Toelatingsonderzoek 21+

Onderstaande informatie betreft de 21+ Toelatingsonderzoeken om in september 2018 te starten met een opleiding.
De 21+ Toelatingsonderzoeken voor de start in september 2019 zullen inhoudelijk wijzigen.  Meer informatie hierover zal in oktober 2018 op deze pagina beschikbaar zijn.

Het 21+ Toelatingsonderzoek biedt aspirant-studenten van 21 jaar of ouder die niet in het bezit zijn van een toelatinggevend diploma de kans om alsnog toegelaten te worden tot de opleiding van hun keuze. Voor de septemberinstroom 2018-2019 is er helaas geen gelegenheid meer om een toelatingsexamen af te leggen.

Toelatingsonderzoek 21+ septemberinstroom 2018-2019

Alle informatie over het 21+ Toelatingsonderzoek 2018-2019 (waaronder informatie over de examendata, de aanmeldings- en betalingsdeadlines, de aanmeldingsprocedure en het voorbereidingsmateriaal) is te vinden in de informatiebrochure voor het 21+ Toelatingsonderzoek 2018-2019, die op deze pagina te vinden zal zijn.

Pijl-Tips Om deel te kunnen nemen aan het 21+ Toelatingsonderzoek voor opleidingen die starten in september 2018 moet je op 31 augustus 2018, 21 jaar of ouder zijn.

Pijl-Tips Let op: Wil je je aanmelden voor de opleiding Huidtherapie of de voltijd opleiding HBO-verpleegkunde? Dit is een opleiding met een decentrale selectie. Dit betekent dat deelname aan de decentrale selectie verplicht is, naast dat je moet slagen voor het verplichte 21+ Toelatingsonderzoek. Voor deelname aan de Decentrale Selectie moet je uiterlijk 15 januari 2018 een inschrijfverzoek via Studielink hebben gedaan. Lees meer over het aanmelden voor een opleiding met decentrale selectie.  

Pijl-Tips Let op: Om toegelaten te kunnen worden tot de PABO moet je in aanvulling op het 21+ Toelatingsonderzoek aantonen dat je voldoende kennis hebt over aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Kijk voor meer informatie op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Bekijk ook de brochure met voorbereidingsmateriaal (pdf) voor het toelatingsonderzoek voor de opleiding PABO

 

Inhoud van het examen

Welke vakken getoetst worden tijdens het 21+ Toelatingsonderzoek is afhankelijk van de opleiding dit je wilt volgen. Voor de Nederlandstalige opleidingen worden er altijd examens afgenomen voor de vakken Nederlands en Engels. Hiernaast maak je nog een of twee opleidingsspecifieke examens. Een overzicht van de te maken examens per opleiding is te vinden in de informatiebrochure. Het niveau van de examens is vergelijkbaar met het niveau van het havo-eindexamen. Er wordt van je verwacht dat je je zelfstandig voorbereidt op het 21+ Toelatingsonderzoek. Aanbevolen literatuur voor de voorbereiding is ook te vinden in de informatiebrochure toelatingsonderzoek 21+.