Digitale bronnen

Databanken

De databanken die wij gebruiken in de bibliotheek van De Haagse Hogeschool zijn voornamelijk betaalde databanken, geselecteerd op relevantie en betrouwbaarheid. Het zijn computerbestanden met een grote hoeveelheid geordende gegevens. Een databank kan diverse soorten informatie bevatten. Meestal gaat het om artikelen uit digitale tijdschriften (e-journals), vaak om (onderdelen van) e-books, beeldmateriaal, feitelijke gegevens en beschrijvingen van literatuur.

Ga in Simultaan zoeken met de muis over de titel van een databank en klik op “i” voor een beschrijving. Klik op de titel van de databank voor toegang.

E-books

Een e-book is een elektronisch boek dat je online, of offline, kunt lezen op bijvoorbeeld een e-reader, tablet of laptop/computer. Je kunt erdoorheen bladeren, aantekeningen in maken en bladzijden uitprinten. De bibliotheek biedt toegang tot duizenden ebooks over allerlei onderwerpen. Een gedeelte van de e-books vind je ook in de bibliotheekcatalogus.

Via Simultaan zoeken kun je in het totale e-booksaanbod zoeken.

E-journals

De bibliotheek beschikt over duizenden digitale tijdschriften (e-journals) met informatie over alle onderwerpsgebieden. Alleen studenten en medewerkers van De Haagse Hogeschool kunnen gebruikmaken van de collectie e-journals. De A-Z lijst is een gealfabetiseerde titellijst met zoekfunctie op titelniveau. De meeste e-journals in deze lijst zijn ook te vinden via de catalogus.

Browzine

Browzine is een gratis app die je kunt koppelen aan de digitale tijdschriften waarvoor de bibliotheek een licentie heeft. Met deze app is het mogelijk om op je tablet of smartphone of vanaf je computer je favoriete tijdschriften door te bladeren en artikelen te lezen. BrowZine is snel en gemakkelijk in gebruik. Je kunt ook meldingen ontvangen zodra een nieuwe uitgave van je favoriete tijdschrift beschikbaar is.

Scripties en publicaties van De Haagse Hogeschool

De meeste opleidingen hebben een deel van digitale scripties beschikbaar gesteld voor de HBO-Kennisbank. Die digitale scripties zijn binnen en buiten De Haagse Hogeschool full tekst beschikbaar. Zowel de scripties en publicaties van De Haagse Hogeschool als de HBO-Kennisbank zijn ook via Simultaan zoeken toegankelijk.

Simultaan zoeken

Door gebruik te maken van simultaan zoeken kun je in één of meer informatiebronnen tegelijkertijd zoeken. De zoekresultaten worden per bron weergegeven en in een samengevoegde lijst.

• Je kunt één bron, meerdere bronnen of alle bronnen tegelijkertijd doorzoeken.
  • Vrijwel alle bronnen zijn beschikbaar via simultaan zoeken: de databanken, maar ook de bibliotheekcatalogus, de scripties en publicaties van de Haagse Hogeschool. Net als e-journals en e-books.

Met simultaan zoeken ben je sneller dan met zoeken in de afzonderlijke databanken. Door het aantal zoekresultaten per bron zie je direct welke databanken voor jou het belangrijkste zijn. Tegelijkertijd biedt simultaan zoeken minder zoekmogelijkheden vergeleken met zoeken in de betreffende databank zelf. Zo is het niet altijd mogelijk om in specifieke velden te zoeken, resultaten te combineren of te verfijnen.

Zoeksystemen buiten de hogeschoolbibliotheek

• Google Scholar: zoek wetenschappelijke informatie en vind fulltext via Find it;
  • PiCarta: zoeken in het bezit van onder meer Nederlandse openbare en academische bibliotheken;
  • WorldCat: wereldwijde catalogus van bibliotheekbezit, waarin je ziet welke bibliotheek bij jou in de buurt heeft wat je zoekt.

E-helpdesk

Questions? Send them to the E-helpdesk.