Je wilt je aanmelden voor een opleiding voor het komende studiejaar. Heel goed! Je kunt je aanmelden voor meerdere opleidingen en bij verschillende hoger onderwijsinstellingen. Later maak je je definitieve keuze door je in te schrijven voor de opleiding van jouw keuze. Op deze pagina staat beschreven voor welke studies je je aan kunt melden en hoe het aanmeldproces precies verloopt.

Meld je aan voor een opleiding

Hier lees je welke stappen je neemt voor je aanmelding en - als je aan alle eisen voldoet - de inschrijving. En wat belangrijke deadlines zijn om in september te kunnen starten.

Belangrijke inschrijfmomenten (zet ze in je agenda)

Vanaf oktober                                                                                                                Studiekeuzecheck: Aanmelders voor vrijwel alle voltijd bacheloropleidingen en de duale
opleidingen Bestuurskunde/Overheidsmanagement, Integrale Veiligheidskunde en HBO-Rechten krijgen een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek (Skype of telefonisch). Na dit gesprek met de opleiding krijg je een studiekeuzeadvies. Lees meer over de studiekeuzecheck.
15 januari Wil je Huidtherapie gaan studeren? Dit is een opleiding waarvoor een selectieprocedure geldt. Dan is de aanmelddeadline al 15 januari (ook DigiD vraag je in dit geval uiterlijk twee weken eerder aan!).

15 januari

Veel deeltijdopleidingen van De Haagse Hogeschool starten ook in februari. Voor deze februari-instroom kan je je tot uiterlijk 15 januari aanmelden.

15 april  Uiterste datum aanvragen DigiD (bij opleidingen zonder selectie en plaatsing).
1 mei 

Voor de meeste voltijd studies sluit de reguliere aanmelding op deze datum.

2 mei t/m 1 juli Ook al is de reguliere aanmelding gesloten, je kunt je nog tot en met 1 juli aanmelden bij de voltijd opleiding van jouw voorkeur. Na je aanmelding via Studielink krijg je een e-mail van onze afdeling Centrale Studenten Inschrijving (CSI) met het verzoek om een motivatie in te dienen. Hierin kan je aangeven waarom je de deadline gemist hebt en waarom je de opleiding alsnog graag wil volgen.
19 juni

Uiterste aanmelddeadline voor de HALO en de PABO/HALO i.v.m. de verplichte Meet&Matchdag welke eind juni zal plaatsvinden. Je krijgt hierover uiterlijk 2 weken van tevoren bericht vanuit Front Office van de opleiding. 

Na 1 juli

Ook nu is het nog mogelijk je met motivatie aan te melden voor een voltijd opleiding. Na je aanmelding in Studielink ontvang je bericht om je motivatie via Osiris in te dienen. Deze wordt ter goedkeuring aan de opleidingsmanager van de betreffende opleiding voorgelegd. Het kan zijn dat je dan alsnog wordt toegelaten. 

15 augustus

Voor alle deeltijdopleidingen (m.u.v. Huidtherapie, waarvoor de deadline 15 januari is) en de duale opleidingen Verpleegkunde, Social Work, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, en de masteropleidingen Integrale Bedrijfsvoering en Next Level Engineering geldt de deadline van 15 augustus. 

31 augustus Tot slot moet je uiterlijk 31 augustus aan alle inschrijfvoorwaarden hebben voldaan, inclusief het regelen van de betaling van je collegegeld. Doe dat zeker, anders kun je op 1 september niet starten! Meer hierover vind je op de pagina Collegegeld.
1 september  Dit is de officiële startdatum van het collegejaar. Je opleiding begint rond deze datum. Informatie over de precieze start van jouw opleiding, en de introductie aan De Haagse Hogeschool, is te vinden op de pagina Startinfo

Wat voor jou de exacte deadlines zijn, hangt af van jouw nationaliteit, waar je je vooropleiding hebt gedaan en of je een Nederlandse verblijfsvergunning hebt. Wil je precies weten welke belangrijke deadlines er zijn, check dan de Belangrijke deadlines. Deadline gemist? Bij de FAQ’s zie je wat je eventueel nog kunt doen.

Stappen inschrijven studie

1. Check of je met jouw vooropleiding voldoet aan de toelatingseisen

Voordat je je aanmeldt, check je of je aan de wettelijke toelatingseisen voldoet en de juiste vooropleiding hebt. Dit is belangrijk, want voldoe je hier niet aan, dan kom je niet voor toelating in aanmerking! Kijk hier of je aan de toelatingseisen van jouw opleiding voldoet. Ben je niet toelaatbaar en op 1 september 2023 minimaal 21 jaar? Kun je soms via een toelatingsonderzoek toch nog toegang krijgen. Meer hierover vind je op onze pagina met toelatingseisen.

2. Kijk of je een DigiD-account hebt

DigiD staat voor digitale identiteit. Met een DigiD-account kun je inloggen op websites van de overheid en ook bij Studielink. Heb je geen account? Vraag het aan via www.digid.nl. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen, dus vraag ‘m op tijd aan!

