Paarse Vrijdag - 10 december 2021

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag anyone? 

Paarse Vrijdag is een dag waarop iedereen solidariteit kan tonen met LHBTIQ+ ’ers, simpelweg door het dragen van een paars kledingstuk. Dit initiatief is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten en Canada waar Spirit Day voor het eerst plaatsvond, als middel om het pesten van LHBTIQ+-jongeren tegen te gaan. Ook De Haagse sluit zich aan bij dit initiatief, en roept al haar studenten en medewerkers die de queer-community een warm hart toedragen ook paars te dragen op 10 december. Op Paarse Vrijdag organiseert The Lighthouse in samenwerking met de Taskforce Diversiteit en Inclusie een (online) programma met als thema: “Diversiteit in de regenbooggemeenschap”. Dit programma is voor iedereen die studeert of werkt aan De Haagse Hogeschool met veel of juist weinig kennis van de queer community.

Aanmelden

Door de coronamaatregelen bieden we dit jaar een volledig online programma. Aanmelden is verplicht en kan via de volgende link.

10:30 – 12:00 uur | Diversiteit in de Regenbooggemeenschap met o.a. Loiza Lamers

In deze sessie gaan we samen met het publiek duiken in de diversiteit binnen de Regenbooggemeenschap. Een sessie niet enkel voor mensen die zich identificeren als queer, maar juist ook voor de ‘allies’. Esmée Geertsma, coördinator GSA van het COC Haaglanden, verkent samen met ons welke verschillende identiteiten er nu allemaal schuilgaan onder die paraplu-term Queer. Wat zijn de termen en wat betekenen ze allemaal? Non-binair, genderfluïde, en waar staat die ‘+’ in LHBTI+ nu ook alweer voor? 

Vervolgens gaan we aan de hand van de levensverhalen en ervaringen van onze panelleden dieper in op die theorie. Want begrijpen wat een term betekent is mooi, maar echt begrip en verbinding ontstaan pas als je het levensverhaal hoort dat achter de terminologie schuilgaat. De moeilijke en uitdagende momenten; maar ook het plezier en de kracht die voortkomt uit het queer bestaan. Onder de panelleden o.a. Loiza Lamers, winnares van het Tv-programma Hollands Next Top Model en wereldwijd het eerste transgender model dat deze wedstrijd won. 

Deze sessie is volledig online. (Voertaal: Nederlands)

13:00 – 14:00 & 14:00 – 15:00 uur | Workshop: ‘Queer of Gay’: hoe te werken met verschillen en onzekerheid in het onderwijs

Binnen De Haagse Hogeschool is het ieders gezamenlijke taak om een veilig leer en werkklimaat te creëren. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe moet je als docent reageren bij onrust in de klas omdat iemand gepest wordt omwille van zijn geaardheid? Hoe reageer je op een slechte mop van een collega bij de nieuwjaarsborrel? 

Het begint allemaal met bewustzijn van je eigen ongemak en de wereld om je heen. Naomi van Stapele (Lector / Professor Inclusive Education; CoE ‘Global & Inclusive Learning) zal, gevoed door haar eigen ervaringen en gedegen onderzoek, jullie tijdens deze workshop meenemen op het pad van handelingsbewustzijn naar handelingsbekwaamheid. 

Dit is een online workshop gericht op docenten en andere medewerkers. (Voertaal: Nederlands en Engels, afhankelijk van de deelnemers). 

Door de grote interesse in deze workshop bieden we graag een extra moment aan van 14:00 tot 15:00 uur op dezelfde dag. Aanmelden voor de workshop van 13:00 tot 14:00 uur is niet meer mogelijk.


16:00 – 17:30 uur | Lancering online kaart Queer Support Den Haag

Wethouder Arjen Kapteijns van emancipatie lanceert op 10 december dé online sociale kaart Queer Support Den Haag tijdens deze online sessie. Bappie Kortram bekend van het transgender YouTube kanaal ‘Kutmannen’ zal de wethouder aan de tand voelen over de online sociale kaart en Haagse queer emancipatiebeleid. Daarna praat Bappie met drie panelgasten verder over queer zijn in Den Haag. (Voertaal: Nederlands).

14 December | 16:30 – 18:30 uur | StudentEnWelzijn | Workshop: Experimenteren met gender

Met welke gender identificeer ik me en hoe wil ik dit uiten? Het kan een worsteling zijn. We hebben natuurlijk steeds meer woorden (bijv. transgender, genderdivers, non-binair, genderfluïde) die ons taal geven voor de verschillende gevoelens en gedachtes over onze gender. Maar voor velen gaat de zoektocht verder dan alleen het vinden van het juiste woord of de juiste letter waar je je het meest mee identificeert. 

Kenmerkend aan genderidentiteit is dat het verwarrend kan zijn en voortdurend in ontwikkeling. Welke betekenis geef je aan alle gevoelens en gedachten? In deze sessie hebben we als uitgangspunt dat je het nu niet precies hoeft te weten. We geloven wel dat het fijn kan zijn om een beeld te hebben van wat je allemaal op die zoektocht kan tegenkomen en om ervaringen van anderen te horen. Je bent immers niet de enige.

Deze fysieke workshop richt zich op studenten, hoewel medewerkers, zoals altijd, ook welkom zijn bij deze sessie georganiseerd door The Lighthouse. (Voertaal: Nederlands en Engels, afhankelijk van de deelnemers).