Attenderingen / op de hoogte blijven

Op de hoogte blijven van nieuwe publicaties in jouw vakgebied of interesse, of heb je een speciale voorkeur voor een bepaald tijdschrift of artikel? Met verschillende attenderingsdiensten kun je via alerts op de hoogte gesteld worden van een nieuw uitgebracht tijdschriftnummer of -artikel, of nieuwe ontwikkelingen binnen een vakgebied. De bibliotheek biedt je meerdere mogelijkheden om je persoonlijk te laten attenderen op content.

Current Contents

Current Contents is een service van de bibliotheek voor medewerkers, waarmee je op eenvoudige wijze op de hoogte gehouden kunt worden over nieuwe uitgaven van tijdschriften van jouw keuze. Je kunt een aanvraag doen bij de bibliotheek om van Current Contents gebruik te kunnen maken. Vervolgens krijg je inlogcodes toegestuurd en kan je zelf wijzigingen doen. Voor vragen over Current Contents en bij welke tijdschriften je hiervan gebruik kunt maken, kun je contact opnemen met de bibliotheek.

Databanken

Bij veel databanken is het mogelijk om je te laten attenderen op tijdschriften of zoekopdrachten van jouw keuze. Een attenderingsdienst werkt als volgt: bij een databank voer je een zoekopdracht uit aan de hand van een aantal zoektermen. Is deze zoekopdracht geslaagd, dan kun je je op deze zoekactie laten attenderen. De attenderingsdienst voert dan bijvoorbeeld 1 keer per week (zelf te bepalen frequentie) de geslaagde zoekopdracht opnieuw uit, zodat er gecontroleerd wordt of er nieuwe publicaties of content zijn toegevoegd. Je ontvangt dan een e-mail of RSS alert over de nieuw geplaatste publicatie(s).

  • Attenderingsmogelijkheden per databank

E-mail

Om via e-mail geattendeerd te worden, kun je eerst een persoonlijk account aanmaken op de website van de desbetreffende tijdschrift of databank. In een persoonlijk account kun je het volgende instellen:

  • Voor welke zoekopdracht (trefwoorden) je je wilt laten attenderen
  • Op welk e-mailadres je de alerts wilt ontvangen
  • Hoe vaak de attenderingsdienst de zoekopdracht moet herhalen (frequentie)

RSS-feed

RSS is een manier om andere mensen (en diensten) er op te attenderen dat een website nieuwe berichten en/of artikelen heeft. Dit wordt gedaan met een zogenaamde “RSS feed“. In deze feed wordt in ieder geval de titel van het artikel genoemd, en een korte samenvatting of intro. Soms staan er ook hele artikelen in. Door je te abonneren op de rss-feed van een site kun je dus zonder naar de website te gaan de ‘koppen snellen’. Maar belangrijker: deze programma’s geven ook aan als er wel of geen berichten zijn, en dus hoef je er niet naar te kijken als er geen nieuwe berichten zijn. Het oranje icoon is een teken dat een website een RSS feed heeft. Met een programma (een zogenaamde “rss-reader”) lees je deze informatie.