gemeentepolitiek: Wie nee...
Op 16 maart 2022 zijn er in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. De strijd om de raadszetels staat, logischerwijs, in het teken van lokale thema’s. Maar wat kunnen lokale bestuurders waarmaken binnen de Europese Unie (EU) en welke invloed heeft ‘Brussel’ op de lokale hete hangijzers? In een nieuwe aflevering van Global Gossip komt het onderwerp ‘migratie’ centraal.
Lees verderSPREEK JE UIT! – deel jouw ideeën met onderwijsminister ...
Minister Robbert Dijkgraaf komt naar De Haagse Hogeschool. Op donderdag 24 februari van 9.30 uur tot 11.00 uur zal de kersverse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met studenten in gesprek gaan in de Speakers Corner.
Lees verderOud-studenten bootsen ruimtemissie na in IJsland
Charlotte Pouwels en Jaap Elstgeest zijn vrienden sinds ze tegelijk studeerden aan De Haagse Hogeschool in Delft. Charlotte deed Technische Natuurkunde, Jaap Mechatronica. Jaren later maakte ‘alleskunner’ Jaap in no time de zonnepanelen die ‘regeltante’ Charlotte zo hard nodig had voor haar indrukwekkende ruimtevaartproject in IJsland. Dat heet CHILL-ICE en is een zogenoemde analoge missie, wat inhoudt dat de situatie in de ruimte wordt nagebootst op aarde. Bij deze missie leefden en experimenteerden analoge astronauten een aantal dagen in een lavagrot in IJsland. En vooral dat laatste is uniek.
Lees verderUpdate n.a.v. persconferentie 15 februari
We zijn blij te kunnen melden dat we het semester beginnen met verdere versoepelingen, zoals aangekondigd door het kabinet tijdens de persconferentie van dinsdag 15 februari. In deze update lees je meer over deze versoepelingen en vanaf welke datum ze in zullen gaan.
Lees verderAlumni Social Work helpen studenten die vertraging oplop...
Vier alumni van de opleiding Social Work slaan de handen ineen met het project PowerProps om studenten die vertraging oplopen te ondersteunen en te motiveren. “Toen ik zelf nog student was had ik graag iemand gehad die mij de weg kon wijzen wanneer ik er eventjes niet meer uitkwam, alleen was voor mij de drempel te groot om telkens docenten te mailen. Juist nu in tijden van een pandemie kan de overstap naar het hoger onderwijs nog groter aanvoelen voor de studenten. De inzet van alumni kan die overstap, naar mijn mening, enorm verkleinen door hen op een laagdrempelige manier bij te staan.” Yoeri – Alumni Social Work en tutor
Lees verderNieuwe lector Technologie voor Gezondheidszorg: “Er is e...
Kunstmatige intelligentie, robotica of sensortechnologie. Opkomende technologieën bieden immense mogelijkheden om de zorg te verbeteren en mensen in hun dagelijks leven te ondersteunen. Toch sluit moderne techniek vaak onvoldoende aan bij de praktijk. “Er is een duidelijke mismatch.”
Lees verder“Ik wil minister-president worden”
Derdejaarsstudent Bestuurskunde Maxence Vrede was donderdagmiddag als finalist aanwezig bij de uitreiking van de prestigieuze ECHO Award. Een onderscheiding vanwege haar prestaties op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. “Ik wil minister-president worden.”
Lees verderOntdek de Learning Community Haagse Labs
Je bent enthousiast over het lab dat je in gedachten hebt of waaraan je misschien al meewerkt. Het lab is voor jou de vrije ruimte die je altijd al hebt gezocht om je studenten innovatief onderwijs te geven. Om samen met studenten en externe partijen praktijkgericht onderzoek te doen. Om al lerend en experimenterend daarmee verder te komen. Je hebt het idee dat je nog lang niet uitgekeken bent op de mogelijkheden van dat lab en je wilt jouw ervaringen graag delen. Maak dan zeker kennis met de Learning Community Haagse Labs.
Lees verderNieuwe lector Relationele Zorg: “Vriendjes worden met de...
Bij goede zorg staat de patiënt centraal. Toch gaat er in de onderlinge afstemming tussen zorgprofessional en patiënt nog veel mis. Yvonne van Zaalen verricht sinds 1 december als lector Relationele Zorg bij het kenniscentrum Health Innovation onderzoek naar het verbeteren van relaties in de zorg.
Lees verderNascholing preventie overgewicht bij kinderen
In sommige Haagse wijken wonen relatief veel kinderen en jongeren met overgewicht. Tot nu toe slagen professionals er maar gedeeltelijk in deze doelgroep goed te helpen. De Haagse Hogeschool, LUMC-Campus Den Haag en ROC Mondriaan bundelen hun krachten en gaan samen met GGD Haaglanden, Stichting Lijn 1 Den Haag, ZWconnect en Xtra Welzijn aan de slag met het ontwikkelen van een unieke, domein overstijgende nascholing om deze uitdaging het hoofd te bieden.
Lees verderSleutelen aan het ontwerp om op nul euro uit te komen
Je kent ze natuurlijk, bouwprojecten als de Rotterdamsebaan of de Haagse tramtunnel. Simon Rodriguez, student Civiele Techniek, vroeg zich al een tijdje af hoe de begroting van zulke grote projecten tot stand komt. Hij gebruikte de keuzeruimte van zijn studie om antwoord op die vraag te krijgen. Net als Alischa Krösing, die Bouwkunde studeert en projectontwikkelaar wil worden, volgde hij de minor Cost Engineering. In groepjes werkten ze een plan uit voor een stuk polder naast de A13. Dat moest niet alleen een mooi gebied opleveren maar ook kostenneutraal uitpakken.
Lees verderPabo en Halo starten gezamenlijke opleidingsvariant
Een nieuwe opleidingsvariant die in een grote behoefte voorziet, zeker in Den Haag en omstreken. Een geïntegreerd dubbel programma voor ambitieuze studenten die de uitdaging aangaan in maximaal vijf jaar twee hbo-diploma’s te behalen. De opleiding tot leraar basisonderwijs (Pabo) en de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding (Halo) van De Haagse Hogeschool slaan de handen ineen.
Lees verderColinda Leemburg is Alumni Officer
“Ik vind het erg leuk om in contact te zijn met oud-studenten van onze hogeschool.”
Lees verderAlumna Alycia Biekram groeide van een job als Medewerker...
"Al sinds mijn afstuderen ben ik bezig met duurzaamheid. Dat thema is de rode draad in mijn loopbaan.”
Lees verderOefenen met crisissituaties
Een concert bijwonen van Lil’ Kleine of Famke Louise. Hoe tof is dat! Maar wat als er noodweer uitbreekt of paniek, omdat iemand begint te schieten? Eerstejaarsstudenten Integrale Veiligheidskunde duaal buigen zich over de plattegrond van een festivalterrein en spelen diverse crisissituaties na.
Lees verderOnderzoek: buurtsportcoaches zorgen voor meer sociale bi...
Voldoende en regelmatig bewegen is goed voor de gezondheid. Samen sporten zorgt ook voor verbinding tussen bewoners in een wijk of buurt. In veel gemeenten werken daarom buurtsportcoaches: professionals die als overkoepelend doel hebben de sportparticipatie van bewoners te verhogen.
Lees verderOpening Mobilitheek in Den Haag
Maandag 17 januari openden de wethouders van Sport en Zorg Hilbert Bredemeijer en Kavita Pharbudayal samen met Charles Crown, een gebruiker, de Mobilitheek in het Zuiderpark. De Mobilitheek leent sporthulpmiddelen uit. Iedereen uit de regio die fysiek beperkt is en wil (blijven) sporten, kan hier terecht. De Mobilitheek is gehuisvest in de Sportcampus.
Lees verderDe German Desk: studenten actief voor het mkb in Den Haa...
Stel je voor: je raakt in gesprek met iemand. Die persoon vraagt wat je doet. “Ik ben student.” “O, dus je zit de hele dag in de schoolbanken?” Jij: “Nee, ik zit nu bij een bedrijf en zorg ervoor dat dit bedrijf zo veel mogelijk kansen pakt op de Duitse afzetmarkt.” Wauw! Hoor je de verbaasde stilte vallen? Maar dát is precies wat je doet wanneer je als student deel uitmaakt van de German Desk. Een geanimeerd gesprek met studenten die genieten van de dynamiek van innovatief onderwijs.
Lees verderAangepast mondkapjesbeleid
Sinds 15 januari is het voor iedereen verplicht om binnen de gebouwen van onderwijsinstellingen te allen tijde een mondkapje te dragen. Deze uitbreiding van de mondkapjesmaatregel binnen het hoger onderwijs is de voorwaarde die hoort bij de versoepeling van de lockdown voor het hoger onderwijs, zoals door de regering bekend gemaakt op 14 januari. Waar het dragen van een mondkapje voordien alleen verplicht was in de algemene ruimtes van de hogeschool, en dan vooral bij het verplaatsen, geldt er vanaf zaterdag 15 januari voor studenten en medewerkers binnen álle ruimtes van De Haagse Hogeschool, inclusief de klaslokalen, een verplichting tot het dragen van een (bij voorkeur medisch) mondkapje.
Lees verderLantaarnpaal reageert op bluetooth-signaal
Camiel houdt ervan om zijn agenda gevuld te houden. Anders gaat hij maar onzinnige dingen zitten doen waar hij achteraf spijt van heeft. Deze student Elektrotechniek stapte over van de TU naar De Haagse Hogeschool en is nu hard op weg om zijn studie in drieënhalf jaar af te ronden. Aangezien het puzzelen tijdens een programmeerpracticum hem telkens weer enthousiast maakte, zocht hij een stage waarbij hij zich op software kon richten. Dat is gelukt. Camiel maakt nu een programma voor een microcontroller in een lantaarnpaal.
Lees verderOnderzoek: Buitenspelen: wie, waar en wat?
In zowel onderzoek als beleid komt er gelukkig steeds meer aandacht voor een speelvriendelijke openbare ruimte. Toch is er vaak nog weinig inzicht in hele basale vragen. Spelen jongens bijvoorbeeld meer buiten dan meisjes? Waar spelen kinderen vooral buiten? En wat doen ze daar?
Lees verder5 Tips voor Blue Monday
Maandag 17 januari 2022 is het Blue Monday. De kerstballen zijn opgeruimd, de goede voornemens van de baan en de sleur hakt er in. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is Blue Monday wereldwijd de meest depressieve dag van het jaar. Wetenschappelijk bewezen of een marketingstunt om de verkoop van vakanties te stimuleren? Feit blijft dat er genoeg mensen zijn die in deze tijd van het jaar last hebben van sombere gevoelens. Het kenniscentrum Health Innovation geeft je 5 tips om somberheid te lijf te gaan. Met een bonustip waar je het hele jaar plezier van zult hebben.
Lees verderUpdate n.a.v. persconferentie 14 januari
Tijdens de persconferentie van 14 januari heeft de regering laten weten verschillende maatregelen te versoepelen. Zo mogen universiteiten, hogescholen en mbo’s vanaf maandag onder voorwaarden weer onderwijs op locatie gaan verzorgen.
Lees verderFood Boost Challenge vraagt studenten om gezonde ideeën
Een challenge die studenten uitdaagt om groenten en fruit (producten) populairder te maken onder jongeren is vandaag geopend. Op initiatief van Medical Delta Living Lab VIT for Life, HortiHeroes en Foodvalley NL, en met het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving als onderzoekspartner, staat de Food Boost Challenge in het teken van de zoektocht naar baanbrekende ideeën. Er ligt een prijs van € 5.000,- klaar voor hét idee dat afrekent met het probleem dat jongeren structureel te weinig groenten en fruit eten. Tot 19 februari kunnen deelnemers plannen indienen.
Lees verderTussen Brussel en het stadhuis: podcast serie over Europ...
Op 16 maart 2022 zijn er in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. De strijd om de raadszetels staat, logischerwijs, in het teken van lokale thema’s. Maar wat kunnen lokale bestuurders waarmaken binnen de Europese Unie (EU) en welke invloed heeft ‘Brussel’ op de lokale hete hangijzers?
Lees verderUpdate n.a.v. persconferentie 3 januari
Op 3 januari 2022 heeft het kabinet het huidige coronabeleid opnieuw gewogen. Voor het hoger onderwijs geldt een ongewijzigd beleid. Dit betekent concreet dat al het hoger onderwijs in Nederland tot tenminste 14 januari online verzorgd wordt. De bestaande uitzondering voor praktijkonderwijs, onderwijs aan kwetsbare studenten en toetsing blijven van kracht. Op 14 januari volgt een nieuw weegmoment en worden de maatregelen voor het hoger onderwijs opnieuw bekeken.
Lees verderHoe seniorvriendelijk zijn onze steden?
De wereldwijde vergrijzing van de stedelijke bevolking vraagt om meer leeftijdsvriendelijke steden: afgestemd op de wensen en behoeften van senioren en die hen volop kans bieden om mee te doen met de maatschappij. Het lectoraat Urban Ageing gaat samen met nationale en Europese partners de seniorvriendelijkheid van 4 Europese steden onderzoeken tijdens het driejarige project City & Co.
Lees verderAfscheidsreceptie voor lector UN studies Alanna O’Malley
Op 13 december was er een kleine afscheidsreceptie voor lector UN studies Alanna O’Malley, met gasten van de HHs, de universiteit Leiden en de gemeente Den Haag. Alanna vertrekt bij de HHs per 31 december om zich te wijden aan haar European Research Council subsidieproject, dat ze met een team onderzoekers uitvoert bij het instituut voor Geschiedenis van de universiteit Leiden.
Lees verderUpdate n.a.v. persconferentie 18-12
Vanavond, op zaterdag 18 december, heeft minister-president Rutte weer een lockdown aangekondigd die vanaf morgenochtend 05.00 uur zal gelden. Tot 14 januari 2022 gaat Nederland, met slechts enkele uitzonderingen zoals voor essentiële winkels, weer op slot. Ook het (hoger) onderwijs sluit tenminste tot en met 9 januari de deuren. Wel wordt daarbij weer een uitzondering gemaakt voor toetsing, praktijkonderwijs en onderwijs aan kwetsbare studenten. De overheid roept op om de eerste week na de vakantie alleen online onderwijs te geven. Uiterlijk 3 januari neemt het kabinet een besluit over het vervolg van de lockdown voor het onderwijs na 9 januari.
Lees verderPaarse Vrijdag bij De Haagse
Op 10 december 2021 was het Paarse Vrijdag, een dag waarop iedereen solidariteit kan tonen met LHBTIQ+ ’ers, simpelweg door het dragen van een paars kledingstuk. Dit initiatief is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten en Canada waar Spirit Day voor het eerst plaatsvond, als middel om het pesten van LHBTIQ+-jongeren tegen te gaan. Ook De Haagse sloot zich aan bij dit initiatief, en riep al haar studenten en medewerkers die de queer-community een warm hart toedragen ook paars te dragen op 10 december.
Lees verderSurvey Wereldburgerschap en Internationalisering: doe je...
