Kenniscentrum Global Governance

Podcast Global Gossip

Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool. Samen met onze gasten praten wij je bij over het gesprek aan de dorpspomp van de internationale politiek. Wat horen wij in de wandelgangen over de toekomst van de Europese Unie in tijden van Brexit, Corona en een opkomend China? Hoe gaan we wereldwijd om met onze duurzaamheidsambities?

Aflevering 12: Our Centre of Expertise on International women's da‪y‬

A special Women's Day edition of the podcast with the leading ladies of our Centre of Expertise on Global Governance. Your hosts Mendeltje and Ruud have a talk with Alanna O'Malley, Barbara Warwas en Sylvia Bergh on the international position of women and their research on the UN, alternative ways of conflict resolution and applied research worldwide. A conversation about experiences, education and change.
Beluister de aflevering op Apple Podcasts of Spotify.

Aflevering 11: Journalist Huib Modderkolk over privacy en digitale geopolitie‪k

Journalist en auteur Huib Modderkolk doet onderzoek naar een wereld die voor de meeste mensen verborgen blijft. Mendeltje en Ruud spreken hem over cyberspionage, privacy en digitale geopolitiek.
Hoe doe je onderzoek naar iets dat geheim is? En hoeveel risico lopen we in een tijd waarin ons leven zich online afspeelt? En spelen wij als Nederland echt in de Champions League van de cyberspionage? Huib neemt ons mee undercover!
Beluister de aflevering op Apple Podcasts of Spotify.

Aflevering 10: Ambassadeur Simon Smits; onze diplomaat dicht bij hui‪s‬

Ambassadeur Simon Smits is Ambassadeur internationale organisaties in Nederland. Als 'diplomaat dicht bij huis' fungeert hij als aanspreekpunt voor de professionals die werken bij internationale organisaties als het EMA, het Internationaal Gerechtshof en Europol. Met Simon spreken we over het belang van het hebben van internationale organisaties voor een land als Nederland, over internationale ecosystemen en over stroopwafeldiplomatie. En wat vinden die expats eigenlijk van ons land?
Beluister de aflevering op Apple Podcasts of Spotify.

Aflevering 9 : Ambassadeur Karel van Oosterom over Brexit en de VN

Met een oranje das, dat is hoe Ambassadeur Karel van Oosterom diplomatie bedrijft in Londen en daarvoor in New York bij de Verenigde Naties. Het is tevens de titel van zijn boek over het Nederlandse voorzitterschap in 2018 bij de VN-Veiligheidsraad.   Met Karel spreken we uiteraard over de Brexit en over de Nederlandse belangen in het Verenigd Koninkrijk. We blikken ook terug op zijn tijd in New York. Een gesprek over het belang van diplomatie, over liefde en over zijn rol als ambassadeur. 

Beluister de aflevering op Apple Podcasts of op Spotify.
 

Aflevering 8: Ellen Nauta over het Comité van de Regio’s

Europa landt in de regio. Nederlandse gemeenten en provincies maken werk van de Green Deal, innovatiefondsen en plattelandsontwikkeling. Maar hoe zijn zij eigenlijk in Brussel vertegenwoordigd? Mendeltje en Ruud spreken met Ellen Nauta. Zij is de voorzitter van de Nederlandse delegatie van het Comité van de Regio's in Brussel en burgemeester van de gemeente Hof van Twente. Een gesprek van de keukentafel in Twente naar de digitale vergaderzaal in Brussel. Beluister de aflevering op Apple Podcasts of op Spotify.  

Aflevering 7: Correspondent Olaf Koens vanuit Istanbul

Olaf Koens is correspondent voor RTL Nieuws in Istanbul. Vanuit zijn standplaats doet hij verslag over de ontwikkelingen in Turkije en het Midden-Oosten. We spreken met hem over de positie van Turkije op het wereldtoneel, zijn bezoek aan het vluchtelingenkamp Moria en over zijn liefde voor de Russische klassiekers en flat whites. In een gesprek van een uur doorkruisen we Rusland, Turkije, de Kaukasus en het Midden-Oosten, dus riemen vast en luister naar ons gesprek met Olaf. Beluister de aflevering op Apple Podcasts of op Spotify.

