Moeilijke woorden

Competentiegericht onderwijs? Bachelor, master, major, minor? Competentie, BSA, ECTS ? Als je een hbo-opleiding kiest, hoor je ‘ineens’ allerlei moeilijke woorden. Dat vraagt om uitleg. Die geven we je met een verklarende woordenlijst.

Verklarende woordenlijst uitgebreid

Bachelor-master

Handige termen uit Amerika die we met dank aan de Europese Unie nu ook in Nederland en de rest van Europa gebruiken. Zo begrijpt iedereen in Europa straks welk niveau je hebt als je jezelf bachelor noemt. Aan De Haagse volg je altijd een bacheloropleiding. Een bachelor duurt op het hbo vier jaar, op de universiteit drie jaar. Een master is een universitaire titel, vergelijkbaar met de oude doctorandustitel. Om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten kun je je na de bachelorstudie ook nog vastbijten in een studie van een of twee jaar op een hogeschool of universiteit en zo je master halen.

Major-minor

Je major is de basis van de opleiding, dit is de ‘hoofdrichting’ die je volgt. Met een minor geef je je opleiding een persoonlijk tintje. Minors zijn namelijk keuzeonderdelen. Je kunt kiezen voor een verdiepende minor waarin je jezelf specialiseert in je vakgebied of juist voor een verbredende minor waardoor je een kijkje kunt nemen in een heel ander vakgebied. Ook nuttig wanneer je je wilt oriënteren op een vervolgstudie of masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.

ECTS

Niet alleen onze munt is hetzelfde in heel Europa, ook het studiepuntensysteem dat hogescholen hanteren is dat. ECTS staat voor European Credit Transfer System. Je verdient een ECTS na 28 uur studie-inspanning. Zo kun je elk jaar zestig ECTS halen en 240 ECTS voor een volledige bacheloropleiding.

BSA

BSA is het Bindend Studie Advies. Een term die bij sommige studenten de rillingen over het lijf doet lopen. Aan het eind van het eerste jaar wordt namelijk bepaald of je genoeg punten hebt om je studie voort te zetten. Het aantal punten is keurig vastgelegd in de Onderwijs- en Examen- Regeling (OER) van een opleiding. Wie te weinig punten heeft, krijgt een Bindend Negatief Studie Advies en moet de opleiding verlaten. Dat klinkt heftig, maar je kunt er natuurlijk zelf alles aan doen om aan het eind van het jaar een positief BSA te krijgen.

Competentiegericht onderwijs

Dat is onze manier om je helemaal klaar te stomen voor je toekomstige vakgebied. Met het leren van je boeken en het halen van je tentamens kom je al een heel eind, maar ieder beroep vraagt ook om een bepaalde houding en vaardigheden. Een maatschappelijk werker moet bijvoorbeeld goed kunnen luisteren, terwijl een technicus heel secuur moet kunnen werken. Dankzij competentiegericht onderwijs heb je straks niet alleen een hoop kennis in huis, maar ook de juiste kwaliteiten om aan de slag te gaan.

Verklarende woordenlijst kort

Alumnus

Oud-student van een opleiding in het hoger onderwijs (met diploma)

Blackboard

Internetsite waar je opleiding handige informatie en huiswerk kan plaatsen

College van Bestuur

De “bazen” van de hogeschool, met de voorzitter als “opperbaas”

Decaan

Medewerker van een hogeschool of universiteit die studenten indien gewenst helpt en adviseert bij zowel privé- als studiegerelateerde zaken

Duaal

Een studievorm waarin je deels studeert en deels aan het werk gaat in jouw vakgebied

Faculteit

Een verzameling opleidingen binnen hetzelfde interessegebied

Hoorcollege

Een lesvorm waarbij de docent de lesstof uitlegt voor een grote groep studenten, vaak in een collegezaal

LSVb

Landelijke studentenvakbond die opkomt voor de belangen van de studenten in Nederland

Numerus fixus

Als voor een opleiding maar een gelimiteerd aantal studenten wordt toegelaten

Osiris

Internetsite waarop je je cijfers en inschrijving voor tentamens bij kunt houden

Propedeuse

De verzameling van de volledige 60 studiepunten die je kunt halen in je eerste jaar

Scriptie

Een wetenschappelijk onderzoek dat je aan het eind van je studie schrijft op basis van een zelfgekozen onderwerp

Werkcollege

Een lesvorm waarbij de student onder begeleiding van de docent en vaak in groepjes aan leeropdrachten werkt.