Moet je in het buitenland gestudeerd of stagegelopen hebben om jezelf een wereldburger te noemen? Hoe leid jij jouw studenten op tot wereldburgers en welke rol speelt internationalisering daarbij. Het kenniscentrum Global & Inclusive Learning is benieuwd naar jouw mening en ervaring. Werk je mee aan de survey ‘Wereldburgerschap en Internationalisering’?
Lees verderInternationale samenwerking onderzoek: duurzame en socia...
De National Natural Science Foundation of China (NSFC) en NWO hebben binnen het Merian Fund de financiering van 2 projectvoorstellen van het lectoraat Data Science gehonoreerd. De onderzoeksprojecten zijn onderdeel van een samenwerkingsprogramma tussen Nederland en China en geven het lectoraat de kans om verbinding te maken en samen te werken met vooraanstaande Chinese en Nederlandse universiteiten. De projecten zullen bijdragen aan duurzame en sociale lokale energiesystemen.
Lees verderSamenwerking De Haagse Hogeschool en Aruba, Curaçao en S...
Minor Koninkrijkszaken voor en door het Koninkrijk
Lees verderUpdate n.a.v. persconferentie 14-12: Geen aanvullende ma...
Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van dinsdag 14 december aangegeven dat de huidige coronamaatregelen verlengd worden. Er worden geen extra maatregelen ingevoerd voor het hoger onderwijs. Voor De Haagse verandert er dus vooralsnog niets. We mogen fysiek onderwijs blijven geven, ook in de avonduren.
Lees verderKennis over cybersecurity staat nooit stil
Daniël Meinsma (docent HBO-ICT aan De Haagse Hogeschool en onderzoeker voor het Centre of Expertise Cyber Security) vertelt over de studierichting cybersecurity in het onderwijs.
Lees verderBlog Elisabeth Minnemann - Jezelf zijn
Vorig jaar bezocht ik op Paarse Vrijdag een sessie van onze minor Diversiteit en seksualiteit. De (inmiddels gepensioneerde) docent achter die minor, begroette mij met de vriendelijke vraag: “Jij bent waarschijnlijk cisgender?” En ik moet eerlijk bekennen: ondanks dat we al weken aan het praten waren over regenboogvlaggen en activiteiten rond identiteit voor deze vrijdag, wist ik even niet wat hij bedoelde. Kennelijk had ik toch nog wat bij te spijkeren aan mijn kennis rond seksuele en genderdiversiteit.
Lees verderNieuwe campustour toont het verschil tussen hbo en wo
TU Delft, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland organiseren een gezamenlijke campustour waarbij scholieren alles te weten komen over de verschillende onderwijsvormen en opleidingen van de drie instellingen. Want wie goed kiest, studeert beter.
Lees verderRosa’s exoskelet maakt mensen mobiel
De prothese van haar opa, daar is het allemaal mee begonnen. Rosa Barg is derdejaarsstudent Mechatronica aan De Haagse. Ze zit in de elfde week van haar eerste stage en werkt bij Allied Motion aan een aandrijving voor een kniegewricht van een exoskelet. Zo’n uitwendig skelet biedt uitkomst als het lichaam zelf bepaalde bewegingen niet kan maken of als er extra kracht nodig is. Wie Rosa een jaar geleden ingefluisterd had dat ze dit nu zou kunnen, had op een schaterlach kunnen rekenen.
Lees verderPromovendus Arie Taal ontwikkelt manier om verborgen ene...
‘Met deze methode kunnen we een gezond binnenklimaat handhaven’ De discussie over hernieuwbare of duurzame energie is levendig. Moeten we alle daken vol zonnepanelen leggen? Hele weilanden daarmee bedekken? Of kiezen we voor megawindturbines? Maar ja, wie wil zo’n ding – net zo hoog of hoger zelfs dan de Domtoren – zien verrijzen naast zijn woonwijk?! Hoe dichter de discussie raakt aan de eigen woonbeleving hoe feller zij wordt gevoerd. Daarbij vergeet men vaak één aspect: we winnen al veel energie door minder te verspillen. Op dinsdag 23 november promoveerde docent-onderzoeker Arie Taal op een methode waarmee hij verborgen energieverspilling kan opsporen en verhelpen.
Lees verderOnderzoeker en docent Joris Hoeboer schrijft praktisch b...
Een leven lang bewegen betekent een leven lang fitter, gezonder en minder kans op overgewicht. En dat begint bij het aanleren van goede motoriek bij kinderen. In het boek ‘Leer bewegen!’ geven onderzoeker Joris Hoeboer en hoogleraar Geert Savelsbergh nieuwe inzichten, praktische tips en handvatten voor de motorische ontwikkeling. “Je kunt beter met veel variatie oefenen, dan 1000 keer dezelfde beweging herhalen.”
Lees verderStudenten Haagse Hogeschool winnen Hackaton for Good
Team bedenkt oplossing voor advertentiefraude woningmarkt
Lees verderInternational Public Management studenten doen met succe...
Op maandag 4 oktober 2021 werd in het Vredespaleis in Den Haag de Internationale Dag van Geweldloosheid gevierd. Twee tweedejaars International Public Management studenten, Kevin Eustatia - Palm en Rianne Jenner woonden de viering bij omdat zij deelnamen aan de Ghandi Essay Competition. Het essay van Rianne werd uiteindelijk gekozen als het winnende essay.
Lees verderNieuwe lector Technologie voor Gezondheidszorg
Per 1 december a.s. start Luc de Witte als lector Technologie voor Gezondheidszorg (kenniscentrum Health Innovation). Hij volgt Erwin de Vlugt op die in september afscheid nam.
Lees verderUpdate n.a.v. persconferentie 26-11: Geen aanvullende ma...
Het kabinet heeft tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november laten weten op dit moment geen aanvullende maatregelen voor het hoger onderwijs in te voeren. En ook de avondsluiting die voor veel sectoren vanaf zondag in zal gaan, geldt niet voor het hoger onderwijs.
Lees verderUnieke master van De Haagse Hogeschool overtreft verwach...
“De opleiding overtreft mijn verwachtingen. Een breed scala aan cybersecurity-onderwerpen komt aan bod en we gaan ook de diepte in.” Student Mitchell Pompe vertelt enthousiast over de master Cyber Security Engineering, waaraan hij in februari is begonnen. Ook student Peter Konings – hij heeft zijn Master of Science bijna binnen – is enthousiast. Dat verbaast lector Marcel Spruit niet. Hij stond aan de wieg van de master die heel dicht bij de praktijk staat en die werkgevers als een pre beschouwen. Beiden studenten volgen de master naast hun baan. Wat zij leren, kunnen ze onmiddellijk in praktijk brengen.
Lees verderEen leven lang bewegen begint bij goede motoriek
Een leven lang bewegen betekent een leven lang fitter, gezonder en minder kans op overgewicht. En dat begint bij het aanleren van goede motoriek bij kinderen. In het boek ‘Leer bewegen!’ geven onderzoeker Joris Hoeboer en hoogleraar Geert Savelsbergh nieuwe inzichten, praktische tips en handvatten voor de motorische ontwikkeling. “Je kunt beter met veel variatie oefenen, dan 1000 keer dezelfde beweging herhalen.”
Lees verderOud-student PABO wint scriptieprijs
'Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet waar' dat is de rode draad van de leerlijn digitale geletterdheid waarmee oud-student Kim Pauw-Noordam de scriptieprijs van de PABO aan De Haagse Hogeschool heeft gewonnen. Midden in de 'week van de mediawijsheid' gaf Pauw-Noordam een boeiende les uit de leerlijn aan leerlingen uit groep zes van OBS Prins Willem Alexander in het Haagse Laakkwartier.
Lees verderZoetermeer en De Haagse Hogeschool zetten in op cybervee...
Cybercriminaliteit is een acuut en toenemend probleem. Voor de bestrijding hiervan is niet alleen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek nodig, maar juist ook toegepast praktisch onderzoek. Daarom hebben de gemeente Zoetermeer en het lectoraat Cyber Security in het mkb van De Haagse Hogeschool hun samenwerking met nog eens vier jaar verlengd.
Lees verderVier tips uit onderzoek over kleuters en bewegen
Veel kleuters vinden gym het leukste ‘vak’ op school. Toch bewegen kinderen al jaren steeds minder – en minder goed. Hoe is het tij te keren en kun je zorgen dat jonge kinderen met plezier goed leren bewegen? Pim Koolwijk, docent en onderzoeker aan De Haagse Hogeschool, geeft vier tips en adviezen uit onderzoek.
Lees verderInterview with alumna Mari Genova: Designing a face mask...
Mari Genova is an alumna of Industrial Design Engineering (IDE) - the Hague University of Applied Sciences. She is passionate about contributing to a regenerative future, working on wicked problems and designing with respect to nature and humans.
Lees verderTHiNK FeST afgesloten met prachtige Prijzenparade
Aan het einde van de dag vol workshops en verrassende ontmoetingen verzamelen alle THiNK FeST-gangers zich op donderdagmiddag 4 november in de aula voor de Prijzenparade. Daar reikt CvB-lid Rajash Rawal aan zeven afgestudeerden, vier promovendi een team van docenten en een team van onderzoekers mooie prijzen uit. Wie zijn in het zonnetje gezet en wat hebben zij gepresteerd? Een fotopresentatie.
Lees verderUpdate n.a.v. persconferentie 12 november 2021
Vanwege de nog steeds oplopende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames heeft de regering tijdens de persconferentie van 12 november aanvullende maatregelen aangekondigd. We brengen je graag op de hoogte wat dit betekent voor onze hogeschool. De aangekondigde maatregelen, die per zaterdag 13 november 18.00 uur in zullen gaan, hebben gelukkig slechts een beperkte impact op ons onderwijs. Fysiek onderwijs op onze campus kan verder gewoon doorgang vinden.
Lees verderUpdate: Open Dag 13 november
De Open Dag op 13 november gaat door op alle vestigingen van De Haagse. Uiteraard is er extra aandacht voor de veiligheid van bezoekers, studenten en medewerkers.
Lees verderBehoefte van de cliënt centraal zetten
Juristen weten alles over wet- en regelgeving en zijn goed in het bedenken van juridische oplossingen. ‘Logisch’, zegt Caroline van Kordelaar, docent HBO-rechten, ‘maar in de praktijk spelen meer factoren een rol. Bij HBO-rechten duaal leren studenten klantgerichter te kijken en te handelen en dat toe te passen bij de organisatie waar zij werken.’
Lees verderDocent- en columnist Jennifer Kilgus Smits deelt haar ve...
Jarenlang werkte Jennifer Smits-Kilgus in Washington DC, oftewel ‘The Hill’. Het is een plek waar een werkweek van 70 uur normaal is en waar je elk jaar van functietitel kan veranderen. Zo had Jennifer in tien jaar tijd elf(!) verschillende functies in Washington. In een nieuwe aflevering van de podcast Global Gossip vertelt ze over een voor haar “verslavende werkomgeving” waar elke minuut iets spannends gebeurt.
Lees verderRachel Kuijlenburg, Thomas Wissingh & Frans Joosstens wi...
De Pim Breebaart Research Award beloont een team van HHs medewerkers en studenten die samen een onderzoeksproject hebben neergezet dat onderzoek, onderwijs en praktijk met elkaar verbindt.
Lees verderBas van den Berg wint aanmoedigingsprijs voor de duurzaa...
Collega Bas van den Berg heeft de aanmoedigingsprijs gewonnen van de Duurzame Docentverkiezing 2021 in het hoger onderwijs.
Lees verderJongeren met impact
Laurence Guérin en Carien Verhoeff stellen dat het niet vanzelfsprekend is dat jongeren op basis van gelijkwaardigheid en onafhankelijkheid participeren in besluitvorming over complexe maatschappelijke vraagstukken zoals het klimaatbeleid.
Lees verderEen stad voor iedereen: samen werken aan een inclusieve ...
Samenvatting intreerede lector Katja Rusinovic
Nog nooit eerder woonden er meer mensen in de stad dan daarbuiten. Dat maakt een stad niet alleen een plek van verwachting, innovatie en werkgelegenheid, maar ook van armoede, onveiligheid en sociale uitsluiting. Doordat woningen onbetaalbaar worden, verdwijnt de middenklasse uit de stad en komen steeds grotere groepen in een precaire sociale positie terecht. Dat maakt ‘een inclusief progressief urbanisme’ (Richard Florida) meer dan ooit nodig. Het kenniscentrum Governance of Urban Transitions levert met praktijkgericht onderzoek een bijdrage aan een inclusieve stad. Het onderzoek van het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkelingen wil Katja Rusinovic toespitsen op 3 thema’s. Lees verderPromotiebeurzen van NWO voor leraren toegekend aan docen...
De Nederlandse Wetenschappelijke Organisatie (NWO) heeft twee promotiebeurzen voor leraren toegekend aan docentonderzoekers Ohad Ben Shimon en Stefania Marassi. Zij gaan bij Kenniscentrum Digital Operations & Finance onderzoek doen. Met de beurs van NWO hebben Ohad en Stefania de komende vijf jaar ruimte om promotieonderzoek te doen, terwijl zij ook les kunnen blijven geven.
Lees verder5 tips over mediawijsheid
De digitale samenleving biedt veel mogelijkheden. Je kunt snel en makkelijk contact houden met vrienden aan de andere kant van de wereld, je hoeft je huis niet meer uit voor de boodschappen, je werk of je studie. Om echt mee te doen met de digitale samenleving, moet je wel weten hoe je het beste kunt omgaan met media. Kortom: je moet mediawijs zijn.
Lees verderCaspers converter verbindt stroomnetten
Tijdens de Prijzenparade van De Haagse werden die studenten in het zonnetje gezet die tijdens hun afstuderen een buitengewone prestatie hebben geleverd. Zij wonnen de Afstudeerprijs 2021. Namens techniekfaculteit TIS stond Casper Grootes op het podium. Inmiddels is hij klaar met zijn studie, maar hij deed Elektrotechniek en ontwikkelde een converter die gelijkstroom om kan zetten in wisselstroom én andersom. Dat is handig als we straks naast het bestaande AC-net een DC-net willen aanleggen.
Lees verder‘Heb plezier in je werk, dit straal je uit!’
Patrick Dekker werkt bij Orthototaal als Orthese Specialist. Deze tak binnen Medux bezoekt klanten om daar ortheses op te meten en te maken. Patrick zijn tip aan iedereen is: ‘Heb plezier in je werk, dit straal je uit!’ Na zijn studie bewegingstechnologie in Den Haag is Patrick terecht gekomen bij Medux. “Ik ben samen met collega’s van rolstoel leverancier ‘Van Breugel’ naar MHG, onderdeel van Medux, gegaan. Hier heb ik enkele jaren rolstoel advies gegeven binnen de WLZ en WMO. Later heb ik intern de overstap gemaakt naar Orthototaal. Ik zocht naar meer verdieping in mijn werk en wilde graag meer de samenwerking met de adviseurs opzoeken. Er werd gevraagd of deze functie wat voor mij was. Ik heb toen een dagje meegelopen en nu zit ik al 4 jaar op deze functie. Oud collega’s van MHG zie ik nu heel vaak, omdat ik daar veel mee samenwerk. Ik ben voornamelijk actief in Brabant, Rotterdam en Zeeland. Daarnaast ondersteun ik HartingBank in de regio Den Haag.’
