Open access, peer-review, licenties en OA-kosten

Je kunt ook besluiten om direct in een volledig open access tijdschrift te publiceren, of anders in een hybride tijdschrift. Vaak worden vooraf bij wetenschappelijke tijdschriften per publicatie kosten in rekening gebracht om het artikel open access (OA) ta laten publiceren: de zgn. APC’s (Article Processing Charges). Voor bijna 70% van de oa-publicaties worden geen kosten in rekening gebracht. Bij de resterende 30% bedragen de gemiddelde kosten €1.500 per artikel. Hou hiermee rekening bij een evt. subsidie-aanvraag van bv. het SIA, NWO ZonMW, EU etc. Overigens is bij steeds meer fondsen OA-publiceren een vereiste.

In de DOAJ-lijst is een uitgebreid overzicht te zien van ca. 10.000 OA journals van goede kwaliteit, incl. de evt. gebruikslicenties (Creative Commons), de transparantie over het peer-reviewproces, en APC-tarieven.

De QOAM-lijst is ook een overzicht van hoogwaardige OA- en hybride tijdschriften met daarbij hun kwaliteitsscore, de transparantie over OA en de APC-tarieven.

Er zijn ook volledig OA-uitgevers zoals Copernicus, PLoS, Biomed, Frontiers, PeerJ en MDPI, waar de publicatiekosten vaak onder het gemiddelde van 1500 euro liggen, maar die qua vakgebied misschien niet altijd heel relevant zullen zijn.