Deficiëntie-onderzoek

Met een havo- of vwo-diploma ben je toelaatbaar tot een hbo-opleiding. Voor enkele opleidingen gelden echter nadere toelatingseisen wat betreft profielen en verplichte vakken.

Het kan zijn dat je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma met een profiel dat toelating biedt tot de opleiding van je keuze, maar waarin een of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken. Dit heet deficiëntie. Er is wettelijk bepaald dat je deze achterstand weggewerkt moet hebben voordat je begint aan de opleiding. De Haagse Hogeschool biedt deze mogelijkheid via het Deficiëntie-onderzoek.

Als je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma met een profiel dat helemaal geen toelating biedt tot de opleiding van je keuze, kun je helaas niet deelnemen aan het Deficiëntie-onderzoek. Als je op 31 augustus 2018, 21 jaar of ouder bent kun je wel deelnemen aan het 21+ Toelatingsonderzoek.

Deficiëntie-onderzoek 2018-2019

Alle informatie over het Deficiëntie-onderzoek 2018-2019 (waaronder informatie over de examendata, de aanmeldings- en betalingsdeadlines, de aanmeldingsprocedure en het voorbereidingsmateriaal) is te vinden in de informatiebrochure voor het Deficiëntie-onderzoek 2018-2019 die vanaf eind oktober 2017 op deze pagina beschikbaar is.

Inhoud van het onderzoek

Welk(e) examen(s) je moet maken is afhankelijk van de opleiding dit je wilt volgen. Een overzicht van de te maken examens per opleiding is vanaf eind oktober te vinden in de nieuwe informatiebrochure. Het niveau van de examens is vergelijkbaar met het niveau van het havo-eindexamen. Er wordt van kandidaten verwacht dat zij zich zelfstandig voorbereiden op het Deficiëntie-onderzoek. Aanbevolen literatuur voor de voorbereiding is vanaf eind oktober 2017 te vinden in de informatiebrochure.

Belangrijke data septemberinstroom 2018

Het Deficiëntie-onderzoek voor de opleidingen die in september 2018 starten wordt afgenomen in februari/maart en mei 2018.

Examenronde maart 2018:
zondag 11 februari 2018 om 23.59 uurAanmeld- en betalingsdeadline examenronde maart
woensdag 28 februari en donderdag 1 maart 2018Examenronde maart Deficiëntie-onderzoek
woensdag 28 maart 2018Inzage examens

Examenronde juni 2017:
zondag 6 mei 2018 om 23.59 uurAanmeld- en betalingsdeadline examenronde mei
woensdag 30 mei en donderdag 31 mei 2018Examenronde juni Deficiëntie-onderzoek
maandag 25 juni 2018Inzage examens

Contact met Centrale Studenten Inschrijving

Heb je nog vragen die niet beantwoord zijn? Neem dan contact op met de medewerkers van de Centrale Studenten Inschrijving.