Lees verderCo-creatie in de gymles
Gymdocenten staan bekend om hun vindingrijkheid en zijn kampioen oplossingsgericht denken. Ze geven les aan steeds wisselende groepen leerlingen met verschillende niveaus en behoeften én moeten werken met de (on)mogelijkheden van de lesomgeving en beschikbaar materiaal. Ze hoeven dat niet alleen te doen: leerlingen kunnen meedenken en zelf aantrekkelijke en vernieuwende sport- en spelactiviteiten ontwerpen. Maar hoe doe je dat?
Lees verderUpdate COVID-19: nieuwe maatregelen per 6 november op De...
Vanwege de stijgende besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames heeft het demissionaire kabinet tijdens de persconferentie van dinsdag 2 november weer enkele nieuwe maatregelen afgekondigd. Graag brengen we je op de hoogte welke impact dit op onze hogeschool heeft.
Lees verderSterk dalend vertrouwen in de overheid: de laag-vertrouw...
Nederland heeft in september 2021 het karakter van een laag-vertrouwensamenleving. Er is sprake van een sterke afname van het vertrouwen in de overheid in het afgelopen anderhalf jaar: van bijna 70 procent in april 2020 naar minder dan 30 procent in september 2021. Daarnaast is sprake van een lichte afname in het onderling vertrouwen tussen mensen. Mensen vertrouwen vooral verwanten (familie en vrienden) en personen waarmee men een persoonlijke relatie kan onderhouden, zoals de huisarts. Wantrouwen ten opzichte van de overheid is een belangrijk motief van ongevaccineerden om zich niet te laten vaccineren. Daarnaast bestaat er een samenhang tussen het gebruik van sociale media als primaire informatiebron en een gering vertrouwen in de overheid en een geringe vaccinatiebereidheid.
Lees verderEvidence based werken is een must
Werkt een cyberproject wel of werkt een cyberproject niet, that is the question! Dat weet je pas als je het cyberproject zowel aan het begin als aan het einde van de looptijd onderzoekt op effectiviteit. De City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime heeft bij een aantal van haar projecten hier onderzoekers bij gezet om dat te onderzoeken.
Lees verderKlimaatcrisis roept op tot radicale verandering
De Jonge Klimaatbeweging verenigt de stem van diverse jongerenorganisaties en probeert namens deze jongeren het klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden. De beweging voert campagnes en gaat gesprekken aan met politici, beleidsmakers en bedrijfsleven.
Lees verderWat is de effectiviteit van een breed motorische beweegi...
Hoe kunnen beweegprofessionals, zoals buurtsportcoaches, de beweegvaardigheid en het plezier in bewegen bij kleuters vergroten? Deze vraag staat centraal in het onderzoek Start(V)aardig. Om inzicht te krijgen in de effectiviteit en het gebruik van interventies om kleuters beter en plezieriger te laten bewegen, is eind oktober 2021 een beweegprogramma van 18 weken gestart. Het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende omgeving werkt mee aan dit onderzoek.
Lees verderCMD-student ontwerpt design ADO-bus
De spelersbus van ADO Den Haag springt er behoorlijk uit. Het indrukwekkende design is ontworpen door student Communication and Multimedia Design Cidalia Madeira. Naast haar studie werkt Cidalia bij Eye-c Multimedia, een online marketingbureau. Het bureau heeft business seats bij ADO en veel medewerkers zijn supporter van de club. “Toen deze vraag voorbij kwam wist ik meteen dat ik deze opdracht heel graag wilde doen,” vertelt Madeira. De eigenaar van Eye-c, zelf ook fanatiek ADO-supporter, gaf haar daar de kans voor.
Lees verderStart onderzoek: sneller herstel mensen met darmkanker
Gezond leven ter voorbereiding op een operatie kan ervoor zorgen dat er minder complicaties optreden en mensen sneller herstellen. Het Medical Delta Living Lab Better In Better Out richt zich op het onderzoeken en ontwikkelen van e-health toepassingen en technologieën die de fitheid van mensen met kanker verbeteren. Ook onderzoekt het lab hoe de samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals en patiënten verloopt ná een operatie. Het lectoraat Oncologische Zorg werkt mee aan dit onderzoek.
Lees verderRecht en onrecht levensgroot in beeld
Levensgroot hangt het kunstwerk ‘Hoge Raad’ van Helen Verhoeven bij de Hoge Raad. HBO-Rechten is sinds 14 oktober de trotse eigenaar van een reproductie. Hans Storm, griffier van de Hoge Raad, zei bij de onthulling: ‘Het schilderij brengt recht en onrecht in beeld. Het is goed om met studenten het gesprek te voeren over de grens tussen goed en kwaad.’
Lees verderOnline toolbox met praktische tips voor inclusief bewege...
Inclusief bewegen in de gymles is belangrijk. Er zijn steeds meer kinderen op de basisschool met een fysieke en/of sensorische beperking, gedragsproblemen, overgewicht of een motorische achterstand. De diversiteit in de gymzaal is toegenomen en het is van vitaal belang dat leerkrachten en kinderen individuele verschillen erkennen en begrijpen. Een online toolbox met 7 modules helpt iedereen die inclusief bewegingsonderwijs vorm wil geven met praktisch tips en handvatten.
Lees verder‘Nieuwe masterclass Hands-on met robots (online)’
“Veel mensen vinden robots interessant. Maar als je zo’n robot zelf laat bewegen, dan gaat er meestal echt een knopje om. Als studenten me straks trots hun filmpjes van werkende robots sturen, heb ik mijn werk goed gedaan.”
Lees verderRevalidatie en technologie: samen beter!
Met een wearable je beweeggedrag meten, via een app 24/7 ondersteuning krijgen bij fysieke oefeningen en Big Data inzetten om de zorg te verbeteren. E-health en zorgtechnologie bieden oplossingen voor een toenemende en steeds complexere zorgvraag. Sinds 1 jaar verricht lector Revalidatie en Technologie Jorit Meesters onderzoek hoe technologie kan bijdragen aan een efficiënte en toekomstbestendige revalidatiezorg. Op 28 oktober hield hij zijn online intreerede. Je kunt de intreerede terugkijken via deze link: https://vimeo.com/615894243/ca90518e73
Lees verderNieuwe post-hbo-opleiding: BIM Professional
Wat BIM is? “BIM staat voor Bouw Informatie Management, en dat is veel meer dan 3D-modellen alleen. Het gaat over een slimme manier van informatie structureren, organiseren en delen. Over efficiënter samenwerken dus”, aldus Stephan van Berkel. Net als Anouska Hameetman is hij docent bij de opleidingen van Built Environment binnen De Haagse Hogeschool. Samen geven ze binnenkort ook les bij de post-hbo-opleiding BIM Professional (online). Die valt onder The Hague Graduate School en wordt vanaf eind oktober voor het eerst gegeven.
Lees verderTerugblik onderzoekslunch: Verwarmen met waterstof
Het kabinet heeft als doelstelling gesteld dat Nederland in 2050 van (aard)gas los moet zijn. Elektrisch verwarmen als alternatief is helaas niet volhoudbaar. Het elektriciteitsnet wordt hierdoor te hoog belast en brengt de nodige hoge kosten met zich mee. Een ander obstakel is de energieopslag. Denk aan het energieaanbod van zonnepanelen in de zomer en de energievraag voor verwarmen in de wintermaanden.
Lees verderDigiwerkplaats jaar na lancering groot succes
De MKB Digiwerkplaats, een loket waar studenten ondernemers ondersteunen in en adviseren over de digitalisering van hun bedrijf, is een jaar na de start een groot succes. Ondanks corona zijn er meer projecten van de grond gekomen dan de toch al hoge ambitie. Afgelopen vrijdag 24 september was de Celebration van het 1-jarige jubileum. “En gelukkig niet meer online.”
Lees verderMediawijsheid kun je leren
Recent internationaal onderzoek concludeert dat aandacht voor mediawijsheid in bestaande lessen op school kan helpen om jongeren mediawijzer te maken. Het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling werkt mee aan dit onderzoek dat jongeren helpt nepnieuws te herkennen.
Lees verderPromovenda Laura Stevens inspireert graag haar studenten
Haar studenten lopen met haar weg. Ze raken door haar geïnspireerd om mooie dingen te ontwerpen, gebaseerd op de natuur. Laura Stevens – in haar jeugd een camp fire girl en natuuractiviste – onderzoekt hoe we de natuur kunnen nabootsen in onze ontwerpen. Biomimicry heet dat. Vandaag, 8 oktober, promoveert zij aan de TU Delft op het proefschrift Analogical Reasoning in Biomimicry Design Education. Studenten spelen voor haar een belangrijke rol. In haar werk én voor haar PhD.
Lees verderVerkleinen van gezondheidsverschillen: werk in uitvoerin...
Een gezond leven in een gezonde leefomgeving is geen vanzelfsprekendheid. Opvallend daarbij is dat iemands gezondheid voor een groot deel samenhangt met zijn of haar opleidingsniveau, inkomensniveau en/of beroepsstatus. Zo leven mensen met een lage opleiding gemiddeld vijf jaar korter en ongeveer veertien jaar in minder goede gezondheid. Deze sociaaleconomische gezondheidsverschillen blijken een hardnekkig fenomeen te zijn, want ondanks de groeiende welvaart in Nederland en de toegenomen sociale mobiliteit nemen de verschillen niet af.
Lees verderSportieve teamprestatie van IVK
Een team studenten en docenten van Integrale Veiligheidskunde (IVK) stond op 1 oktober jl. aan de start van de Paleizen-Estafetteloop in Apeldoorn. Een groot sportevenement van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), waaraan 30 teams deelnamen. ‘We hebben een fantastische prestatie neergezet’, aldus docent Renate Hoogduin.
Lees verderDe Haagse Hogeschool verwelkomt nieuw lid RvT: Jenke ter...
Op 4 oktober heeft de Raad van Toezicht (RvT) Jenke ter Horst verwelkomd als nieuw lid. Ter Horst volgt binnen de RvT Louis de Quelerij op, die afscheid neemt van de hogeschool nu het maximum van twee aanstellingstermijnen van 4 jaar is bereikt.
Lees verderSportlab zet de deuren open tijdens Week van de Toeganke...
Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Maar wat als je een fysieke beperking hebt? Het Sportlab in Sportcampus Zuiderpark doet heel veel om sporten en bewegen ook voor deze mensen mogelijk te maken. Door te verwijzen en te adviseren bij het Beweegloket, door tijdelijk hulpmiddelen aan te reiken in de Mobilitheek en door praktijkgericht onderzoek te doen onder meer met de innovatieve rolstoelergometer. Onderzoeker Melle van Dilgt en beweegconsulente Simone Hoek vertellen hier graag over.
Lees verderOuderen brengen woonwensen in beeld met eigen documentai...
Hoe willen ouderen in de Delftse wijk Tanthof wonen? Welke drempels ervaren zij bij het realiseren van hun wensen en welke mogelijkheden zien zij? In de documentaire ‘Van deur tot deur’ brengen ouderen zelf verhalen in beeld over het wonen op oudere leeftijd. Het resultaat: een inspirerende en informatieve film over wensen, belemmeringen en mogelijkheden. Onderzoekers van het lectoraat Urban Ageing ondersteunden de ouderen in het proces. De ouderen ontwikkelden zich tijdens het maken van de film niet alleen tot filmmakers: het bracht mensen samen en ze werden ook film’makkers’.
Lees verderSociaal, lokaal en samen: Lectoraat Impact of Sport werk...
Hoe kun je mensen letterlijk en figuurlijk in beweging krijgen en daarmee de sociale binding in een wijk versterken? Twee onderzoekers van het lectoraat Impact of Sport werken mee aan een living lab in een buurthuis in de Haagse wijk Bouwlust. Afgelopen woensdag 22 september was de feestelijke heropening van het nieuwe wijkcentrum. “Sociaal, lokaal en samen, dat is ons credo.”
Lees verderVier jaar lang zwemmen, studeren en slapen
Thomas Jansen (20) is vierdejaars student Bouwkunde aan De Haagse. Sinds kort woont hij tegenover het zwembad in Eindhoven. Wel zo praktisch, aangezien hij bij het Nederlandse zwemteam hoort en 27 uur per week traint. Thomas mikt op de Spelen van 2024 en doet er alles aan om zo snel mogelijk af te studeren. Dat betekent: iedere avond, ieder weekend en meestal ook in de vakantie bezig zijn met zijn studie. Corona was voor hem net iets minder vervelend dan voor veel andere studenten. Eindelijk kon hij alle lessen volgen en tentamens inhalen. Nu ligt hij helemaal op schema, op alle vlakken.
Lees verderGood practices van circulaire koplopers in de maakindust...
Circulair produceren? Gewoon beginnen. En doe het niet alleen, maar ga in gesprek met klanten en partners in de keten. Dat is wat circulaire ondernemers andere ondernemers willen meegeven. Deze en andere resultaten komen voort uit SMITZH, dé smart manufacturing hub in Zuid-Holland. In deze samenwerking laat De Haagse Hogeschool het Zuid-Hollandse bedrijfsleven zien hoe alles wat hoort bij trends als Industry 4.0 en Smart Industry kan worden vertaald naar concrete resultaten op de werkvloer.
Lees verderStudenten zetten zich in voor inclusie en diversiteit
Samen met studenten bouwt De Haagse aan een inclusieve campus waar plek is voor alle studenten en iedereen recht heeft op gelijke kansen en mogelijkheden voor ontwikkeling. In de Taskforce Diversiteit en Inclusie werken medewerkers, maar ook studenten aan een zo prettig mogelijk schoolklimaat. “Het is onze taak om de stemmen die niet worden gehoord door te laten klinken.”
Lees verderPraten over de toekomst van de EU
Hoe ziet de Nederlandse burger de toekomst van Europa? Of in dit geval: Hoe zien studenten die toekomst? In aanloop naar de Europese ‘Conferentie over de Toekomst van Europa’ in het voorjaar van 2022, is het ministerie van Buitenlandse Zaken zoveel mogelijk Nederlandse burgers al aan het vragen hoe zij tegen Europa aankijken. Met een landelijke online campagne ‘Kijk op Europa’, maar ook door op verschillende plekken het gesprek aan te gaan, verzamelen zij input voor en maken zij mensen bewust van die Europese conferentie. Zo ook op maandag 27 september op De Haagse Hogeschool. Wepke Kingma, speciaal gezant voor de Conferentie over de toekomst van Europa, en Leah Corsmit en Leverne Nijman, beiden jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken, gingen in gesprek met 30 studenten van De Haagse Hogeschool.
Lees verderWethouder Hilbert Bredemeijer bezoekt De Haagse Hogescho...
