Financieringsmogelijkheden voor je deeltijdstudie

fiancieringsmogelijkheden3

 

Ben jij je aan het oriënteren op een studie naast je werk? Dan kunnen de kosten een drempel zijn. Gelukkig zijn er allerlei financieringsmogelijkheden om je op weg te helpen.  


Deeltijd aanbod Download brochure Bezoek onze voorlichtingsavond

1. Leen geld tegen aantrekkelijke voorwaarden 

Voor wettelijk erkende hbo-deeltijdopleidingen, zoals Associate degree, bachelor of master, kun je geld lenen bij de overheid. Met de regeling levenlanglerenkrediet van DUO leen je les-, examen- en inschrijfgeld. Zo zit je niet krap bij kas en studeer je voordelig met een studielening. De belangrijkste voorwaarden voor het aanvragen van de studielening levenlanglerenkrediet zijn dat je jonger bent dan 55 jaar, je zelf het college- of lesgeld betaalt en de opleiding waarvoor je toelaatbaar bent nog niet is gestart. Je krijgt de studielening voor de wettelijke studieduur van je opleiding plus 1 jaar extra. De hoogte van het bedrag dat je jaarlijks kunt lenen, is op te vragen bij DUO. Na afronding van je studie heb je 15 jaar de tijd om de studielening terug te betalen. Hoeveel je per maand moet terugbetalen, hangt af van je inkomen.  

2. Informeer bij je werkgever naar het opleidingsbudget  

Werkgevers willen hun bedrijf gezond en toekomstbestendig houden. Ze willen inzetten op 'een leven lang ontwikkelen' en investeren in de kennis, groei en ontwikkeling van hun medewerkers. Het is altijd goed om met je leidinggevende een gesprek te voeren over groei en ontwikkeling. Zeker als de werkgever je wil laten omscholen, is de kans groot dat het bedrijf je studie betaalt. Werkgevers kunnen daarvoor gebruikmaken van de overheidsregeling ‘NL leert door’. Werkenden krijgen dan ontwikkeladvies of volgen gratis scholing. 

3. Vraag subsidie aan voor opleiden en ontwikkelen 

Werk je bij een mkb-ondernemer? Deze ondernemers kunnen een SLIM-subsidie aanvragen voor maatregelen gericht op opleiden en ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van scholings- en opleidingsbehoeften, het oprichten van een bedrijfsschool of het aanbieden van een praktijkleerplaats. Als werknemer kan je een loopbaanadviseur toegewezen krijgen. Deze adviseur helpt je bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of geeft tips bij het zoeken en solliciteren naar ander werk.   

4. Vraag een tegemoetkoming aan  

Wil je je laten omscholen tot leraar en heb je geen recht op studiefinanciering? In sommige situaties kun je dan een tegemoetkoming leraren aanvragen. De hoogte van je inkomen en dat van je partner speelt een belangrijke rol in de toekenning. Deze tegemoetkoming is een gift voor maximaal 24 maanden. Je moet dat bedrag binnen 48 maanden opmaken. Kortom, voor jou als deeltijdstudent zijn er verschillende financieringsregelingen om te investeren in je toekomst. 

STAP en De Haagse Hogeschool

Wat is STAP?

STAP is een regeling van de overheid. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget is een vergoeding van de overheid van maximaal € 1.000,- die volwassenen kunnen inzetten voor het volgen van een opleiding, cursus of training. Je kunt het STAP-budget aanvragen en één keer per kalenderjaar toegekend krijgen via het UWV. Deze nieuwe STAP-regeling vervangt de belastingaftrek voor scholingskosten. De regeling is bedoeld voor studenten die nog niet gestart zijn met de opleiding op het moment van de STAP-aanvraag. Wil je meer weten over het STAP-budget, kijk op de website van het UWV of de website van de Rijksoverheid.

STAP en De Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool biedt meerdere post-hbo opleidingen met STAP subsidie aan, bekijk op de website van The Hague Graduate School het aanbod per aanvraagperiode. De Haagse werkt er hard aan om het gebruik van STAP ook mogelijk te maken voor onze Bachelor deeltijdopleidingen. Zodra daar nieuws over is publiceren we dat op onze website.

Heb je vragen over dit bericht of over aanmelden, kijk dan op onze website bij FAQ’s.

Meer informatie over deeltijd studeren

Wil je meer weten over studeren in deeltijd? Lees ook: