Literatuurverwijzing - Refworks

Citeren en refereren

Het opnemen van gebruikte literatuur (zoals boeken of artikelen) in een verslag is verplicht in het hbo-onderwijs. Als je dat niet doet, dan ben je schuldig aan plagiaat (“het overnemen van stukken, gedachten, redeneringen van anderen en deze laten doorgaan voor eigen werk”), betekenis uit Van Dale woordenboek.

Niet alleen het vermelden van gebruikte werken is een vereiste, ook moet je de juiste richtlijnen toepassen. Dit houdt in dat de literatuurlijst op een uniforme manier beschreven wordt. Binnen De Haagse Hogeschool hanteren we de volgende richtlijnen: APA, MLA en Vancouver. Vraag bij je opleiding na welke richtlijn voor jou van toepassing is.

Hieronder enkele handige links voor correct citeren en refereren volgens de eerder genoemde richtlijnen:

RefWorks

Met RefWorks is het mogelijk om literatuurverwijzingen op te slaan, te beheren, te exporteren én met anderen te delen. Voor het citeren in tekst is het programma Write-N-Cite beschikbaar.

Met RefWorks kun je:

 • verschillende richtlijnen kiezen (Harvard, APA, MLA, Chicago) en exporteren naar bijvoorbeeld een Worddocument;
 • importeren uit Google Scholar, Ebsco, LISA, Social Services Abstracts, WorldCat, en nog vele andere databanken;
 • literatuurverwijzingen delen met anderen;
 • eigen trefwoorden toekennen, ordenen in mappen, ontdubbelen en doorzoeken;
 • een online individuele account aanmaken, of een groepsaccount.

Waarom RefWorks gebruiken in plaats van Word?

 • Literatuurverwijzingen in RefWorks zijn altijd online beschikbaar. Literatuurverwijzingen die in Word zijn opgeslagen, zijn slechts op één plek toegankelijk. Namelijk op de computer waarop ze zijn opgeslagen.
 • RefWorks biedt meer dan 3500 verschillende richtlijnen (outputstijlen) om een literatuurlijst te maken of om te citeren. Word biedt er slechts zes.
 • RefWorks biedt technische ondersteuning aan, Word niet.

Meer weten?

Write-N-Cite

Naast het maken van een literatuurlijst, is het mogelijk om met Write-N-Cite in Word te refereren aan literatuur die is opgeslagen in je RefWorksaccount. Voor thuisgebruik is het nodig om het programma te downloaden. Bekijk de online cursus Write 'n Cite.

RefGrab-It

RefGrab-It is een hulpmiddel om publicaties van websites, zoals online boekwinkels, als referentie in RefWorks te importeren. RefGrab-It zoekt op de internetpagina’s naar informatie waarmee de tool een publicatie eenduidig kan identificeren. Denk aan ISBN, DOI, RSS of PubMedIDs. Met die gegevens zoekt RefGrab-It het internet af naar meer informatie, zodat die in RefWorks geïmporteerd kan worden.

Installeren doe je als volgt: ga naar RefWorks en log in met je account. Ga vervolgens naar “Tools” en klik op “RefGrab-It”. Je kunt RefGrab-It ook als bladwijzer in Firefox toevoegen.

Let op: het hulpmiddel werkt niet met Internet Explorer en Google Chrome.

WorldCat

WorldCat bevat verwijzingen naar nationale en internationale publicaties. WorldCat is handig in gebruik omdat het de dichtstbijzijnde locatie van een publicatie weergeeft. Dat is bijvoorbeeld prettig tijdens stages in het buitenland. Daarnaast maakt WorldCat het mogelijk om literatuurreferenties op te slaan in RefWorks (via de knop "citeren/exporteren").

Met WorldCat kun je:

 • lijsten exporteren naar RefWorks;
 • je literatuur simpel citeren in een Worddocument en volautomatisch een bibliografie genereren in een stijl naar keuze (bijvoorbeeld Harvard, APA, MLA, Chicago of een opmaakstijl van een specifiek tijdschrift);
 • zelf openbaar toegankelijke of privélijsten samenstellen en onderhouden. Bijvoorbeeld lijsten van boeken, videofilms en andere artikelen in het bezit van bibliotheken;
 • waarderingen en recensies toevoegen;
 • gratis een profiel aanmaken.

Zotero

Zotero is een literatuurtool om op eenvoudige wijze je literatuurverwijzingen op te slaan, te beheren, te exporteren en met anderen te delen. Zotero werkt niet met Internet Explorer. Het is een gratis add-on voor de Firefoxbrowser. Overal waar je werkt of studeert kun je Zotero dus gebruiken.

E-helpdesk

Heb je vragen? Stuur ze naar de E-helpdesk.