Het lerarentekort blijft een enorme zorg. Landelijk, maar zeker ook in Den Haag. Gemiddeld is dat tekort in de stad opgelopen tot 15 procent. In stadsdeel Laak zelfs tot 22 procent. Alle reden voor wethouder Hilbert Bredemeijer om een bezoek te brengen aan de PABO van De Haagse Hogeschool. Om van elkaar te leren, elkaar te informeren en mogelijkheden uit te wisselen. De opleiding doet er alles aan om – in samenwerking met de Opleidingsschool – zoveel mogelijk gekwalificeerde professionals aan het Haagse onderwijsveld te leveren.
Lees verderTrustMEdiators heeft haar citizen science onderzoeksplat...
Trust MEdiators is op zoek naar ervaringen en verhalen (van jezelf of die je van anderen hebt gehoord) die gaan over het opbouwen van vertrouwen in geschillenbeslechting en meer specifiek bezien vanuit een cultureel perspectief.
Lees verderWeet jij hoe Belangrijk het Thema EU is Tijdens de Gemee...
Op 16 maart 2022 zijn er in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. In de campagnes gaat het, logischerwijs, om lokale thema’s. Maar welke invloed heeft ‘Brussel’ op de lokale politieke onderwerpen? En wat kunnen lokale bestuurders waarmaken binnen de Europese Unie? Het lectoraat Changing Role of Europe gaat de komende maanden aan de slag om het thema ‘Europa’ zichtbaar te maken in de context van de lokale politiek.
Lees verderIntegrale Veiligheidskunde studenten leren over publieke...
Sanne, 23 jaar, tweedejaars student van de opleiding Integrale Veiligheidskunde heeft voor de introductieweek van de opleiding voor de nieuwe eerstejaars studenten een bezoek aan voetbalclub ADO Den Haag gepland. Hier hebben de nieuwe studenten kennisgemaakt met het maken van een integrale veiligheidsopdracht (IVO). Heel bijzonder om aan het begin van je studie gelijk de praktijk in te gaan. Sanne vertelt er meer over:
Lees verderMission Impact, Ready for Re-Launch
Think for a moment what the future of higher education could look like? Where do we find meaning in learning? What leads to collective learning and how can we nurture it more holistically as higher education evolves? These were some questions our small team of student and teacher-researchers set off to ask ourselves as we delved into the redesign and co-creation of new learning pathways for the second iteration of Mission Impact (MI) at The Hague University of Applied Sciences. At a time when the current trends and trajectories are depleting global resources and the fragility of our world’s systems are being exposed, this minor aims to explore the future of higher education as a catalyst of hope and co-creator for more regenerative futures.
Lees verderMet zorgmodules inspelen op nieuwe opleidingsvraag
Regio Midden-Holland kampt met een tekort aan geschikt en duurzaam inzetbaar zorgpersoneel. Het aanbod van (flexibel) hoger onderwijs blijkt vaak onvoldoende afgestemd op de specifieke behoeften van deze doelgroep, het werkveld en de toekomstige arbeidsmarkt. Daarom kunnen vanaf dit najaar zorgmedewerkers met een mbo-4-diploma flexibele onderwijsmodules volgen die door De Haagse Hogeschool worden aangeboden. Met het modulaire onderwijs van de opleiding HBO-Verpleegkunde levert De Haagse zo een bijdrage aan het verkleinen van het tekort aan geschikt en duurzaam inzetbaar personeel.
Lees verderAnders denken, anders doen: 10 jaar onderzoek naar duurz...
De wereld waarin we leven verandert razendsnel, en daarmee ook de manier waarop we samen werken en leven. Dat vraagt om innovatieve leer- en werkomgevingen waarin individueel talent centraal staat. Het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling bestaat 10 jaar en viert donderdag 30 september zijn jubileum getiteld ‘10 jaar op ontdekkingstocht’.
Lees verderUpdate persconferentie dinsdag 14 september 2021
Op dinsdag 14 september kondigde het kabinet verdere versoepelingen aan, ook voor het onderwijs. Vanaf zaterdag 25 september vervallen zowel de mondkapjesplicht voor het onderwijs, als de maximale groepsgrootte van 75 personen in één onderwijsruimte.
Lees verderFake of nepnieuws? Zie jij het verschil?
Heb je wel eens een nieuwsbericht gelezen dat achteraf niet waar bleek te zijn? Niet vreemd, want fake news ofwel nepnieuws is soms bijna niet te onderscheiden van echt nieuws. En je ziet het steeds vaker op je tijdlijn voorbijkomen, want het neemt een steeds grotere plek in op sociale media.
Lees verderIntegrale actie tegen hittegolven is nu noodzakelijk
Werk lokale hitteplannen uit om de kwetsbaren te beschermen tegen de komende hittegolven. Die zijn levensgevaarlijk, zegt Sylvia I. Bergh.
Lees verderStudent Marlène van Gansewinkel wint 3 olympische medail...
‘Na mijn eerste gouden plak was ik volledig flabbergasted’ Ze denkt zeker dat haar studie ‘Bewegingstechnologie – Mens en Techniek’ een toegevoegde waarde heeft gehad op haar prestaties in Tokio. Marlène van Gansewinkel behaalde tijdens de net afgesloten Paralympics 2 gouden medailles en 1 bronzen. “Nee, dat had ik van tevoren niet kunnen denken.”
Lees verderGrote periscoop wijst voorbijgangers op data
De meeste mensen op de boulevard hebben helemaal niet door dat ze over het testgebied van Living Lab Scheveningen lopen. Om daar verandering in te brengen, werden studenten Industrial Design Engineering van De Haagse gevraagd met een slim ontwerp te komen. Het werden twee teams met ieder een interactief ontwerp. En wat bleek? "Mensen blijken bereid om in hun vrije tijd naar saaie data te kijken als je daar iets interactiefs bij bedenkt.”
Lees verderNut en noodzaak van bewegen
Voor een goede motorische ontwikkeling is het van groot belang dat kinderen voldoende, maar vooral ook gevarieerd bewegen, trainen én spelen. Goed ontwikkelde basisvaardigheden zoals balans, rennen, springen, gooien, vangen, slaan en het schoppen van een bal vormen bovendien weer een belangrijke voorwaarde om verdere sport specifieke vaardigheden effectief aan te leren.
Lees verderHealthy@HHs, leefstijlonderzoek op De Haagse Hogeschool
Healthy@HHs? Het kan zomaar zijn dat je daar als student of medewerker nog nooit van hebt gehoord. De eerste jaars van de HALO wel. Ze deden in een pilot mee aan fitheidstesten, lieten zich wegen en meten en vulden vragenlijsten in. Het resultaat? Studenten gingen nadenken over hun leefstijl.
Lees verderRAAK-mkb financiering toegekend aan het lectoraat Smart ...
Het project MRI Proof Sensors suitable for Catheterization van lectoraat Smart Sensor Systems heeft onlangs financiering uit het programma RAAK-mkb van SIA toegekend gekregen. In een RAAK-mkb onderzoek staat een vraag uit het mkb centraal, in dit geval wordt er onderzoek gedaan naar sensoren voor hartkatheterisatie.
Lees verderRAAK-mkb financiering toegekend aan het lectoraat Change...
Het project SUSTainable Artistic INnovation (SUSTAIN) van lectoraat Change Management heeft onlangs financiering uit het programma RAAK-mkb van SIA toegekend gekregen. In een RAAK-mkb onderzoek staat een vraag uit het mkb centraal. Hogescholen en andere kennisinstellingen en minimaal 6 mkb’ers doen in een consortium onderzoek naar praktisch toepasbare oplossingen voor de vraag. Oplossingen kunnen de vorm hebben van een prototype, een nieuwe werkwijze of een ander toepasbaar resultaat.
Lees verderNieuwe lector betekenismarketing gaat starten
Wij zijn blij met de benoeming van Dr. Hongli Joosten-Ma als lector voor het nieuwe lectoraat Betekenismarketing binnen het kenniscentrum Digital Operations & Finance (DOF). We kennen Hongli als Hoofddocent bij de faculteit BFM. Ook was zij betrokken bij het kenniscentrum Mission Zero.
Lees verderNieuw lab doet innovatief onderzoek naar cybergedrag van...
Hackersgroepen weten bedrijfsprocessen steeds vaker te verstoren. Wat doe je daartegen? Cybersecurity draait om technologie, processen en mensen. Hackers weten dat zij zich moeten richten op de factor mens als de technologie op orde is. Het menselijk gedrag is vaak de zwakke schakel in cyberveiligheid. Om daar onderzoek naar te doen, heeft het Centre of Expertise Cyber Security op 1 september het Human factors in cybersecurity lab geopend in de Dutch Innovation Factory.
Lees verderGeen plek voor ongewenst gedrag
Pesten, discriminatie, uitsluiting, seksuele intimidatie of agressie en geweld. Daarvoor is geen plek binnen De Haagse. Advocaat Dilek Akdemir is sinds maart de nieuwe voorzitter van de klachtencommissie Ongewenst Gedrag. “Inclusiviteit is een belangrijke waarde bij De Haagse. Iedereen moet gehoord kunnen worden.”
Lees verderStudenten Civiele Techniek herontwerpen Kijkduins plein
Den Haag neemt het plein bij Kijkduin onder handen. In de zomer staan daar overal fietsen en houden inparkerende auto’s het verkeer op. De nieuwe appartementen en winkels hebben al iets met het gebied gedaan. Nu wacht het nog de laatste aanpassingen én een nieuwe look. Groepjes eerstejaarsstudenten Civiele Techniek gingen tijdens hun vierde project als heuse adviesbureaus aan het werk. Ze dachten na over de entree van de nieuwe parkeergarage en over de fietsenstalling die onder het plein komt. Eén plan blonk uit in creativiteit. Mohamed Taouil en Tim Treur vertellen over het ontwerp dat zij met medestudenten Lars, Sabriye en Sewar maakten.
Lees verderGelijke mogelijkheden vragen om een pluriforme benaderin...
Gelijke mogelijkheden voor iedereen in het hoger onderwijs. Wie kan daar nu op tegen zijn?! En toch: is dat doel wel echt haalbaar? Dat is op donderdag 26 augustus onderwerp van gesprek in de Aula van De Haagse Hogeschool. Het gesprek tijdens bij de opening van het hogeschooljaar 2021-2022 is ook een eerste aftrap van het proces naar een nieuwe onderwijsstrategie. De Amerikaanse hoogleraar dr. Joseph Fishkin is keynotespreker op deze donderdagmiddag. Hij staat een andere benadering voor als het gaat om gelijke mogelijkheden voor iedereen.
Lees verderPodcast 'Gezond (online) weer aan de slag'
Hoe blijf je gezond en in verbinding met je collega's als je (deels) online werkt? Lectoren Sanne de Vries en Frank van Eekeren geven je tips in de eerste podcast van het kenniscentrum Health Innovation.
Lees verderBurgemeester van Zanen wandelt bestuurskundige route met...
Boek met 7 wandelingen door studenten Bestuurskunde nu gratis te downloaden voor iedereen
Lees verderHelpt onderzoek Team NL aan paralympisch goud?
De 16e editie van de Paralympische Spelen ging 24 augustus 2021 in Tokio van start. Ruim 4000 sporters uit 164 landen strijden tot en met 5 september in 22 disciplines om een van de 537 medailles. Onder leiding van chef de mission Esther Vergeer komen er op deze spelen meer dan 150 sporters in actie om medailles te halen voor Nederland. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport van het kenniscentrum Health Innovation hielp onder andere het Nederlandse damesteam rolstoelbasketbal met de voorbereidingen op dit belangrijke sportevenement. Veel studenten van Mens en Techniek |Bewegingstechnologie speelden de afgelopen jaren een rol in het onderzoek van het lectoraat.
Lees verderAfscheid lector Erwin de Vlugt
Zes jaar was Erwin de Vlugt lector binnen het Lectoraat Technology for Health. Per 1 september neemt hij afscheid. In een interview blikt Erwin terug op zijn lectoraatsperiode bij De Haagse.
Lees verderVrijwilligers gezocht – Onderzoeksproject naar de effect...
Voor een onderzoeksproject uitgevoerd door De Haagse Hogeschool in samenwerking met het International Institute of Social Studies en het Centre for Frugal Innovation in Africa zijn we op zoek naar vrijwilligers om te helpen met dataverzameling in Den Haag in augustus.
Lees verderUpdate 28-07-2021: Bestellen zelftesten verlengd
Het bestellen van zelftesten is verlengd. 1 September sluit het online bestelportaal van SURF.
Lees verderVan klein eilandje naar groot Nederland
Ze wonen in Nederland, maar wel 8.000 kilometer ver. Sneeuw zien ze vaak voor het eerst en Nederland voelt heel anders aan dan hun vertrouwde eiland. Veel Caribische studenten lopen aan tegen cultuur- en taalproblemen. De Care-community op De Haagse Hogeschool biedt deze studenten een steuntje in de rug. Rishainy Bomberg is onderdeel van de community en rondde onlangs haar studie zeer succesvol af.
Lees verderThe LINK
De Haagse werkt onder andere samen met de Student Branch om de diversiteit en inclusiviteit van studenten, docenten en medewerkers te omarmen. Als onderdeel van deze doelstelling is er op De Haagse een fysieke meeting point gecreëerd, The LINK.
Lees verderCOVID-19: vooruitblik nieuwe studiejaar 2021-2022
Het einde van het studiejaar is nu echt in zicht en de zomervakantie staat voor de deur. Wat je plannen ook zijn deze zomer, één ding geldt voor ons allemaal: we zijn toe aan de nodige (en welverdiende) ontspanning! We kijken ernaar uit.
Lees verderPraktijkvoorbeeld van de implementatie van een living la...
Sinds februari 2021 heeft de opleiding Facility Management (FM) aan De Haagse Hogeschool een volledig operationeel living lab. Dit artikel gaat in op de vraag wat een living lab precies inhoudt, hoe deze tot stand is gekomen binnen De Haagse Hogeschool en wat een living lab betekent voor onderzoek en onderwijs.
Lees verderAandacht voor rebelse initiatieven in ouderenhuisvesting
Op 8 juli 2021 nam Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, het pamflet ‘Rebelse initiatieven in ouderenhuisvesting’ in ontvangst. Het pamflet biedt praktische handvatten voor bestuurders en beleidsmakers die zoeken naar vernieuwing in wonen en zorg voor ouderen. Het pamflet werd overhandigd door Marianne van Bochove (onderzoeker), Joost van Hoof (lector Urban Ageing) en Katja Rusinovic (lector Grootstedelijke Ontwikkelingen) van De Haagse Hogeschool.
Lees verderDeel van gebouwdeel Strip van hoofdvestiging De Haagse t...
Op zaterdagavond 10 juli is er, door wat nu een technische storing in een apparaat lijkt, een kleine brand ontstaan in een van de kantoren in gebouwdeel Strip op de 1e verdieping. Het brandblussysteem schakelde direct in en ook de brandweer was snel ter plaatse, waardoor de brand beperkt bleef. Wel ontstond hierbij aanzienlijke waterschade.
Lees verderFood Boost Challenge lanceert website met gezonde ambiti...
