Proefstuderen bij HBO-ICT Deeltijd

Welkom op de proefstudeerpagina van de opleiding HBO-ICT Deeltijd. Hier vind je de informatie die je nodig hebt om jouw proefstudeerdag tot een succes te maken. Lees het programma alvast goed door en bereid je voor op de colleges die je te wachten staan. Zo kom je weer een stap verder bij het maken van een goede studiekeuze.

Waar en wanneer?

• Wat: Proefstuderen
  • Waar: Online
  • Wanneer: Donderdag 10 december 2020
  • Contactpersoon: Mevr. Mirjam Boer

Programma Proefstuderen 10 december

TijdOnderdeel
17.30 - 19.30 uurAls proefstudeerder bij HBO-ICT software engineering deeltijd stap je in een ‘gewone’ lesavond, zodat je goed kunt zien hoe wij doorgaans de bijeenkomsten vormgeven. De situatie is door de Coronacrisis iets vertekend: we mogen niet bij elkaar in de buurt komen en een deel van de studenten volgt de bijeenkomsten vanuit huis. Jij bent van harte welkom op de HHs zelf (met inachtneming van de 1,5 meter-regels én een mondkapje). We komen bij elkaar in lokaal SL8.27. Docent Rianne Bechet wacht je op in de centrale hal en zal je naar deze zaal begeleiden. Zij zal om 17:30 beneden staan, de les begint om 17:45. Online aanhaken is eveneens mogelijk, je krijgt dan de link toegestuurd naar de Teams-meeting. Zorg wel dat je Microsoft Teams geïnstalleerd hebt op je computer.

Je stapt in een bijeenkomst die onderdeel vormt van de derde (en laatste) module van het semester (het eerste half jaar), waarin wordt gewerkt voor een fietsverhuurder. De bedrijfsprocessen binnen de verhuurorganisatie zijn inmiddels in kaart gebracht en de knelpunten daarvan geïnventariseerd. Nu is het tijd om naar oplossingen van die knelpunten te zoeken, waarbij het uiteindelijke product dat wordt opgeleverd een informatiesysteem (met een database erachter) is, met een website erbij. Daarmee wordt het verhuurproces van de fietsverhuurder beter ondersteund.

Maar: welke gegevens moeten er in die database van het informatiesysteem worden opgeslagen?

De gegevens die worden opgeslagen, moeten worden gemodelleerd om goed te kunnen worden opgeborgen in de database. Die modellering gebeurt volgens een bepaalde aanpak, en daar gaat deze bijeenkomst over. Om tot een goed gegevensmodel te komen, moet een aantal stappen worden gevolgd: de stappen van de noun phrase identification (NPI). Het volgen van de stappen uit de NPI leidt vervolgens tot een conceptueel model. Op deze avond gaan we verder om te komen tot een volgend model: het logische gegevensmodel. Het logische gegevensmodel wordt vaak ook aangeduid als het entity relation (ER) model. Het ER model bestaat uit entiteiten en uit relaties. In deze les komen de verschillende technieken aan de orde om te komen tot een goed ER model.

Om 19:00 is het pauze en heb je de gelegenheid vragen te stellen aan studenten die het programma op dit moment volgen. Vervolgens vertrekken jullie met Rianne naar een andere ruimte: daar kun je nog verdere vragen stellen en sluiten jullie gezamenlijk af.

Tot ziens op 10 december!

Mocht je vragen hebben of kun je onverwachts niet kunnen proefstuderen, mail dan naar m.boer@hhs.nl