Leerlijn - Trainingen

Het internet heeft ervoor gezorgd dat informatie 24/7 voor handen is. De berg aan informatie groeit continu. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe vind je wat je zoekt? En hoe weet je dat datgene wat je vindt betrouwbaar is? Bovendien is niet alles wat je op het internet vindt gratis beschikbaar. Je informatievaardigheden bijspijkeren is daarom geen overbodige luxe. Denk aan kwalitatieve informatie vinden en beoordelen. 

De bibliotheek biedt diverse trainingen op het gebied van informatie zoeken, vinden en beoordelen. Die trainingen hebben we ondergebracht in een leerlijn. In die leerlijn vallen de volgende informatievaardigheden: 

  • Formuleren van goede zoekvragen; 
  • Vaststellen welke informatie nodig is; 
  • Bepalen van een zoekstrategie met de bijbehorende trefwoorden;
  • Beoordelen en selecteren van bronnen en informatie;
  • Grondig bestuderen en verwerken van de informatie in de eigen studieproducten.

Informatievaardigheden sluiten naadloos aan op de basiscompetenties van een hbo-student. Aan het eind van de leerlijn bezit je informatievaardigheden die nodig zijn om volwaardig te kunnen afstuderen. Dat zie je straks terug in de kwaliteit van je afstudeerproduct. Bovendien kun je de vaardigheden uitstekend toepassen na de studie.

 

LeerlijnTrainingVormDoelgroepHandleiding
1. Bibits E-campus (online, onder begeleiding van een informatiespecialist) Eerstejaars Handleiding Bibits
Heb je al een e-campus account? Log hier in >
2. HIT E-campus (online, onder begeleiding van een informatiespecialist) Eerste- en tweedejaars (vervolg op Bibits) Handleiding HIT
Heb je al een e-campus account? Log hier in >
3. WorkshopCollege/demo (door een informatiespecialist) Ouderejaars (follow up / afstudeerders)
4. RefWorks College/demo (door een informatiespecialist) Ouderejaars (afstudeerders)

De trainingen kunnen we afstemmen op de specifieke behoeften van de opleiding. We geven ze ook in het Engels. De bibliotheek heeft een eigen instructieruimte waarin de trainingen kunnen worden verzorgd.

Contact

Meer informatie? Of een afspraak maken? Neem contact op met Leen Liefsoens of Hamida Rodjan. Je kunt de trainingen ook aanvragen via de informatiespecialist van jouw opleiding of via bibliotheek@hhs.nl.

Bibits

Bibits is op maat geschreven voor De Haagse Hogeschool. Het is een geautomatiseerde training waarin je kennis maakt met de bibliotheek. De training is voorzien van foto's, oefeningen, instructiefilmpjes en een virtuele rondleiding. Een belangrijk onderdeel van de training is dat je leert omgaan met de catalogus. De training is vooral geschikt voor eerstejaars.

HIT

In deze geautomatiseerde HIT volg je de verschillende stappen in het zoekproces naar informatie. Het trainingsprogramma HIT (Hoger onderwijs Informatievaardigheden Training) bestaat uit vier modules:

  • Wat zoek ik?
  • Waar zoek ik?
  • Hoe zoek ik?
  • Wat heb ik gevonden?

Deze training is geschikt voor bachelors en masters.

Workshops

Om medewerkers en studenten te helpen bij het vinden van informatie in de fysieke en digitale bibliotheek, organiseert de bibliotheek workshops. De bibliotheek verzorgt trainingen op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld een training in het gebruik van een specifieke databank, zodat studenten leren hoe ze literatuur zoeken en vinden binnen een bepaald vakgebied. Of een workshop voor studenten die met hun scriptie beginnen. Ook een demonstratie voor een docententeam behoort tot de mogelijkheden.

 

Refworks

Met RefWorks is het mogelijk om literatuurverwijzingen op te slaan, te beheren, te exporteren én met anderen te delen. Refworks is daarom een handig instrument voor het verwerken van informatie in de eigen studieproducten of docentproducten. De bibliotheek geeft een demonstratie van de mogelijkheden van Refworks aan zowel studenten als docenten. Er is een workshop voor beginners en een workshop voor gevorderden. 

E-helpdesk

Heb je vragen? Stuur ze naar de E-helpdesk.