Informatie voor ouders/verzorgers

Het is voor veel aankomende studenten niet gemakkelijk om een studiekeuze te maken. Als ouder wilt u uw kind hierbij natuurlijk zo goed mogelijk ondersteunen. Het Study & Career Centre van De Haagse Hogeschool heeft een boekje geschreven met studiekeuzetips voor ouders. Op deze pagina vindt u een aantal punten uit dit boekje.

Het keuzeproces

Een studie kiezen is een proces. Dat proces vraagt tijd en investering van uw kind (en van u). Tijdens dat proces doorlopen kiezers verschillende stappen.

Uw kind vraagt zich af: wat wil ik, wat kan ik en waar word ik blij van? Hier ligt de basis van de zoektocht naar een passende studie. Denk mee als ouder en blijf vragen stellen. Wat drijft uw kind? Wanneer ziet u uw kind stralen? Denk ook in richtingen als hobby's, bijbaantjes of gebeurtenissen in het verleden.Tijdens de oriëntatie hoeft u nog niet in opleidingen of concrete beroepen te denken, maar vooral in interesses. Alles mag en kan.
Zijn de interesses en kwaliteiten goed in kaart gebracht? Dan volgt de verkenning. Bespreek welke bedrijven, organisaties en functies uw kind leuk of boeiend vindt. In deze verkenningsfase vormt uw kind (samen met u) een beeld van de opleidingen in de sectoren of branches die interessant kunnen zijn. Ga op zoek naar informatie en verzamel vooral. Da kan online of op een Open Dag.
Zodra uw kind voldoende informatie heeft verzameld, gaat het keuzeproces langzaam richting beslissen. De verdiepingsfase is belangrijk om de initiële keuze (gebaseerd op gevoel) ook inhoudelijk te kunnen onderbouwen. Stimuleer dat uw kind bijvoorbeeld een dag op het hbo ervaart tijdens een dag Meelopen of door in gesprek te gaan met studenten die de opleiding al volgen. Hoe ziet de opleiding eruit? Welke boeken moeten er worden aangeschaft? Wordt uw kind warm van de vakken?
En dan richting de laatste fase: beslissen. Het keuzemoment is daar. Inschrijven maar!

Wat kunt u doen?

Een studie kiezen doe je niet zomaar. Bespreek met uw kind dat een keuze maken moeilijk is. Ga samen in gesprek. Maar hoe doet u dit allemaal? Hieronder enkele praktische tips. Handvatten waar u en uw kind hopelijk iets aan hebben.

• Plan in het (voor)eindexamenjaar alvast Open Dagen en andere voorlichtingsactiviteiten van diverse scholen.
  • Maak tijd om een paar keer samen rustig te gaan zitten voor studiekeuze.
  • Stimuleer uw kind om vragen te stellen aan bekenden in de familie- of vriendenkring.
  • Probeer uw kind te motiveren om een dag mee te lopen bij een organisatie die interessant lijkt.
  • Geef uw kind het woord tijdens de Open Dagen en stel samen van tevoren alvast een aantal vragen op.
  • Maak foto’s en bespreek de Open Dag na.

Lees ons boekje voor meer informatie hierover, maar bijvoorbeeld ook over de valkuilen bij de studiekeuze of het nemen van een tussenjaar.

Praktische informatieOrienteren

Kijk hier als u meer informatie wilt over:

Wij helpen u en uw kind graag kiezen

De Haagse Hogeschool biedt verschillende voorlichtingsactiviteiten aan om studiekiezers zo goed mogelijk te ondersteunen.

Bekijk ook eens onze flyer met 10 studiekeuzetips voor aankomende studenten. Heeft u daarna nog vragen? Neem contact op met het Study & Career Centre via studycareer@hhs.nl