Aflevering 6: Joris Voorhoeve over politiek, onderwijs en Nederland in Europa

Joris Voorhoeve is verbonden aan de Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden, is oud-politicus en minister en kenner van de internationale betrekkingen.
Met hem praten wij over het belang van de wetenschap, over de politieke drang om te scoren en de importantie van een lange-termijn strategie. Uiteraard bespreken we ook de laatste geopolitieke roddels en hoe het toch verder moet met het Europese defensiebeleid; door met de vertrouwde NAVO of wellicht een hechtere Europese samenwerking?
Beluister de aflevering op Apple Podcasts of op Spotify.

Aflevering 5: Nina Jurna over haar correspondentschap in Zuid Amerika

Nina Jurna is correspondent in Zuid-Amerika voor de NOS en NRC. Vanuit haar woonplaats Rio de Janeiro doet ze verslag van een land  dat zwaar getroffen is door het Coronavirus.
Met Nina praten we over de economische gevolgen van het virus in Zuid-Amerika, over haar werk als correspondent in een stad als Rio en over de politieke situatie op het continent waar momenteel socialistische regeringen plaatsmaken voor rechtse leiders.
Beluister de aflevering op Apple Podcasts of op Spotify.

Aflevering 4: Bram Vermeulen over zijn correspondentschap in Afrika

Bram Vermeulen is correspondent in Afrika voor onder andere de NOS, de VPRO en de NRC. Daarnaast maakt hij de prijswinnende en veelbekeken documentaires als 'Sahara' en 'De trek' over het continent. We praten met hem vanuit zijn woonplaats Kaapstad over de ontwikkelingen op het Afrikaanse continent en zijn onmogelijke baan om 54 landen te verslaan als correspondent.
Zoals altijd schuwen Mendeltje en Ruud de grote thema's niet, dus verwacht een gesprek over corona, migratie, Black Lives Matter en het belang van genuanceerde berichtgeving.
Beluister de aflevering op Apple Podcasts of op Spotify.

Aflevering 3: Stéphane Alonso over de Nederlandse positie in Europa

Stéphane Alonso is redacteur buitenlandse en Europese zaken op de Haagse redactie van NRC. Daarvoor was hij correspondent in Brussel en Warschau. In deze aflevering van Global Gossip praten Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk met hem over het Nederlandse EU-beleid, het beeld van Europa en Nederland in de media en de naar binnen gekeerde houding van Nederland op het internationale toneel.
Wat zijn de gevolgen van de politieke corona relletjes in Europa? Kan Nederland in het Britse vacuüm springen?
Beluister de aflevering op Apple Podcasts of op Spotify.
 

Aflevering 2: Willem Post over de Verenigde Staten in turbulente tijden

Willem Post is senior fellow bij instituut Clingendael, gespecialiseerd in Amerikaanse politiek en geschiedenis, met een focus op het presidentschap. Hij heeft meerdere boeken over de Verenigde Staten geschreven en is commentator voor Nederlandse en buitenlandse media.
In dit gesprek met Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van de Haagse Hogeschool, laat hij zijn licht schijnen op de veranderende politieke relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten in tijden van Trump, Brexit en Corona.
Beluister de aflevering op Apple Podcasts of op Spotify
 

Aflevering 1: Lily Sprangers over de invloed van China in Europa

Lily Sprangers is manager van het Leiden Asia Centre. Tijdens dit gesprek met Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk op de Haagse Hogeschool vertelt zij over de Chinese strategie om invloed te krijgen in de wereld. Hoe moeten we ons als Europa positioneren om relevant te blijven in de Aziatische eeuw? Lily vertelt het ons!
Beluister de aflevering op Apple Podcasts of op Spotify.