Foodvalley NL, HortiHeroes en Medical Delta Living Lab VIT for Life slaan de handen ineen voor een knetter gezonde ambitie: jongeren tussen 12 en 20 jaar verleiden tot het eten van meer groente en fruit. Donderdag 8 juli lanceerden ze tijdens het HeroFestival de website van de Food Boost Challenge met 15 vooruitstrevende partners waaronder De Haagse Hogeschool als onderzoekspartner.
Lees verderIan ontwierp de perfecte mengmachine
Ian de Boom, derdejaars Werktuigbouwkunde, doorliep zijn stage bij een bedrijf dat producten voor biologische gewasbescherming levert. Een fles met zeventigduizend levende mijten bijvoorbeeld. Ian ontwierp een machine die swirski-mijten mengt met de juiste hoeveelheid toevoegmateriaal, dat ook in de fles zit. De verspreidingstoren bleek perfect te werken.
Lees verderPilot Research Drive verlengd
Praktijkgericht onderzoek binnen De HHs professionaliseert steeds verder. Nu het aantal lectoraten flink is toegenomen en er strengere (wettelijke) eisen gelden voor het delen en opslaan van data is het belangrijk dat hier een veilige tool voor beschikbaar komt. “Onderzoekers slaan nu regelmatig nog data op usb-sticks en harde schijven op. Dat is niet modern en onveilig.”
Lees verderSwipen voor een bruisend studentenleven
Studeren is meer dan in de boeken zitten. Gelukkig heeft Den Haag als studentenstad veel te bieden. Een gezellige studentenkroeg, een prachtig museum of toch liever een interessante debatavond. Twee studenten aan De Haagse bedachten een app om het sociale studentenleven in Den Haag te vergroten.
Lees verderWat windmolens met explosieven te maken hebben
Enig idee wat UXO is? De afkorting staat voor unexploded ordnance, oftewel niet-ontplofte munitie. De stage van Joe Meliëzer heeft er alles mee te maken. Als tweedejaars Civiele Techniek is Joe betrokken bij de ontwerpfase van het windmolenproject Hollandse Kust Noord. Voordat die zeventig windturbines gebouwd kunnen worden, zoekt het bedrijf zorgvuldig uit of er op de zeebodem explosieven uit de Tweede Wereldoorlog achtergebleven zijn. Je kunt niet zomaar gaan heien of graven.
Lees verderMasteropleiding Cyber Security Engineering geaccrediteer...
Het Nationaal Cyber Security Centrum stuurde felicitaties. Defensie zond meteen een aantal medewerkers als student voor de eerste lichting. Je kunt dus met recht zeggen dat de NVAO-accreditatie van de masteropleiding Cyber Security Engineering ook buiten De Haagse Hogeschool de aandacht trok. Met deze master of science onderscheidt de hogeschool zich in meerdere opzichten. Een gesprek met Marcel Spruit, lector Cyber Security and Safety. Samen met zijn kenniskring ontwikkelde hij de masteropleiding.
Lees verderNew Academy for Global Governance Innovators is looking ...
Exploring new ways to have your say in climate policy? Yes, you can! Have your say and join our upcoming project at the Academy for Global Governance Innovators! The Academy for Global Governance Innovators is calling all interested THUAS students from all faculty backgrounds to join its new project focusing on Youth participation in climate policy. This 10 weeks long student-led project starting in mid-September will connect you to leading experts in the various fields of climate mitigation and adaptation and allow for a truly multidisciplinary, creative and innovative cooperation.
Lees verderHet ontwerp waar ze nog niets over mag zeggen
Misschien komt je kaasschaaf of pizzaplank er wel vandaan. Domino Bosland, derdejaarsstudent Industrieel Product Ontwerpen (IPO) loopt stage bij Boska. Het bedrijf is 125 jaar geleden begonnen om allerlei producten voor kaas te ontwerpen en produceren. Nu richt het zich ook op chocola, pizza en meat & veggie. Domino zet alles op alles om te zorgen dat haar ontwerp voor weer een andere ‘foodgroup’ na de zomer in productie genomen kan worden. Waar ze precies aan werkt, dát kan ze nog niet zeggen.
Lees verderResultaten Nationale Studenten Enquête bekend
Deze week zijn de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2021 (NSE) gepubliceerd op de website van keuzegids123. De NSE is een jaarlijks terugkerend landelijk onderzoek naar studenttevredenheid in het hoger onderwijs. De Haagse Hogeschool scoort in de NSE op twee derde van de onderwerpen sterk. Op vragen over ‘studiefaciliteiten’, ‘gevoel van veiligheid en betrokkenheid contact’ geven studenten aan het meest tevreden te zijn. Daar zijn wij trots op, omdat deze waarden tijdens een pandemie extra onder druk staan.
Lees verderToolkit: hoe zet je zorgtechnologie slim in?
Een slimme rollator, een pleister die het suikergehalte monitort, computergames als onderdeel van een revalidatie? Ook in de zorg is technologie niet meer weg te denken. Zorgtechnologie – of eHealth – heeft veel voordelen: het helpt patiënten actief mee te werken aan hun herstel, het zorgt voor betere informatie-uitwisseling, het is kostenbesparend en maakt de zorg toegankelijker. Maar hoe vind je als zorgprofessional de juiste tool voor jouw patiënten? En welke tools zijn er beschikbaar? Een toolkit met 3 lesopzetten wijst docenten en studenten van zorgopleidingen de weg.
Lees verderSportkunde-student Diane van Es rent zichzelf naar de Ol...
Diane van Es (22), vierdejaarsstudent Sportkunde, liep eind mei de olympische limiet op de 5000 meter. Ze kwam tot een tijd van 15.07.52, ruim onder de limiet van Tokio van 15.10.00. Dat betekent dat Diane deze zomer deel mag nemen aan de Olympische Spelen. In dit artikel vertelt Diane over haar succes, haar aankomende uitdagingen en hoe ze topsport combineert met studeren.
Lees verder“De Haagse Hogeschool investeert met Training of Greatne...
Sushy Mangat, teamleider Commerciële Economie aan De Haagse Hogeschool, heeft in het rare coronajaar intensief contact gehouden met haar studenten om de best mogelijke ondersteuning aan te bieden. “Tijdens het afgelopen jaar is de mentale weerbaarheid van onze studenten flink onder druk gezet,” vertelt Mangat. Vanuit De Haagse Hogeschool is daarom besloten om extra te investeren in het 4 weeks to Greatness programma van Training of Greatness om eerstejaars studenten te helpen met persoonlijk leiderschap en een toekomstvisie.
Lees verderSymposium: ‘Van het gas los, maar hoe dan?”
In de energietransitie val het op dat iedereen op elkaar wacht. Op welke wijze kunnen we vooruitgang boeken en dienen ingenieurs hierin het voortouw te nemen? Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft afgelopen 1 juni het online symposium* “Van het gas los, maar hoe dan?” plaatsgevonden.
Lees verderJoint Cyber Range NL: faciliteit voor cybersecurity onde...
In het najaar van 2020 is een pilot gestart voor het delen van technisch cybersecurity onderwijs: de Joint Cyber Range NL. Docent-onderzoekers van de Hogeschool Utrecht en De Haagse Hogeschool hebben een concept cyberrange ontwikkeld. De cyberrange wordt tijdelijk gehost door SURFnet en gedurende de pilot in ICT-onderwijs van de twee initiatiefnemers toegepast. Docenten en studenten gingen o.a. aan de slag met het ontwerpen van CTFs (capture the flag competities) en attack/defense games. De pilot cyberrange is tevens gebruikt in een landelijke wedstrijd voor scholieren.
Lees verderMarjet van Zuijlen nieuwe voorzitter Raad van Toezicht D...
Per 1 augustus 2021 mag De Haagse Hogeschool een nieuwe voorzitter van haar Raad van Toezicht verwelkomen: Marjet van Zuijlen, politicoloog, historicus, voormalig lid van de Tweede Kamer en oud-partner van Deloitte. Van Zuijlen is een ervaren bestuurder en toezichthouder met een sterke focus op het publiek-private. Zij heeft nevenfuncties bekleed bij een scala aan organisaties in o.a. het bedrijfsleven, de cultuursector, het onderwijs en de gezondheidszorg. Zij woont in Den Haag.
Lees verderStudenten bedenken sensorapparaat voor anderhalve meter ...
Hoe goed wordt die anderhalvemetermaatregel nou echt nageleefd? Dat was een vraag die Niels van den Nieuwendijk en Timo Duindam bezighield. Op het hoogtepunt van de coronapandemie volgden de twee studenten Technische Natuurkunde een minor sensortechnologie. Ze ontwikkelden een systeem dat registreert hoe goed mensen de gewenste afstand aanhouden op drukke plekken als een winkelstraat of een café.
Lees verderUpdate 8-6-2021 – perspectief voor het nieuwe studiejaar...
Niet alleen het zonnetje dat zich vaker en vaker laat zien, ook de ontwikkelingen rond de pandemie geven aanleiding voor een voorzichtig positieve stemming. In de aanloop naar de zomervakantie krijgen meer en meer medewerkers hun vaccinaties, en ook alle studenten kunnen zich binnenkort aanmelden om gevaccineerd te worden. Nu al loopt het aantal besmettingen en de Covid-gerelateerde ziekenhuisopnames terug, de stijgende vaccinatiegraad zal dat alleen maar versterken. Dit geeft de overheid de ruimte om steeds meer maatregelen los te laten.
Lees verderOnline onderzoekslunch van het kenniscentrum Cyber Secur...
U bent van harte uitgenodigd voor de onderzoekslunch door Emiel Kerpershoek op maandag 28 juni van 12:00-13:00 uur (voertaal: Nederlands), aangeboden door het Kenniscentrum Cybersecurity.
Lees verder‘Door deze robot koos ik voor Mechatronica’
Een robot die voorleest en daarna vragen stelt aan de leerlingen in de klas. Het is maar een voorbeeld, want de robot kan veel meer. Luka van Gemert koos voor de opleiding Mechatronica omdat ze als kind zo onder de indruk was van een sociale robot die op haar pad kwam. Het was die van de foto, een NAO. Extra leuk dus dat ze nu stage loopt bij een bedrijf dat een softwareplatform voor dit soort robots in het onderwijs heeft opgezet. Leerkrachten gebruiken het platform om een app te maken waarmee ze zonder veel kennis van techniek de robot iets kunnen laten doen wat aansluit op de leerdoelen.
Lees verderLectoraat Wereldburgerschap werkt mee aan beroepscode hu...
De Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NHV) nam eind mei een nieuwe beroepscode aan. Natasha Labohm, docent Huidtherapie én onderzoeker bij het lectoraat Wereldburgerschap, werkte als projectleider met de beroepsvereniging aan de nieuwe beroepscode: “Het is een mooie start om het ethisch handelen van de huidtherapeut te vergroten en om met de studenten Huidtherapie hierover in gesprek te gaan.”
Lees verderKoeltorens en afvalwater
Schoon, daar draait het eigenlijk om bij Ecolab/Nalco Water. Het bedrijf ontwikkelt allerlei producten en diensten voor hygiëne en water. Het zeeppompje in de wc van je favoriete restaurant bijvoorbeeld. Maar ook allerlei innovatieve oplossingen op watergebied. Water besparen bij de bierproductie. Roestvorming in koeltorens onderdrukken. Zorgen dat hergebruik van water mogelijk is door verfresten eruit te filteren. Er wordt veel getest bij het bedrijf en daar weten Yajing Wang en Curtis Duinkerk alles van. Ze hebben allebei Process & Food Technology gestudeerd en zijn nu collega’s.
Lees verderCall for volunteers – take part in our new citizen scien...
In our citizen science platform for the Trust MEdiators project, we are asking lay people such as students and the general public to share their stories of trust building in dispute resolution, from the perspective of their respective cultures. Those stories will contribute to our World Mediation Map that will be accessible to the public, hopefully helping students, lecturers, professional mediators, and everyone else who is interested in human interactions and cultural diversity to learn more about how to build trust across different cultures.
Lees verderKoffie proeven als werk
Wist je dat er in ons land elke dag twintig miljoen kopjes koffie worden gedronken? Wie zou het niet leuk vinden om zo’n populair product te helpen ontwikkelen? Priska Astasari & Nienke Boon zijn allebei in 2018 afgestudeerd bij de opleiding Process & Food Technology (PFT) aan De Haagse. Tijdens hun studie al besloten ze iets in de voedselindustrie te gaan doen. Nu werken ze bij Jacobs Douwe Egberts. Naast de bekende rode pakken filterkoffie produceert en ontwikkelt het bedrijf heel wat andere koffievarianten. Koffie proeven staat elke werkdag op het takenlijstje van Priska en Nienke.
Lees verderEen solidaire stad: Den Haag in coronatijd
Op vrijdag 21 mei heeft wethouder Balster het onderzoeksrapport "De Solidaire Stad: maatschappelijke initiatieven in coronatijd" ontvangen. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door Katja Rusinovic van De Haagse Hogeschool, blijkt dat maatschappelijke initiatieven in coronatijd van groot belang zijn, vooral voor kwetsbare groepen.
Lees verderDe Haagse viert de Unesco-dag voor culturele diversiteit
Het lijkt vandaag een vrijdag als alle andere. Maar 21 mei 2021 staat bij De Haagse in het teken van culturele diversiteit voor dialoog en ontwikkeling. Niet alleen wij zetten vandaag dit thema centraal. Wereldwijd doen heel veel mensen op verschillende plekken dat, in navolging van de Unesco die sinds 2002 deze dag bestempeld heeft als de World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development.
Lees verder‘Met CarE willen we onze Caribisch-Nederlandse studenten...
Inclusief onderwijs. We hebben er de mond vol van. Want we willen alle studenten gelijke kansen op studiesucces bieden. Maar één groep studenten staat wat dat betreft al jarenlang met 0-1 achter zodra ze op school komen. De Caribisch-Nederlandse studenten. Niet alleen op De Haagse, het is een landelijk aandachtspunt. Cateleine de Jong, lid van de kenniskring van het lectoraat Inclusive Education en hogeschooldocent bij de opleiding Facility Management, trekt zich het lot van deze studenten aan. Ze heeft samen met docenten Karym Leito en Nadège Heyligar het project CarE gelanceerd.
Lees verderData zijn handig maar op de werkvloer moet je zijn
Je staat er misschien niet altijd bij stil als je een maaltijdsalade verorbert. Dat daar een hele productielijn achter zit en dat zo’n proces weleens hapert. Arjan Moerkerk is derdejaars Technische Bedrijfskunde. Op zijn stageplek optimaliseert hij een van de vele – bijna volledig geautomatiseerde - productielijnen. Door te analyseren waardoor de prestaties soms tegenvallen en daar iets op te verzinnen. Zo bespaart het bedrijf loonkosten en grondstoffen, en zo blijven medewerkers plezier in hun werk houden.
Lees verderEerste afgestudeerden flexibele opleiding Social Work
Het beroepenveld in Nederland verandert in een hoog tempo. Bijscholing of omscholing vraagt om flexibel deeltijdonderwijs. De opleiding Social Work van De Haagse speelt hierop in met de in 2017 gestarte pilot Flexibilisering voor werkenden. De eerste lichting studenten is dit voorjaar afgestudeerd. “De praktijk is het vertrekpunt.”
