Databanken van de week

Week 25

  • Nieuwe bronnen voor het interessegebied bouw en infra

De collectie van de bibliotheek is onlangs uitgebreid met drie belangrijke bronnen op het interessegebied van bouw en infra. Het gaat om drie platforms, Cobouw, De Architect en Gawalo, uitgegeven door VMN Media. Deze bronnen zijn relevant voor alle bouwprofessionelen: aannemers, projectontwikkelaars, ingenieurs, architecten en bouwbeleidmakers. In zijn totaliteit presenteren de bronnen informatie rondom de volgende thema’s: architectuur, bouwkunde, infrastructuur, interieurs, stedenbouw, ruimtelijke ontwikkeling, facility management, installatietechniek en sanitair.

Platforms

Het platform Cobouw bevat een breed scala aan onderwerpen: aanbesteden, bouwkwaliteit, duurzaamheid, infra, innovatie, marktontwikkeling en bouwberichten. De Architect publiceert artikelen en nieuwsberichten betreffende architectuur, stedenbouw en interieurs. Het platform Gawalo bespreekt de thematiek van klimaattechniek, sanitair, ventilatie, digitalisering, energie en installatiebranche. Zowel Cobouw als Gawalo bieden een overzicht van actuele vacatures in het vakgebied.

Digitale magazines

Via alle platforms wordt toegang geboden tot digitale publicaties onder dezelfde titels. Cobouw verschijnt één keer in twee weken en publiceert korte artikelen en nieuwsberichten over actuele bouwprojecten in Nederland. De Architect verschijnt vijf keer per jaar in een vorm van een rijk geïllustreerde catalogus van 200 pagina’s. De Architect bevat (beeld)rapportages over steden en industriebouw, publieke en woongebouwen. Naast de actuele nummers  van De Architect biedt de uitgever toegang tot het archief met alle nummers van de afgelopen vijftig jaar. Gawalo verschijnt acht keer per jaar en bevat informatieve artikelen over nieuwste ontwikkelingen in de domeinen zoals domotica, solar en energieopslag, ventilatie, sanitair, verwarming, energie en klimaatbeheersing.

Het laatste nummer van de Architect

Het laatste nummer van De Architect is grotendeels besteed aan “hoe je van de haven een stad maakt zonder het verleden weg te polijsten”. Onder andere kun je erin lezen over de transformatieplannen voor de Rotterdamse Merwe-Vierhavengebied, woonomstandigheden in de Havenkwartier in Deventer en de innovatieve transformatie van het havengebied in Shanghai.

  • Communication & Mass Media Complete: Wetenschappelijke artikelen op het gebied van communicatie en massamedia

Communication & Mass Media Complete (CMMC) is een internationale databank waarin wetenschappelijke artikelen uit meer dan 820 internationale tijdschriften op het gebied van communicatie en massamedia zijn geïndexeerd, waarvan 450 fulltext tijdschriften.

De database omvat artikelen uit tijdschriften op het gebied van reclame, marketing, public relations, gamestudies, journalistiek, communicatie, massamedia, taalwetenschappen, retoriek, en andere nauw verwante gebieden.

Veel belangrijke tijdschriften hebben indexen, samenvattingen, pdf's en doorzoekbare citaten vanaf de eerste uitgave tot nu (daterend uit 1915).

CMMC is een EBSCO-databank, met een duidelijke en uitgebreide zoekpagina, waarin je gecombineerd kunt zoeken in andere EBSCO-databanken. De databank beschikt ook over een thesaurus, met behulp waarvan je de juiste zoektermen kunt vinden.

Ben je geïnteresseerd in het gebruik van Blended Learning in het hoger onderwijs, dan kun je zelfs over dit onderwerp artikelen vinden in de CMMC-databank, zoals dit artikel.

Een actueel onderwerp is nu ook reclame met betrekking tot gokken, en of dit verslaving van vooral jongeren in de hand werkt. Hier vind je een interessant artikel over gokreclame via Twitter.


Bekijk het archief