Buitenlands diploma

Ander Nederlands diploma

Heb je een Nederlands diploma, maar vind je deze niet terug in de toelatingseisen van de opleiding van je keuze? Dan kun je dit laten waarderen door de Centrale Studenten Inschrijving. Als dit diploma naar oordeel van Centrale Studenten Inschrijving tenminste gelijkwaardig is aan de officiële toelatingseisen, kun je alsnog worden toegelaten tot de opleiding van je keuze.

Om je diploma te laten waarderen door de Centrale Studenten Inschrijving, moet je eerst een inschrijfverzoek doen.

Pijl-Tips Let op: heb je een havo-/vwo-/mbo 4-diploma gehaald op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten, dan wordt dit behandeld als Nederlands diploma. Ga naar deze pagina voor de inschrijfprocedure.
Pijl-Tips Verplichte studiekeuzecheck: Heb je je aangemeld voor een voltijdopleiding of voor een duale opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement, HBO-Recht of Integrale Veiligheidskunde, dan ontvang je van De Haagse Hogeschool een link naar een online Studiekeuzecheck die je verplicht moet invullen. De Studiekeuzecheck is vanaf begin maart 2017 beschikbaar; de invuldeadline is 31 mei 2016. Zie voor meer informatie of deze Studiekeuzecheck voor jou verplicht is op www.hhs.nl/studiekeuzecheck.

Toelating tot een Nederlandstalige opleiding met een buitenlands diploma

Is je buitenlandse diploma van voldoende niveau om toegelaten te worden tot de (Nederlandstalige) opleiding van je keuze, dan moet je voldoen aan de aanvullende eis met betrekking tot beheersing van de Nederlandse taal. Dit kan op de volgende twee manieren:

  • Je overlegt een diploma NT2-II (Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, programma II met alle vier de onderdelen: lezen, spreken, schrijven en luisteren). Meer informatie hierover vind je op de website van DUO (voorheen IB-Groep). 
    Let op: houd er rekening mee dat er geen examens NT2-II worden afgenomen in de periode van eind juli tot en met begin september!
  • Je slaagt voor het Toelatingsonderzoek Nederlands van De Haagse Hogeschool.

Het Staatsexamen NT2-II of het Toelatingsonderzoek Nederlands van De Haagse Hogeschool voor aanvang van de start van het studiejaar (dus vóór 1 september) behaald te zijn. De Haagse Hogeschool accepteert geen andere examens Nederlands dan het Staatsexamen NT2-II of het Toelatingsonderzoek Nederlands van De Haagse Hogeschool. 
Pijl-Tips Let op: elders behaalde toelatingsexamens zijn dus niet geldig bij De Haagse Hogeschool.

Toelatingsonderzoek Nederlands

Toelatingsonderzoek Nederlands septemberinstroom 2016-2017

Alle informatie over het Toelatingsonderzoek Nederlands 2016-2017 (waaronder informatie over de examendata, de aanmeldings- en betalingsdeadlines, de aanmeldingsprocedure en het voorbereidingsmateriaal) is te vinden in de informatiebrochure voor het Toelatingsonderzoek Nederlands 2016-2017.

Examenronde februari 2016:
zondag 31 januari 2016 om 23.59 uurAanmeld- en betalingsdeadline examenronde februari
woensdag 24 februari 2016Examenronde februari Toelatingsonderzoek Nederlands
woensdag 30 maart 2016Inzage examens

Examenronde juni 2016:
woensdag 25 mei 2016 om 23.59 uurAanmeld- en betalingsdeadline herkansingsronde
woensdag 1 juni 2016Examenronde juni Toelatingsonderzoek Nederlands
woensdag 29 juni 2016Inzage examens

Informatiebrochure septemberinstroom 2016

Alle informatie over het Toelatingsonderzoek Nederlands (waaronder informatie over examendata, aanmeldings- en betalingsdeadlines, de aanmeldingsprocedure en het voorbereidingsmateriaal) is te vinden in de informatiebrochure voor het Toelatingsonderzoek Nederlands. De informatiebrochure kun je hier downloaden.

Schakeljaar

Als je buitenlands diploma van voldoende niveau is om toegelaten te worden tot de opleiding van je keuze, maar je beheerst de Nederlandse taal nog niet dusdanig dat je het Staatsexamen NT2-II of het Toelatingsonderzoek Nederlands van De Haagse Hogeschool kunt behalen, dan kun je deelnemen aan het schakeljaar.

Toelating tot Engelstalige opleidingen met buitenlands diploma

Is je buitenlandse diploma van voldoende niveau om toegelaten te worden tot de (Engelstalige) opleiding van je keuze, dan moet je voldoen aan de aanvullende eis met betrekking tot beheersing van de Engelse taal. Dit kan door een IELTS-/TOEFL-/TOEIC-/CAE-/CPE-test af te leggen. Meer informatie over de precieze eisen en meer vind je hier.

Visa en verblijfsvergunning

Zodra je bent toegelaten tot de Bachelor opleiding van je keuze, kijk je op onze Engelstalige webpagina Immigration procedures welke procedure je moet volgen om in het bezit te komen van een visum en/of verblijfsvergunning voor verblijfsdoel studie. Voor informatie hierover kun je contact opnemen met International Office via e-mail: immigration@hhs.nl of +31(0)70 445 85 05.

Contact met Centrale Studenten Inschrijving

Heb je nog vragen die niet beantwoord zijn? Neem dan contact op met de medewerkers van de Centrale Studenten Inschrijving.