Lees verderEerste lichting afgestudeerden flexibele Pabo-opleiding
Het beroepenveld in Nederland verandert in een hoog tempo. Bijscholing of omscholing vraagt om flexibel deeltijdonderwijs. De Pabo van De Haagse speelt hierop in met de in 2017 gestarte pilot Flexibilisering voor werkenden. De eerste lichting studenten is dit voorjaar afgestudeerd. “De praktijk is het vertrekpunt.”
Lees verderZelf nepnieuws maken
Onze samenleving wordt steeds digitaler. Het internet is vooral voor jongeren de voornaamste informatiebron. Tegelijkertijd is er een sterke toename van online nepnieuws. Onderzoekers van het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling deden samen met studenten van de Pabo onderzoek naar een effectieve methode om jonge kinderen mediawijzer te maken.
Lees verderLectoraat helpt Team NL met voorbereidingen Paralympisch...
Nederland is als klein land op de Paralympische Spelen erg succesvol. Bij de laatste zomerspelen in 2016 veroverde de paralympische ploeg 63 medailles en eindigde op de 7e plaats in het medailleklassement. Eind augustus vindt in Tokyo de 16e editie van de Paralympische Zomerspelen plaats. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport levert een bijdrage aan de voorbereidingen van Team NL door te onderzoeken hoe technologie de sporters verder vooruit kan helpen.
Lees verderNWO-financiering voor het oplossen van cyberveiligheidsp...
Het Centre of Expertise Cyber Security is er trots op deel uit te maken van het consortium C-SIDe (Cyber Security by Integrated Design) dat 1,45 miljoen euro toegekend heeft gekregen om de komende vier jaar cyberveiligheidsproblemen op te lossen. Verschillende wetenschappelijke disciplines bundelen in dit project hun krachten om het ingewikkelde probleem dat cybersecurity is, met succes aan te pakken. Doel van het project is een methodologie te ontwikkelen voor het softwareontwerpproces waarin zowel technische als niet-technische aspecten van cybersecurity zijn geïntegreerd.
Lees verderOpenstelling zelftestportaal
Vanaf woensdagochtend 5 mei om 10 uur is het zelftestportaal geopend. Hier kunnen studenten en personeel uit het (hoger) onderwijs hun (gratis) zelftests aanvragen. Je vindt het zelftestportaal op https://www.zelftestonderwijs.nl/.
Lees verderMet echt geld experimenteren
Een investeringsfonds, gerund door studenten aan De Haagse. Met het door het lectoraat New Finance opgezette The Hague Student Investment Fund (HSIF) wordt geld geïnvesteerd in aan de Haagse Hogeschool en de Haagse regio verbonden start- en scaleups. En de student doet praktijkervaring op. “Met echt geld kijk je kritischer en handel je anders.”
Lees verderOndernemers gezocht!
Vorige keer is er een uitgebreid stuk geplaatst over The Hague Student Investment Fund. In dit stuk werd benoemd dat het fonds bezig was met het organiseren van een pitchevenement. Sindsdien is er een pitchevenement gepland op 4 juni 2021, en HSIF is nog op zoek naar ondernemers die hun idee willen pitchen!
Lees verderDalend vertrouwen in de overheid en toenemende onvrede m...
In maart 2021 is het een jaar geleden dat de eerste maatregelen tegen het COVID-19 virus werden afgekondigd. In dat jaar is het vertrouwen in overheid, RIVM en GGD duidelijk afgenomen en is de onvrede met het overheidsbeleid toegenomen. Mensen met weinig vertrouwen in de overheid en die moeilijk kunnen rondkomen zijn minder bereid zich te laten vaccineren. Ook het gevoel van uitzichtloosheid is verder toegenomen: bijna de helft van de mensen heeft ‘het gevoel niets te hebben om naar uit te kijken’. Nederland wacht vol ongeduld op het einde van de pandemie zonder alle beperkende regels die het afgelopen jaar zijn opgelegd.
Lees verderVoor een baan gevraagd worden
In Syrië deed Hadi Altaleb (32) al een studie bedrijfskunde maar na zijn komst naar Nederland besloot hij zich te richten op de elektrotechniek. Vanwege de gunstige baankansen. Nu volgt hij aan De Haagse de duale opleiding Elektrotechniek, omdat hij het belangrijk vindt om snel veel werkervaring op te doen en omdat hij geen studieschuld op wil bouwen. Hij hoopt gevraagd te worden voor een baan in plaats van te moeten solliciteren. Liefst door meerdere werkgevers, zodat er iets te kiezen valt.
Lees verderDatarevolutie zet de wereld op z’n kop
Artificial Intelligence, het klinkt voor velen nog als toekomstmuziek. Maar we staan aan het begin van de vierde industriële revolutie. Op 7 april hield het lectoraat Data Science een online event over de kansen van datascience voor De Haagse Hogeschool. “De wereldwijde digitalisering en de razendsnelle opkomst van kunstmatige intelligentie zet de wereld op zijn kop.”
Lees verderLuc wint prijs voor topstage in Genève
De stage van Luc Wigbout bij CERN in Genève was in alle opzichten geslaagd. Hij liep – net voor corona - rond op een inspirerende plek waar aan grootse projecten wordt gewerkt en had internationale studenten als collega’s. Tijdens de lunch had hij uitzicht op de Mont Blanc. En dan was hij ook nog eens met een uitdagende opdracht bezig: ontwerpparameters berekenen voor een re-ionisatiecel, een cel waarin ongeladen deeltjes negatieve lading opdoen. Zijn werk daar was van topkwaliteit en leverde hem zelfs een prijs op: de NNV hbo Jong Talentprijs 2021. Luc is er verguld mee.
Lees verderHenk Ritzen-prijs voor artikel van docenten en alumna HB...
Het artikel ‘Afstuderen met authentieke beroepsproducten’ van HBO-Verpleegkunde docenten dr. Lottie Kuijt-Evers, dr. Peter Renden, dr. Sam Schrevel, dr. Jeroen Dikken en alumna Britt Kraaijenvanger heeft de Henk Ritzen-prijs 2020 gewonnen. Lottie Kuijt-Evers, Sam Schrevel en Jeroen Dikken zijn verbonden aan het kenniscentrum Health Innovation.
Lees verderUPDATE N.A.V. PERSCONFERENTIE 20-4-2021
Tijdens de persconferentie van dinsdag 20 april kregen we eindelijk te horen dat er versoepelingen voor het hoger onderwijs mogelijk zijn. Wat dit inhoudt voor De Haagse lees je in deze update.
Lees verderReshaping Business Education: wég van de mooie plek bij ...
Hoe normatief of activistisch mag je als onderzoeker zijn? Jacco van Uden, lector Change Management binnen het kenniscentrum Digital Operations & Finance, heeft daar een uitgesproken mening over. “Met de onderzoekslijn Reshaping Business Education begeven wij ons op ongemakkelijk gebied. En toch moeten we onderkennen dat er iets wezenlijks moet veranderen in de manier waarop wij kijken naar economische groeimodellen. We willen praktijkgericht onderzoek doen naar een economie die deugt.”
Lees verderBijbaantje in de energietransitie
“Het moet voor studenten net zo normaal worden om iets bij te verdienen in de energietransitie als om vakken te vullen bij de Appie.” Ambitieus kun je ze gerust noemen, Joey van Loo en Liam Rozing, twee studenten die in de afstudeerfase van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling zitten. Een paar jaar geleden begonnen de huisgenoten met de podcast Klimaatnerds. Die maakte later plaats voor een eigen bedrijf en dat is waar ze mee verder willen: zorgen dat al die studenten die iets met duurzaamheid willen hun steentje kunnen bijdragen, op oproepbasis en in heel Nederland. Groot dromen is volgens Joey het geheim. “Naar je plafond toewerken en niet bang zijn daardoorheen te breken. Dan weer iets nieuws uitproberen. Zo kom je vanzelf bij iets wat bij je past en wat werkt.”
Lees verderStudenten helpen studiekiezers in coronatijd
Barto Nijs, student Ondernemerschap en Retail management runt samen met Jeroen, Diederik en Maxime het platform kiezeninquarantaine.nl.
Lees verderOnderzoeksprojecten GovernanceLAB Regionale sturings...
Henno Theisens, lector Public Governance bij Kenniscentrum Governance of Urban Transitions
Lees verderIn gesprek met Raj Rawal over afval op De Haagse
Rajash (Raj) Rawal is een gepassioneerd pedagoog en lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool. In de vijfde aflevering van Mission Zero's podcast, Wasted Tales, vertolkt hij de stem van de hoofdrolspeler: Walter de vuilnisbak. Walter werkt in een gevangenis waar afvalbeheer een enorme uitdaging is, net als op De Haagse Hogeschool
Lees verderSteps to change Manifesto – wat kan er anders binnen De ...
‘Echt het verschil maken, dat doe je door de natuur centraal te stellen bij alle besluiten die je neemt’. Het zijn de woorden van David Attenborough.
Lees verderDe Haagse Hogeschool zoekt: voorzitter & lid Raad van To...
De vacature is inmiddels gesloten, reageren is niet meer mogelijk
Lees verderJaarverslag Duurzame Talentontwikkeling 2020
In het Jaarverslag 2020 blikt het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling terug op een bijzonder jaar.
Lees verderSchatzoeken naar data
Het opslaan van data wordt steeds goedkoper. Bedrijven en overheden verzamelen dan ook steeds meer data. Deze datarevolutie heeft ingrijpende gevolgen voor onze samenleving.
Lees verderRebels wonen op je oude dag
Door het wegvallen van verzorgingshuizen is er een toenemende behoefte aan collectieve woonvormen voor ouderen. Tijdens een online hackathon op 25 maart namen ouderen en studenten deel aan de ontwerpwedstrijd ‘Bouw mee aan het wonen van de toekomst’. De opdracht: ontwerp innovatieve, rebelse woonconcepten voor ouderen in de toekomst.
Lees verderStudenten onderzoeken in living lab leefstijlverandering...
Binnen het Medical Delta Living Lab Better In Better Out zijn afstudeerders en studenten begin februari van start gegaan met verkennende onderzoeken op het gebied van leefstijl en darmkanker. De derde- en vierdejaarsstudenten Verpleegkunde en Voeding en Diëtiek van De Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam onderzoeken in interdisciplinaire teams de mogelijkheden voor gepersonaliseerde leefstijlveranderingen voor darmkankerpatiënten.
Lees verderLiving labs sport en bewegen: samen uitzoeken wat belang...
In 2020 werkten 15 gemeenten met hogescholen, lokale organisaties en burgers aan de oprichting van living labs sport en bewegen. Er zijn krachtige netwerken ontstaan waarin lokale en regionale partners uitdagingen rond sport en bewegen kunnen oppakken. De ervaringen uit de netwerkfase zijn gebundeld in een digitale publicatie die recent is gelanceerd.
Lees verderBatterijen optimaal gebruikt dankzij hardware Jeffrey
Bij sensoren die langdurig zelfstandig moeten werken, worden de batterijen vaak voortijdig vervangen. Zo voorkom je immers een onderbreking in de metingen. Student Elektrotechniek Jeffrey Gorissen ontwikkelt tijdens zijn stage een apparaatje dat bijhoudt hoeveel energie de batterij al geleverd heeft. Dan kan de batterij tot het eind gebruikt worden. Wel zo fijn voor het milieu.
Lees verderAssociate lector: Anja Overdiek en Baldiri Salcedo Rahol...
"Ik wil van de wereld een betere plek maken om te wonen”
Lees verderOnderzoek naar de impact van corona in Mariahoeve: De ma...
Hoe gaan de bewoners van Mariahoeve om met de coronamaatregelen? Wat zijn de belangrijkste veranderingen als gevolg van corona, zowel in het werk en privé, maar ook voor de leefbaarheid? Deze en andere vragen stonden centraal in het onderzoek van Katja Rusinovic, lector Grootstedelijke Ontwikkelingen aan De Haagse Hogeschool, naar de maatschappelijke gevolgen van corona in de Haagse wijk Mariahoeve. Gister werd het rapport aan wethouder Saskia Bruines overhandigd.
Lees verderUpdate n.a.v. de persconferentie van 23 maart
Op 23 maart gaven demissionair minister-president Rutte en demissionair minister De Jonge weer een persconferentie over (de maatregelen rond) Corona. In de voorgaande persconferentie werden mogelijke versoepelingen rond Pasen in het vooruitzicht gesteld, maar helaas blijkt het oplopend aantal besmettingen die ruimte nu nog niet te geven. Dat is begrijpelijk, maar ook heel erg jammer. Wij weten immers dat onze studenten en medewerkers niets liever willen dan ‘gewoon’ weer naar de hogeschool komen.
Lees verderMensen iets nieuws laten beleven
Drones zijn al niet meer zo bijzonder maar een drone met vleugels is dat wel. Remco Stam, student Mechatronica, werkt er tijdens zijn stage bij een Delftse startup aan. Dit type drone is niet alleen veiliger voor mensen maar ook nog eens leuk om te zien. Sta je tijdens een concert of festival opeens te kijken naar vliegende robotvogels die een choreografie uitvoeren.
Lees verderGezocht: Student-assistent Kenniscentrum Governance of U...
Ben jij een student die een bijbaantje binnen zijn eigen hogeschool wilt hebben? Ben jij een organiserende kracht die pakkende teksten schrijft en heb je wat met websites? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verderOnderzoek Robert Duiveman naar samenwerking tussen onder...
We zijn verheugd dat het artikel ‘Institutionally embedded research, how academic and governmental practices enable and constrain collaborative research’ is uitgebracht in het internationaal wetenschappelijk tijdschrift Science and Public Policy.
Lees verderWelke deeltijd studie kies jij?
Hoe maak je als professional de beste studiekeuze? In Nederland kun je deeltijd studies volgen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het opleidingsaanbod is groot. Het is dan ook een flinke puzzel om het ruime aanbod met elkaar te vergelijken. Dit stappenplan is een handig hulpmiddel om jou te helpen de studie te vinden die bij je past.
Lees verderGAME OVER: feestelijke afsluiting minor Game Development
Hank, een 50-jarige accountant die een ruimteschip heeft gewonnen, laveert tussen ruimtepuin door om aliens en robots uit de lucht te schieten. In een ander kanaal zien we een teddybeer vechten met alledaagse voorwerpen die ’s nachts tot leven komen en in monsters veranderen, om de nachtmerries van een slapend meisje terug te brengen naar normale dromen. Een derde kanaal toont een spel waarbij de speler op de maat van de muziek moet aanvallen om tegenstanders te verslaan. Op een vierde scherm is een konijn met een blauwe jurk en breedgerande puntmuts zichtbaar, op een missie om kleur terug te brengen in een grauwe en grijze wereld.
Lees verderMinor: Making Peace Not War: Sustainable Peace and Confl...
Are you interested in finding out how to tackle international conflicts? Are you motivated to learn how the UN addresses security issues around the world? Apply now for the Minor Making Peace Not war!
Lees verder‘We onderzoeken de hele keten: van productie tot en met ...
