Studiekeuzetips voor ouders en verzorgers

Hoe help ik mijn kind bij het maken van een studiekeuze?

Als ouder of verzorger speel je vaak een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van je kind. Zeker als je kind nog geen idee heeft welke opleiding het best passend is. Het Study & Career Centre van De Haagse Hogeschool heeft speciaal voor ouders die hun kind willen helpen bij de studiekeuze in dit boekje tips op een rij gezet. Deze pagina biedt een samenvatting van deze studiekeuzetips. Ook biedt het Study & Career Centre enkele keren per jaar een (online) oudersessie aan. Houd deze pagina in de gaten voor de eerstvolgende datum.

Het studiekeuzeproces en de rol van de ouder

Een studie kiezen is een proces en bestaat doorgaans uit het doorlopen van verschillende stappen. Afhankelijk van waar je kind zich in dit proces bevindt, begin je bij de oriënterende, verkennende, verdiepende of beslissende fase. Per fase staat hieronder beschreven hoe je als ouder je kind kunt ondersteunen.

Het studiekeuzeproces begint met de vraag: wat wil ik, wat kan ik en waar word ik blij van? Hier kan je als ouder over meedenken door vragen te stellen en je kind goed te observeren. Wat zijn de drijfveren? Wanneer zie je je kind stralen? Denk ook in richtingen als hobby’s, bijbaantjes of gebeurtenissen in het verleden. Tijdens de oriëntatie hoef je nog niet in opleidingen of concrete beroepen te denken, maar vooral in interesses. Alles kan en mag.
Zijn de interesses en kwaliteiten goed in kaart gebracht? Dan volgt de verkenning. Bespreek welke bedrijven, organisaties en functies je kind leuk of boeiend vindt. In deze verkenningsfase vormen jullie samen een beeld van de opleidingen in de sectoren of branches die interessant kunnen zijn. Ga op zoek naar informatie en verzamel vooral. Dat kan online, bijvoorbeeld via onze interessegebiedpagina’s. En kom gerust een keer mee naar een Open Dag.
Zodra je kind voldoende informatie heeft verzameld, gaat het studiekeuzeproces langzaam richting beslissen. De verdiepingsfase is belangrijk om de initiële keuze (gebaseerd op gevoel) ook inhoudelijk te kunnen onderbouwen. Stimuleer je kind om mee te doen aan een Meeloopdag of om in gesprek te gaan met studenten die de opleiding al volgen. Dat kan online, bijvoorbeeld via de opleidingspagina’s of tijdens een Open Dag. Hoe ziet de opleiding eruit? Welke boeken zijn er nodig? Welke vakken spreken aan?
En dan richting de laatste fase: beslissen. Het keuzemoment is daar. Aanmelden maar!

Samen aan de slag!

Actiepunten voor ouders op een rijtje

• Markeer in de agenda in het eindexamenjaar of het jaar daarvoor alvast wanneer Open Dagen en andere voorlichtingsactiviteiten plaatsvinden. Wist je bijvoorbeeld dat onze Open Dag al een week van tevoren online begint? Het echte sfeerproeven doe je nog steeds op de dag zelf, maar door online presentaties bij te wonen is je kind alvast goed voorbereid en krijgt de Open Dag een duidelijker doel.
  • Maak tijd om een keer samen rustig te gaan zitten om de studiekeuze te bespreken.
  • Stimuleer je kind om in gesprek te gaan over keuzes en interesses met bekenden in de familie- of vriendenkring
  • Probeer je kind te motiveren om een dag mee te lopen bij een organisatie die interessant lijkt.
  • Geef je kind het woord tijdens de Open Dagen en stel samen van tevoren alvast een aantal vragen op. Bij het bijwonen van een online presentatie, kan je dit ook samen van tevoren bespreken.
  • Bespreek de Open Dag samen na.

Lees ons boekje voor meer informatie hierover, maar bijvoorbeeld ook over de valkuilen bij de studiekeuze of het nemen van een tussenjaar.

De voorlichtingsactiviteiten van De Haagse Hogeschool

Naast de Open Dag biedt De Haagse Hogeschool verschillende voorlichtingsactiviteiten aan om studiekiezers en hun ouders zo goed mogelijk te helpen bij het studiekeuzeproces. Elke activiteit is kosteloos en deelname verplicht je tot niets.

Bekijk ook eens onze flyer met 10 studiekeuzetips voor aankomende studenten. Zijn er daarna nog vragen? Neem contact op met het Study & Career Centre via studycareer@hhs.nl

De studiekeuzeroute op onze website

Een goede manier om het studiekeuzeproces laagdrempelig te beginnen, is online. Op onze website kan op verschillende manieren gezocht worden naar de best passende opleiding. Dit is vaak afhankelijk van de fase in het studiekeuzeproces.

Praktische informatie over studeren aan het hbo

Naast het studiekeuzeproces zijn er wellicht nog meer vragen over studeren aan het hbo. Onderstaande pagina’s op onze website geven meer informatie over: