Heb je ooit ruzie gehad met een vriend, collega of buurman? Of raak je gewoon gefrustreerd door een klasgenoot of familielid? Werken projecten of relaties soms niet zoals verwacht en voelen ruzies onoplosbaar? Wil je leren hoe je met sommige van deze lastige situaties kunt omgaan?

Zo ja, maak dan tijdens de Week van het Bemiddelingsbewustzijn kennis met de kunst en wetenschap van ‘mediation’ - een vorm van geschillenbeslechting waarbij een neutrale derde persoon (een bemiddelaar) partijen helpt hun geschillen zelf op te lossen. Hoewel veel mensen denken dat bemiddeling alleen een juridisch instrument voor advocaten is, is bemiddeling in feite voor ons allemaal.

Bemiddeling wordt al eeuwenlang gebruikt als een maatschappelijk instrument om mensen te helpen vreedzaam en constructief samen te leven. Bemiddelingsvaardigheden zijn op hun beurt overdraagbare vaardigheden die ons allemaal kunnen helpen betere relaties op te bouwen, zowel in onze buurt, in onze informele netwerken (familie en vrienden) als op ons werk.

Tijdens de Week van de Bemiddeling leer je in verschillende workshops alledaagse professionele bemiddelingsvaardigheden zoals:

  • Actief luisteren en communiceren om je stem te laten horen
  • De kunst van het netwerken
  • Managen en leren van je emoties
  • Het combineren van verschillende perspectieven op gemeenschappelijke problemen
  • Het vinden van jouw unieke bemiddelingsstijl

Deze week biedt je de mogelijkheid om deze vaardigheden in verschillende contexten te oefenen, waardoor het bewustzijn en het praktische begrip van bemiddeling toeneemt. Iedereen is van harte welkom, waarbij studenten van De Haagse voorrang krijgen.

De workshops waaraan je kunt meedoen:

  1. Maandag 17 april: Luisteren met vertrouwen - Marike Hehemann (in het Nederlands)
  2. Dinsdag 18 april: Hoe kunnen herstelcirkels de interacties in de klas verbeteren? - Anna Matczak (in het Engels)
  3. Woensdag 19 april: De kracht van taal: hoe gebruik je bemiddelingsgerichte communicatietechnieken om alledaagse conflicten op te lossen - Amanda Kemshaw (in het Engels)
  4. Donderdag 20 april: Hoe kan peer mediation je helpen relaties op te bouwen die gebaseerd zijn op vertrouwen? - Barbara Warwas (in het Engels)
  5. Vrijdag 21 april: Waarom mislukken onderhandelingen (of waarom kunnen we niet gewoon allemaal beter met elkaar opschieten)? Tips, trucs en inzichten uit 30 jaar fouten.... - Paul Vine (in het Engels)

De Week van de Bemiddeling wordt georganiseerd door lectoraat Multilevel Regulation van Kenniscentrum Global and Inclusive Learning, studievereniging Arbitras en studievereniging ILSA.

 

Description of the workshops (pdf)
 

Zo trapt op maandag 17 april Leontine Preseun, Ombudsfunctionaris van De Haagse Hogeschool, deze inspirerende week af. Zij vertelt over het belang van bemiddelen in haar functie waarin zij helpt bij vragen, dilemma's of conflicten van studenten als deze in beroep gaan bij de examencommissie. Kom hiervoor om 10.00 uur naar de Innovation Playground. En op woensdag 19 april is er vanaf 16.00 uur in West 75 een netwerkborrel waar mediators, studenten en docenten ideeën en ervaringen rondom bemiddeling en ‘mediation’ kunnen uitwisselen.
Meld je hier aan voor de netwerkborrel.

 

Meld je aan voor de workshops