Hoe maak je de bedrijfsvoering van een penitentiaire inrichting circulair? Wat kan een living lab bijdragen aan een circulaire bedrijfsvoering? Waarom zou je studenten met hun handen afval uit laten sorteren? Spannende vragen die aan de orde komen als we in gesprek gaan met Thomas Wissingh. Hij is als junior onderzoeker betrokken bij alle facetten van het RAAK publiek-project Circulaire Bedrijfsvoering van het lectoraat Circular Business binnen het Kenniscentrum Mission Zero. “We onderzoeken daarin de hele keten: van productie tot en met afvalstromen.”
Lees verderEten maken tijdens de opleiding PFT
Kaas maken, bier brouwen, allerlei producten van appel maken... Tijdens de opleiding Process and Food Technology (PFT) breng je heel wat tijd in de keuken door. Lees meer over het appel- en kaasproject.
Lees verderBang voor het stemhokje?
Daar weten ze bij The Lighthouse, centrum voor debat, cultuur en innovatie van De Haagse Hogeschool, wel raad mee. Speciaal voor medewerkers en studenten van De Haagse Hogeschool worden vier onlineactiviteiten georganiseerd om jou te helpen in deze keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Lees verderStudent Suze bevraagt Jesse Klaver over leenstelsel
Suze Stortelder werd door RTL gevraagd om als kiezer en als 'gewone student' een persoonlijk thema aan te kaarten en met dat thema vertegenwoordigt ze een hele grote groep.
Lees verder“Onderwijs is een relatie waar je voortdurend aan moet w...
Sinds 1 januari 2021 is Naomi van Stapele (46) de nieuwe lector Inclusive Education bij het kenniscentrum Global & Inclusive Learning. Naomi heeft jarenlang ervaring in het onderwijs, een passie voor inclusiviteit en deed een vreugdedans toen ze hoorde dat zij bij De Haagse was aangenomen. Een kennismaking.
Lees verderHoe seniorvriendelijk is uw wijk?
In de Delftse wijk Tanthof wonen steeds meer ouderen. Veelal bewoners van het eerste uur die ondertussen hun kinderen het huis uit hebben zien gaan en zelf met pensioen zijn. Hoe ervaren zij het ouder worden in hun wijk? In hoeverre is hun wijk op het gebied van wonen, voorzieningen en openbaar vervoer ingericht op de aanwezigheid van ouderen?
Lees verderKieswijzer voor studenten
De Tweede Kamerverkiezingen zijn in aantocht. Maar wat willen politieke partijen eigenlijk met het bindend studieadvies? Hoe gaan ze het tekort aan studentenwoningen verhelpen? En moet er weer een basisbeurs komen? Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) biedt hulp met een kieswijzer speciaal voor studenten.
Lees verderPositief bijdragen aan het leven van mensen
Ze kijken terug op een leuke tijd bij de opleiding Process and Food Technology en hebben daar ook nog eens een leuke baan aan overgehouden. Joeri Langelaar, David Broekhuijsen en Anna van Ginkel werken alle drie sinds een paar jaar bij farmaceut Janssen Biologics Leiden. Het bedrijf ziet het als haar verantwoordelijkheid om de gezondheid en het welzijn van alle mensen ter wereld duurzaam te verbeteren. Janssen is het bedrijf waar het COVID-vaccin ontwikkeld is, al zijn Anna, Joeri en David daar niet direct bij betrokken geweest. Onze oud-studenten zijn niet van plan binnenkort ergens anders te gaan werken. Op termijn kan een andere functie best aantrekkelijk zijn, maar wel bij Janssen graag. Mogelijkheden genoeg daar, en wie wil er niet bij die bevlogen familie horen?
Lees verderKenniscentrum Digital Operations & Finance: met digitale...
Een groei van 3 naar straks 7 lectoraten, en dat tussen zomer 2020 en voorjaar 2021. Het is beslist een understatement te zeggen dat het Kenniscentrum Digital Operations & Finance stevig aan de weg timmert. Het kenniscentrum verbindt business met de nieuwste digitale technieken en streeft daarmee naar een economie die deugt. Leading lector John Bolte: “We zijn nu met z’n vijven, in het voorjaar met z’n zevenen. Dan gaan we de tijd nemen om samen iets moois op te bouwen. Heel belangrijk is dat iedereen bij ons duurzaamheid in zijn vezels heeft.”
Lees verderStaat van de Haagse Economie 2020
De Gemeente Den Haag heeft in 2020 voor zichzelf een ambitieuze economische doelstelling geformuleerd voor 2030. Ze wil in 2030 een economie zijn met brede economische bloei, dat wil zeggen een economie die floreert en waarvan iedereen profiteert. Daarbij richt ze zich op vier pijlers: een attractieve stad om te wonen, te werken en te bezoeken, een economie met een veerkrachtige structuur, een excellent ondernemingsklimaat en voldoende ruimte voor bedrijvigheid.
Lees verderVisitatie kenniscentra leidt tot beter onderwijs & onder...
Alle kenniscentra van De Haagse moeten volgens het Brancheprotocol Kwaliteitszorg Onderzoek (BKO) een keer in de zes jaar gevisiteerd worden door een onafhankelijke, externe evaluatiecommissie. “De commissie houdt een spiegel voor, dat is bevorderlijk voor de kwaliteit van ons onderzoek.”
Lees verderGlobal Gossip podcast: nieuwe aflevering met journalist ...
Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool. Samen met onze gasten praten wij je bij over het gesprek aan de dorpspomp van de internationale politiek. Wat horen wij in de wandelgangen over de toekomst van de Europese Unie in tijden van Brexit, Corona en een opkomend China? Hoe gaan we wereldwijd om met onze duurzaamheidsambities?
Lees verderPolitieke partijen tellen stappen!
Bewegen is – zeker in deze tijd – van groot belang voor onze gezondheid. Politici hebben hierbij een voorbeeldfunctie vinden De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en Ambition by Sport Foundation. Wij hebben daarom Tweede Kamerleden uitgedaagd om in de komende weken, naar aanloop van de verkiezingen, hun stappen te gaan tellen. Kamerleden van acht politieke partijen doen mee met dit initiatief. De uitkomsten van de eerste telweek zijn bekend: SP, CDA en 50+ gaan aan de leiding!
Lees verderOnderwijs ontwikkelen? Geef meer ruimte aan de stem van ...
Wat hebben studenten eigenlijk te vertellen over hun onderwijs? In de week waarin het kabinet een steunpakket van ongekende grootte presenteerde, pleit Carien Verhoeff, associate lector bij het lectoraat Wereldburgerschap, voor meer aandacht voor de ‘Student Voice’.
Lees verderFrom saying “ball” to signing a professional contract
Being only at the start of my sporting career I can only tell you where this journey has taken me so far. Having ‘ball’ be your first word as a baby makes it seem as if a sporting career was somewhat set-in stone from the beginning.
Lees verderIntreerede Laurence Guérin over democratisering van were...
De wereld globaliseert, grensoverschrijdende uitdagingen als klimaatverandering en migratie raakt iedere wereldburger. Wereldburgerschap is een kernthema op De Haagse. Maar wat is dat precies? “Democratie en wereldburgerschap zijn omstreden begrippen. Studenten en docenten moeten zelf invulling geven aan de definitie van wereldburgerschap. Dat maakt het zo boeiend.”
Lees verderMaatschappelijke thema’s vanuit de werktuigbouwkunde bek...
Technologie heeft de samenleving veel opgeleverd, maar laten we onze ogen niet sluiten voor de negatieve neveneffecten. Maatschappelijke ontwikkelingen dwingen ons om ons gedrag te veranderen en tegelijkertijd met slimme technologische oplossingen te komen. Juliëtta den Toom en Youri Duindam zitten in het derde jaar van hun duale opleiding Werktuigbouwkunde. Zij verdiepten zich tijdens een project van tien weken in een werktuigbouwkundig aspect van een maatschappelijk probleem. De groep van Youri maakte een concreet plan voor het afvangen, opslaan en hergebruiken van CO2. De andere groep kwam met een nieuw, herbruikbaar ontwerp voor een lithium-ion-accu. Eind januari presenteerden de studenten hun onderzoeksresultaten tijdens een mini-congres.
Lees verderEen systeemhack voorkomen: Oud-student beveiligt ICT van...
Op Schiphol gaat veiligheid boven alles. Vandaar alle checks voordat je kunt boarden: bij de bagageafgifte, de douane, de security. Maar ook de ICT op de luchthaven moet zo veilig mogelijk zijn. Je wilt toch écht niet dat iemand met minder fraaie bedoelingen kan inloggen. Oud-student Jean-Paul van Haastert heeft er zijn werk van gemaakt om ICT-systemen zo veilig mogelijk te maken. Op Schiphol maakt hij deel uit van het team Cyber Security.
Lees verderSamenwerking met Onderwijsgeschillen voor minor Kinderre...
In 2020 startte De Haagse met een minor Kinderrechten voor studenten van de opleidingen HBO-Rechten, Social Work, Pedagogiek en de PABO. Vanuit de behoefte naar authentieke casuïstiek zocht De Haagse daarbij de samenwerking met Stichting Onderwijsgeschillen. Lisa van Zanen, docent Pedagogiek bij De Haagse en Roswitha de Bekker en Krista te Mebel, beiden secretaris bij Onderwijsgeschillen, vertellen over de samenwerking.
Lees verderVacature Lector Platformeconomie
Bij het kenniscentrum Digital Operations & Finance bestaat een vacature voor het nieuwe lectoraat Platformeconomie. De reactietermijn loopt tot en met woensdag 24 februari 2021.
Lees verderMaandagochtend gebouwen De Haagse gesloten ivm weercode ...
Update: In Zuid Holland geldt geen code rood meer, maar is het sinds vanmorgen weercode Geel. Dat betekent dat alle gebouwen van De Haagse Hogeschool conform het eerdere bericht vanaf 12.00 uur weer open zullen zijn, en het rooster voor fysieke activiteiten wordt hervat.
Lees verderIntegrale oplossingen voor een houdbare planeet
Een economie die draait op duurzame energie en herbruikbare grondstoffen en materialen. Met multidisciplinair en integraal praktijkonderzoek werkt het Kenniscentrum Mission Zero aan een houdbare toekomst. “We lopen aan tegen onze grenzen. Het klimaatprobleem is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw.”
Lees verderEen hoger vaccinatiepercentage? Moet wel lukken.
Hoe zorgen we ervoor dat 80% van de Nederlanders zich laat vaccineren? Dat was de opdracht die hoorde bij een van de drie thema’s van de Covid Behavioural Challenge. Met deze wedstrijd hoopte de overheid innovatieve ideeën op te halen om het gedrag van de Nederlander te beïnvloeden. De prijs? 15.000 euro. David Teng is oud-student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan De Haagse. Met zijn nichtje Yeewah Chong stuurde hij een idee in. Ze wonnen.
Lees verderWaarom cyber-ketenweerbaarheid meer aandacht verdient
Producent, leverancier of afnemer: bijna elk bedrijf maakt deel uit van een keten. Deze ketens worden steeds meer afhankelijk van ICT. Dat brengt een toename in cyber-gerelateerde risico’s met zich mee. Hoe kunnen ketens zich weerbaar maken tegen deze dreiging? Om de overheid te adviseren in de ontwikkeling en uitvoering van beleid, vroegen het Ministerie van Justitie en Veiligheid en MKB Nederland aan De Haagse Hogeschool onderzoek te doen naar het fenomeen cyber-ketenweerbaarheid.
Lees verderAssociate lector Robert Duiveman: ‘Ik richt mij op de be...
Als associate lector Urban Governance is Robert Duiveman verantwoordelijk voor praktijkgericht onderzoek naar nieuwe vormen van governance rondom grootstedelijke vraagstukken. Hij maakt deel uit van het Kenniscentrum Governance of Urban Transitions dat zich breed en concreet richt op de stad. Op vraagstukken als veiligheid en woningbouw, big tech en jeugdzorg. “Die zijn heel verschillend, maar in de alledaagse praktijk van de stad liggen ze vaak dicht bij elkaar. Ik ben socioloog en bestuurskundige en richt mij als associate lector helemaal op de bestuurskundige kant van die vraagstsukken.”
Lees verderWaarom spaar je makkelijker in een spaargroep dan alleen...
Op 10 februari promoveert onze docent-onderzoeker Julie Lehmann aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op het onderwerp informele spaargroepen. Binnen het lectoraat New Finance legt zij zich toe op microsavings, community economics and financial literacy. De titel van haar proefschrift luidt: Balancing the social and financial sides of the coin. An action research on setting up financial self-help groups in the Netherlands. Zij toont daarin aan, dat informele spaargroepen de leden weerbaarder maken in de huidige participatiesamenleving en meer diversiteit toevoegen aan het huidige, eenzijdige financiële landschap.
Lees verder15 procent Nederlanders maakt poging tot WhatsApp-fraude...
WhatsApp-fraude of vriend-in-nood-fraude: het komt steeds vaker voor. Criminelen benaderen slachtoffers via WhatsApp en proberen ze te overtuigen dat zij een familielid of bekende zijn met een nieuw telefoonnummer. Vervolgens vragen ze om geld. Tot nu toe waren er geen cijfers die een volledig beeld gaven van de impact van deze fraudevorm in Nederland.
Lees verderAssociate lector Carien Verhoeff: ‘Laten we als docenten...
Haar eigen tieners mogen haar er ’s nachts voor wakker maken. “Voor de ongezouten en ongepolijste verhalen van hoe directeuren, afdelingsleiders, mentoren en docenten omgaan met de leerlingen. Die verhalen zou iedereen moeten horen.” Voor Carien Verhoeff is de Student Voice erg belangrijk. Sinds oktober 2020 leidt zij als associate lector het onderzoeksprogramma met die naam. Een gesprek over haar bijzondere functie, over de participatie van studenten aan De Haagse Hogeschool en over haar eigen tieners.
Lees verderGlobal Gossip podcast: nieuwe aflevering met ambassadeur...
Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool. Samen met onze gasten praten wij je bij over het gesprek aan de dorpspomp van de internationale politiek. Wat horen wij in de wandelgangen over de toekomst van de Europese Unie in tijden van Brexit, Corona en een opkomend China? Hoe gaan we wereldwijd om met onze duurzaamheidsambities?
Lees verderWarmetruiendag: vrolijkste klimaatactie nu ook op De Haa...
Welke warme trui ga jíj dragen op 5 februari? Als je van plan bent om dan naar De Haagse te gaan, zul je hem nodig hebben. Want op deze nationale Warmetruiendag 2021 gaat de verwarming in alle locaties van De Haagse 1 graad lager. Steeds meer Nederlanders melden zich jaarlijks aan voor deze dag. De Haagse doet voor de eerste keer mee. Gerard Willemse, teamleider Beheer en Onderhoud, is degene die de kachel wat zal ‘knijpen’. “Dit initiatief past goed bij alles wat we al doen aan duurzaam beheer en onderhoud.”
Lees verderOnderwijs speelt een sleutelrol in een circulaire econom...
