“Wil je breed inzetbaar het verschil maken? Vind je het leuk om het andere mensen naar de zin te maken? Dat kan na de hbo-opleiding Facility Management aan De Haagse. Dat vakgebied is enorm in ontwikkeling. Op zoek naar een baan kun je alle kanten op.” Jaap Kloos vertelt graag over baankansen na de opleiding Facility Management. Hij is daar al vele jaren docent en daarnaast onder meer lid van de vakvereniging Facility Management Nederland en columnist voor een bekend FM-magazine. Jaap kent de FM-wereld en de ontwikkelingen daarin als zijn broekzak. Lees meer.

Bekijk de opleiding.

Dynamische wereld

“Er is veel dynamiek in de FM-wereld. Wij passen het onderwijs daarop aan. Dus als je bent afgestudeerd bij ons, weet je al veel van alle dingen die tegenwoordig op het bordje van de facility manager terechtkomen. Dat maakt jou flexibel inzetbaar voor een werkgever. Ik heb het liever over een facility professional dan over een facility manager. Je krijgt later namelijk niet per se de titel facility manager, maar je gaat werken in de facilitaire wereld. Je bent dan altijd verantwoordelijk voor een van de vele facilitaire onderwerpen die in organisaties spelen.”

Mogelijkheden

Jaap durft zonder meer een baangarantie te geven na de opleiding Facility Management. “Het werkveld is zo verschillend. Jouw eerste baan zou die van een facilitair coördinator kunnen zijn. Of die van een teamleider facilitair servicedesk, junior-inkoper, projectmedewerker huisvesting of contractmanager.


Mijn nichtje is na de opleiding Facility Management aan de slag gegaan als junior-adviseur. Zij helpt nu allerlei bedrijven met het oplossen van facilitaire vraagstukken. Een goede sportvriend werkt als facilitair teamleider bij een grote gemeente. Hij regelt van alles rondom catering, werkplekvoorzieningen, het wagenpark, bedrijfskleding en inkoop”.

"Je bent dan altijd verantwoordelijk voor een van de vele facilitaire onderwerpen die in organisaties spelen"

“Veel afgestudeerde studenten vinden een baan als junior consultant binnen een van de vele facilitaire takken van sport zoals inkoop, services of huisvesting. Start je als projectwerker huisvesting, dan houd je je bezig met de verhuizing van medewerkers of ben je betrokken bij een verbouwing. Elke organisatie van enige omvang heeft wel een servicedesk. Jouw eerste baan zou die van coördinator servicedesk kunnen zijn. Je bent dan verantwoordelijk voor het klantgericht afhandelen van klachten, storingen en andere issues op facilitair gebied in de organisatie. Een leerzame startfunctie, omdat je veel in contact staat met klanten en leveranciers”.

Verduurzaming

“Nog een belangrijk thema: verduurzaming. Dan hebben we het bijvoorbeeld over gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant. Over medewerkers stimuleren om meer met de fiets naar het werk te komen. Over sportactiviteiten aanbieden aan medewerkers. Over het wagenpark van een bedrijf verduurzamen. Of over het gebouw aanpassen om zo de CO2-uitstoot te verminderen.”

“Als facility professional krijg je ook te maken met data en het gebruik van AI. Je weet wat er speelt op het gebied van technologie en kan daarop actie ondernemen. Stel dat je een aantal smart buildings onder je beheer krijgt, vol met sensoren die data produceren. Wat zeggen die data over het water- of energiegebruik? Wat doe je als die data een te hoog verbruik aangeven? Wat doe je als uit de data blijkt dat de werkplekken in een gebouw op maandag of vrijdag zo goed als niet worden gebruikt? Al deze dingen kun jij op je bordje krijgen. Dat maakt het werk zo veelzijdig.”

Skills van de facility professional

“Onze afgestudeerde studenten, de alumni, maken hun werkgever blij met een aantal skills. Ze hebben een nieuwsgierige, kritische, onderzoekende houding. Ze durven dóór te vragen. Willen weten hoe het zit. Ze weten hoe een probleem moet worden aangepakt. En ze zijn goed in communicatie. Ze kunnen onderhandelen met leveranciers, ze kunnen praten met de gemeente, de omwonenden, de teamleiders en/of divisiemanagers. Steeds belangrijker worden ook de ethische vaardigheden. Stel je wordt inkoopmanager, ga je dan zaken doen met een leverancier die zijn koffie inkoopt bij een plantage waar mensen zwaar onderbetaald worden? Of kies je voor fair trade en wil je hier een eerlijke prijs voor betalen?”

Makkelijk switchen

“Na de hbo-opleiding Facility Management kun je je skills echt overal inzetten. Een voorbeeld: een jonge facility professional kwam na zijn opleiding terecht als facilitair medewerker op een groot uitzendbureau. Na een paar jaar verwisselde hij die baan voor een facilitaire functie op het hoofdkantoor van Thuisbezorgd.nl. Nu werkt hij bij Vodafone/Ziggo als facility professional.”

"De studenten die bij ons afstuderen, hebben één grote ambitie: ze willen het verschil maken en oplossingen aandragen voor een betere wereld."

“Een ander voorbeeld: een van onze studenten kreeg na het afstuderen een baan in een ziekenhuis. Daar was hij er verantwoordelijk voor dat medewerkers en patiënten op tijd eten en drinken was. Toen hij wat anders wilde, ging hij werken bij een commercieel bedrijf dat facilitaire diensten aanbiedt aan organisaties. Daar kon hij een paar jaar later doorgroeien tot contractmanager. Als het past binnen je ambitie en ontwikkelvaardigheden kun je ook opklimmen tot directeur facilitair of hoofd facilitair bedrijf. Ben je allergisch voor een 9 tot 5-baan tussen vier muren? Dan zoek je een baan waarin je veel onderweg bent naar klanten om adviesopdrachten uit te voeren. Je kunt in dit vakgebied echt het verschil maken voor de mens, voor de organisatie en voor de omgeving.”

Ambities

En verdient het een beetje? Jaap: “Dat hangt ervan af of je bij een groot of klein bedrijf gaat werken. In sommige sectoren bieden ze je een mooi startsalaris, met een auto en telefoon van de zaak. In andere sectoren heb je juist weer meer doorgroeimogelijkheden. Het is maar wat je zelf belangrijk vindt. De ambities van de studenten die met een diploma de opleiding Facility Management verlaten, zijn gelukkig niet altijd gericht op snel rijk worden. Wél op het verschil willen maken. Ze willen oplossingen aandragen die leiden tot een betere wereld.”

Op zoek naar een baan?

Omdat het beroepenveld zo breed is, moet je – op zoek naar een baan die bij je past – niet alleen ‘facility management’ intoetsen. Zoek ook eens op banen in het veld van duurzaamheid, inkoop, dataverwerking, huisvesting, vastgoed, werkomgeving, werkgeluk, welzijn en ergonomie.