Deficiëntie-onderzoek

Met een havo- of vwo-diploma ben je toelaatbaar tot een hbo-opleiding. Voor enkele opleidingen gelden echter nadere toelatingseisen wat betreft profielen en verplichte vakken.

Het kan zijn dat je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma met een profiel dat toelating biedt tot de opleiding van je keuze, maar waarin een of meer verplichte eindexamenvakken ontbreken. Dit heet deficiëntie. Er is wettelijk bepaald dat je deze achterstand weggewerkt moet hebben voordat je begint aan de opleiding. De Haagse Hogeschool heeft deze mogelijkheid geboden via het Deficiëntie-onderzoek voor de instroom in september 2018. Voor de instroom in september 2019 biedt De Haagse Hogeschool deze mogelijkheid niet meer.
Deficiënties kunnen worden opgelost door het behalen van een staatsexamen (HAVO of VWO) of enkele andere, nog te bepalen, certificaten. Meer informatie hierover is in oktober 2018 op deze pagina beschikbaar.

Als je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma met een profiel dat helemaal geen toelating biedt tot de opleiding van je keuze, kun je helaas niet deelnemen aan het Deficiëntie-onderzoek.

Deficiëntie-onderzoek 2018-2019

Alle informatie over het Deficiëntie-onderzoek 2018-2019 (waaronder informatie over de examendata, de aanmeldings- en betalingsdeadlines, de aanmeldingsprocedure en het voorbereidingsmateriaal) is te vinden in de informatiebrochure voor het Deficiëntie-onderzoek 2018-2019 die op deze pagina beschikbaar is.

Inhoud van het onderzoek

Welk(e) examen(s) je moet maken is afhankelijk van de opleiding dit je wilt volgen. Een overzicht van de te maken examens per opleiding is te vinden in de nieuwe informatiebrochure. Het niveau van de examens is vergelijkbaar met het niveau van het havo-eindexamen. Er wordt van kandidaten verwacht dat zij zich zelfstandig voorbereiden op het Deficiëntie-onderzoek. Aanbevolen literatuur voor de voorbereiding is te vinden in de informatiebrochure deficiëntie-onderzoek.

Contact met Centrale Studenten Inschrijving

Heb je nog vragen die niet beantwoord zijn? Neem dan contact op met de medewerkers van de Centrale Studenten Inschrijving.