Veva Uwamarogie, een vierdejaarsstudente Facility Management aan De Haagse, was op 1 februari de keynotespreekster op de Nationale Conferentie Circulaire Economie. In het afsluitende discussiepanel sprak ze met Premier Mark Rutte, Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en twee andere jongeren: Werner Schouten (voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging) en Elzelinde van Doleweerd, de oprichter van Upprinting Food.
Lees verderDe natuur als ontwerper – een circulair mondkapje
Hoeveel wegwerpmondkapjes zie jij in een week op straat liggen? In China alleen al worden elke dag 450 miljoen mondkapjes geproduceerd om aan de groeiende vraag te voldoen. Dat de gebruiker het mondkapje niet altijd netjes weggooit, is een serieus probleem aan het worden. Student Industrial Design Engineering Mari Genova (22) ontdekte tijdens de opleiding haar passie voor duurzaamheid. Ze volgde de minor Design with Nature en ging met de kennis die ze daar opdeed aan de slag als onderzoeker bij kenniscentrum Mission Zer. Om circulaire mondkapjes te ontwerpen.
Lees verderJe eigen juf of meester aan huis
Kinderen die hysterisch rondrennen in huis, collega’s op het beeldscherm. De combinatie thuiswerken en thuisonderwijs is voor veel ouders en kinderen een hele opgaaf. Twee medewerkers van de HRM-afdeling bedachten een win-win-winsituatie: studenten Pedagogiek inzetten als juf of meester aan huis.
Lees verderGerman Desk ondersteunt MKB bij zakendoen in Duitsland
Welke ondersteuning hebben Haagse MKB’ers nodig bij hun ambitie om zaken te doen in Duitsland?
Lees verderCREUvent 2021: Exploring the pandemic’s impact on Europe
After the successful inaugural edition of CREUvent 2020 that investigated the working practice, modalities and implications of EU policy-making processes, on Thursday 4 February, the Changing role of Europe research group explores with you the impact of the Covid19 pandemic on European Union policies and policymaking. We will engage a broad spectrum of relevant stakeholders online to discuss challenges and offer solutions to these topical issues. Chaired by the members of the research group, and hosting experts in the respective areas, the sessions will welcome students, practitioners, civil servants, academics and all those interested in the topical issues to join in a discussion online.
Lees verderZijn Nederlandse gemeenten voldoende voorbereid op een c...
Cybercriminelen slaan steeds vaker toe bij overheidsinstellingen, die in groeiende mate afhankelijk zijn van digitale systemen. Eind 2020 werd de gemeente Hof van Twente volledig platgelegd door cybercriminelen. Tijdens deze hack-aanval versleutelden cybercriminelen de gegevens op veel gemeentelijke servers. Om gemeenten te ondersteunen en te adviseren bij deze groeiende bedreiging, brachten NHL Stenden Hogeschool en De Haagse Hogeschool in kaart in welke mate Nederlandse gemeenten zich voorbereiden op zo’n cybercrisis. “Het onderwerp staat hoog op de agenda, maar níet op papier.”
Lees verderThe Challenge: je kunt niet mooier starten met een oplei...
Wie aan de opleiding HBO-ICT begint, heeft uiteenlopende verwachtingen. The Challenge is voor pas beginnende studenten een leuke manier om direct het brede HBO-ICT-werkveld te verkennen en om meer inzicht te krijgen in de opleiding. Samen met de studenten Youssra Ezzahi en Chris Golemi laat coördinator en docent Mirabai Vosteen zien hoe uitdagend dit project van 20 weken is, waarin we ICT koppelen aan maatschappelijke uitdagingen. Door veel samen te doen, ontwikkelen de studenten gelijk ook een stukje sociale binding. Lees hier meer over The Challenge.
Lees verderCapture the Flag: leer denken als een criminele hacker
Gewoon voor de lol rondkijken in de computer van een ander? Daarin op zoek gaan naar gevoelige informatie? Slimme hackers draaien er hun hand niet voor om. Hoe ga jij je verdedigen? Door als een hacker te denken. Met dat doel traint docent Daniel Meinsma zijn tweedejaars studenten en organiseert hij op 16, 17 en 18 februari een landelijke scholenwedstrijd.
Lees verderOuderen Den Haag tevreden over hun stad
Ouderen geven de stad Den Haag een goede voldoende voor seniorvriendelijkheid. Ze zijn erg tevreden over hun eigen woning. De openbare ruimte en gebouwen in Den Haag scoren lager. Mensen met een rollator of rolstoel, slechtere gezondheid en met een lager inkomen zijn wat minder tevreden over Den Haag als seniorvriendelijke stad.
Lees verderDraak dood, geld verdiend en nog in leven: ‘Krijgen we n...
Ook in tijden van online onderwijs blijken mooie initiatieven mogelijk: studenten van de minor Game Development & Simulation sluiten hun vak Character Development af met een Dungeons & Dragons event.
Lees verderUpdate 26-1: Avondklok en ongeregeldheden
Het kan niemand zijn ontgaan: het is onrustig in Den Haag, en het is nog onduidelijk hoe dat zich zal ontwikkelen.
Lees verderLancering boek 'Innoveren met labs - hoe doe je dat?
Wat in 2017 begon als een goed idee, werd werkelijkheid. Drie jaar lang verkenden we, samen met vele partners, studenten en onderzoekers van zeven hogescholen, hoe vooral kleine ondernemers zichzelf ‘futureproof’ kunnen maken.
Lees verderUpdate 21-01: Impact Avondklok op De Haagse Hogeschool
Zojuist is bekend geworden dat de avondklok die minister president Rutte gisteren al aangekondigde, deze zaterdag in zal gaan. Hij zal gelden tussen 21.00 tot 04.30 uur, en in ieder geval in de periode tot 9 februari. Op deze maatregel wordt voor het onderwijs één uitzondering gemaakt: toetsing in de avonden mag doorgaan.
Lees verderMonique Berger benoemd tot lector nieuw lectoraat Techno...
Wij zijn verheugd te melden dat Monique Berger benoemd is als lector voor het nieuwe lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport.
Lees verderZo veel geleerd in een paar maanden
Outside In was de naam van het project waar de opleiding Bouwkunde mee begon. De eerstejaars Bouwkunde 20/21 gingen in groepjes aan de slag met de volgende opdracht: bedenk een driedaagse experience voor Airbnb op het dak van een gebouw naar keuze in Den Haag. De studenten kenden elkaar nog helemaal niet, dus het ging in dit project vooral om kennismaken. Een introductiekamp eigenlijk, maar dan hartstikke coronaproof én met een bouwkundig tintje. Corianne, John en Jasmijn - drie kersverse studenten - vertellen hoe ze het eerste jaar tot nu toe ervaren hebben.
Lees verderPrimaVera-project: de uitdagende route naar voorspellend...
Machines worden steeds complexer. Vanwege het streven naar just-in-time productiviteit moeten ze zeer betrouwbaar zijn. Door de opkomst van sensoring, machine learning en big data is predictive maintenance of voorspellend onderhoud een belangrijk onderwerp geworden. Een groot consortium van kennisinstellingen en bedrijven startte het Nederlandse PrimaVera-project. De deelnemers spelen een grote rol in het onderzoek naar predictive maintenance. Alieh Alipour is docent-onderzoeker aan De Haagse Hogeschool en projectleider van PrimaVera. Zij geeft de laatste informatie én een vooruitblik op prescriptive maintenance.
Lees verderBericht n.a.v. persconferentie 12-1-2021
Hierbij een korte update over de laatste persconferentie van de regering en de impact ervan op De Haagse Hogeschool. De lockdown is verlengd tot 9 februari, maar omdat De Haagse er eerder al voor koos om gedurende heel semester 1 alleen afstandsonderwijs (m.u.v. praktijkonderwijs en toetsing) te geven, heeft dit eigenlijk geen impact op ons rooster van deze drie weken.
Lees verderMondiaal bestuur vraagt om lokale invloed
Wereldwijde uitdagingen als klimaatverandering, de COVID-19-pandemie of internationale migratie vragen om effectief mondiaal bestuur. Het Kenniscentrum Global Governance wil met praktijkonderzoek de betrokkenheid en invloed van burgers en professionals bij internationale instituten als de Verenigde Naties en de Europese Unie versterken. “Voor het aanpakken van mondiale problemen heb je betrokkenheid op lokaal niveau nodig.”
Lees verderOnderwijsvernieuwing op de Haagse werkvloer: de Teaching...
Wereldwijd zoeken scholen en universiteiten naar het onderwijskundige ei van Columbus: hoe houden wij ons onderwijs actueel en relevant en hoe maken we optimaal gebruik van nieuwe en bestaande technologische ontwikkelingen? Onderwijsvernieuwing, het is een onderwerp waarover in binnen- en buitenland veel wordt gedacht, gesproken en geschreven. De Haagse Hogeschool doet meer dan denken en praten. Sinds september 2020 faciliteert zij onderwijsinnovatie met vier Teaching & Learning Labs: onderwijsvernieuwing op de werkvloer.
Lees verderDe waarde van een opleiding op het gebied van cybersecur...
Het tekort aan cybersecurity-experts wordt alsmaar groter. Wat is de toegevoegde waarde van een opleiding en hoe helpt dit studenten in hun werk? Lees het artikel over de masteropleiding Cyber Security Engineering bij The Hague Graduate School, waar Marcel Spruit en Pieter Burghouwt van het lectoraat Cyber Security & Safety de functie van kerndocent vervullen.
Lees verderVacancy: Coordinator of student projects for the researc...
The research group Multilevel Regulation, headed by Dr. Barbara Warwas, is looking for a highly motivated student to perform tasks of a coordinator of student projects.
Lees verderNieuwjaarsreceptie gemist
Wat doe je als er een lockdown is, maar je toch behoefte hebt om als hogeschoolgemeenschap samen te proosten op het nieuwe jaar? Dan organiseer je natuurlijk een virtuele samenkomst.
Lees verderOnderzoeker in de spotlight: Christine Tremblay
Christine Tremblay, docente op De Haagse Hogeschool, gaat van start met een wekelijkse lees- en discussiegroep over diversiteit en inclusie. Diversiteit en inclusie is een belangrijk en zeer actueel onderwerp voor studenten op De Haagse, en discussies hierover bieden een belangrijke gelegenheid voor verdere studie. Christine’s persoonlijke belangstelling voor dit project is ontstaan vanuit haar eigen achtergrond in diversiteit en inclusie. ‘Ik heb de afgelopen drie jaar het vak Gender & Law gedoceerd bij de opleiding Law en ik wil graag de discussie verbreden met andere thema's rondom diversiteit en ook de raakvlakken tussen deze thema's bespreken. Ik ben ook benieuwd hoe een jongere generatie over deze thema's denkt.’
Lees verderStudent Haagse helpt ouderen met Onderwijsprijs
Veel ouderen zijn in deze coronatijden, helemaal met de feestdagen, eenzaam. Student Sughra Hussain won de Haagse Onderwijsprijs en besteedde het prijzengeld aan een vitaliseringsproject voor ouderen. “Juist nu met de harde lockdown is het belangrijk dat je in ieder geval elkaar hebt.”
Lees verder‘Beetje klooien met printplaat’ leidt tot innovatie
Hij heeft er lol in, Gijs van Aken (22), student Elektrotechniek aan De Haagse. Tijdens zijn stage in het derde jaar werkt hij aan een applicatie die gekoppeld wordt aan een oplaadstation voor telefoons en powerbanks. Een oplaadstation op zonnecellen en batterijen, want het project richt de pijlen op gebieden waar geen elektriciteitsnet is. De app moet ervoor zorgen dat de eigenaar van het oplaadpunt, meestal een kleine ondernemer, precies weet hoeveel stroom er aan wie is geleverd. Op die manier kan hij of zij nauwkeurig factureren en de investering terugverdienen. En daar heeft iedereen iets aan, want hoe meer oplaadpunten, hoe meer bewoners van afgelegen gebieden in bijvoorbeeld Afrika thuis over stroom kunnen beschikken.
Lees verderMobiliteit onder ouderen in Tanthof
In de Delftse wijk Tanthof is het aandeel bewoners van 65 jaar of ouder aan het toenemen. Mensen die ouder worden, worden veelal ook minder mobiel en worden daarmee afhankelijk van andere vervoersmiddelen. Hoe zit dit in de grootste wijk van Delft?
Lees verderDutch Innovation Factory, de thuishaven van hbo-ict, kri...
In de Dutch Innovation Factory ontmoeten het bedrijfsleven, studenten en de gemeente Zoetermeer elkaar en gaan zij gezamenlijk ICT challenges aan.
Lees verderOnderzoeker in the spotlight: Ruud Schapenk
“It’s a major challenge for any researcher to convey the results of dense research in an accessible and almost effervescent way. However, a podcast is an excellent way to achieve that. Together with Dr. Mendeltje van Keulen, professor for The Changing Role of Europe, I developed the podcast Global Gossip. During the podcast we talk to leading public figures about international politics.”
Lees verderJeugdhulp in de wijken - Welke wijkkenmerken verklaren d...
Op 18 december 2020 verschijnt het onderzoeksrapport ‘Jeugdhulp in de wijken - Welke wijkkenmerken verklaren de verschillen tussen verwacht en werkelijk gebruik van jeugdhulp?’ van het lectoraat Jeugdhulp in Transformatie. De focus in het onderzoek lag op een tweetal hoofdvragen: 'Zijn er verschillen tussen werkelijk en verwacht jeugdhulpgebruik in de regio Haaglanden en op wijkniveau?' en 'Zijn verschillen tussen wijken in de regio Haaglanden te duiden?' De belangrijkste bevinding in dit onderzoek? Sociale cohesie, veiligheid, voorzieningen en de samenwerking tussen (bij jeugd en opvoeding betrokken) partijen zijn van invloed op het gebruik van jeugdhulp. Deze factoren spelen een rol naast demografische en sociaaleconomische kenmerken van wijken en gemeenten.
Lees verderNegatieve impact van COVID-19 is weer toegenomen: toenam...
Tijdens het voorlopige hoogtepunt van de corona-uitbraak, in april, bleek dat een groot deel van de Nederlandse bevolking angstig en onzeker was. Bij de heropening van de samenleving begin juli was de angst en onzekerheid afgenomen, maar dat heeft zich niet doorgezet. Dit blijkt uit de bevindingen van het vervolgonderzoek De verdeelde samenleving. Er is weer sprake van een toename van angst- en stressgevoelens en een verdere afname in het vertrouwen in de overheid, het RIVM en de GGD. Jongeren en mensen met kwetsbare maatschappelijke posities, zoals een laag inkomen, een lage opleiding, geringe werkzekerheid, en een beperkt ondersteunend netwerk, hebben relatief meer onvrede over het overheidsbeleid dan groepen met een sterkere maatschappelijke positie en een sterker ondersteunend netwerk. Een verdeelde samenleving dus. Een samenvattende infographics en het rapport is te vinden op de website impactcorona.nl.
Lees verderVacancy: Student assistant Digital Events
Vacancy: The Centre of Expertise on Global Governance is looking for a student assistant with focus on Digital Events.
Lees verder