3. Meld je aan via Studielink

Open de Studielink-website. Login met DigiD (of maak een Studielink-account aan, als je niet in Nederland woont), selecteer de juiste vooropleiding en doe een inschrijvingsverzoek. Heb je vragen over hoe je Studielink gebruikt, kijk dan bij de Studielink VRAAGbaak. Heb je een buitenlandse vooropleiding, dan sturen we je een mail met het verzoek om in ons systeem OSIRIS Aanmelding documenten over je vooropleiding te uploaden en extra informatie te verstrekken.

4. Studiekeuzecheck

Studiekeuzecheck: We willen je zo goed mogelijk ondersteunen in het maken van een studiekeuze. Daarom kan je met de meeste opleidingen in een persoonlijk gesprek (face to face of telefonisch) kennismaken. Vanaf januari zullen wij je hiervoor uitnodigen en kun je laten weten of je gebruik wilt maken van deze studiekeuzecheck.

5. Regel de betaling van je collegegeld

Om jouw aanmelding compleet te maken, moet je uiteraard collegegeld betalen. Dit kan in één keer of in termijnen. Dit geef je aan in Studielink.
Half juni krijg je vanzelf bericht van De Haagse Hogeschool dat je in Studielink je betaalgegevens kunt invullen.

Meer weten over de hoogte van het collegegeld of op welke manieren je kunt betalen? Kijk op de pagina met meer informatie over het collegegeld.

6. Maak je inschrijving compleet

Vanaf half juni houden we je regelmatig op de hoogte over wat jij nog moet doen om van je aanmelding een inschrijving te maken. Je kunt altijd even de status van je aanmelding checken via Studielink, bij ‘mijn opleidingen’ en ‘status’. Staat hier ‘ingeschreven’ dan is de inschrijving compleet. Zo weet je precies waar je staat. In de zomermaanden krijg je van de opleiding informatie over roosters en boeken. Toch nog niet helemaal duidelijk? Neem contact op met de Centrale Studenten Inschrijving.

Selectie en plaatsing

De opleiding Huidtherapie (zowel voltijd als deeltijd) kent een maximum aantal plaatsen. Na je aanmelding volg je een selectieprocedure om een plekje te krijgen. Je kunt je t/m 15 januari aanmelden. Je DigiD vraag je dan uiterlijk 2 weken eerder aan.

Over de decentrale selectie

Na 15 januari ontvang je per e-mail meer informatie over de selectiedag op en over hoe je je hierop kunt voorbereiden. Op de selectiedag neem je deel aan verschillende toetsen en/of activiteiten. De precieze inhoud van het programma en de selectiecriteria vind je op de opleidingspagina’s van Huidtherapie voltijd en Huidtherapie deeltijd.
    
Rond 15 april ontvang je via Studielink je rangnummer. Je krijgt dan ofwel een plaats aangeboden, of je wordt op de wachtlijst gezet.

Woon je in het buitenland?

Als je op het moment van de decentrale selectie in het buitenland woont en/of werkt, kan je via een digitale selectieprocedure deelnemen. Via het aanmeldformulier voor de decentrale selectie kan je aangeven dat je de selectie digitaal wilt doorlopen. De opleiding neemt dan contact met je op over deze uitzonderlijke selectie.

Hoe vaak mag je meedoen aan de decentrale selectie?

Voor de opleiding Huidtherapie van De Haagse Hogeschool mag je je maximaal 3 keer aanmelden. Dat betekent dat je je voor deze opleiding in totaal maximaal 3 keer mag aanmelden, over alle jaren en over alle instellingen heen. Op Studielink staat hoeveel selectiepogingen je hebt gedaan.

Je verbruikt een selectiepoging wanneer je na de deadline van 15 januari nog een actieve aanmelding hebt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een Huidtherapie aanmelding bij een andere instelling. Het maakt niet uit of je daadwerkelijk deelneemt aan de selectieprocedure.

Als je je aanmelding voor 15 januari in Studielink annuleert dan wordt er geen verbruikte selectiepoging geregistreerd. Annuleer je hem na 15 januari, dan heb je een selectiepoging verbruikt. Dit is dus ook als je uiteindelijk niet deelneemt aan de selectieprocedure. Let hier goed op omdat je een beperkt aantal selectiepogingen hebt.

Meld je je, naast Huidtherapie, ook nog voor een andere opleiding met decentrale selectie aan? Check dan goed de spelregels op https://www.studiekeuze123.nl/selectie/numerus-fixus

Kan je na 15 januari een selectiepoging laten vervallen?

Als jij voor 1 september niet aan de vooropleidingseisen van Huidtherapie voldoet, bijvoorbeeld omdat je gezakt bent voor je eindexamen, dan kan je je selectiepoging laten vervallen. Je verliest dan geen selectiepoging, en volgend jaar kan je weer meedoen met de selectieprocedure.  Om je selectiepoging te laten vervallen moet je wel voor 1 september (van het jaar waarvoor de selectiepoging geldt) een verzoek indienen. Deze deadline is wettelijk vastgesteld. Verzoeken na 1 september nemen we niet in behandeling. Doe je verzoek daarom op tijd.

Als je om andere redenen de opleiding niet gaat doen (bijvoorbeeld niet meer geïnteresseerd in de opleiding of niet deelgenomen aan de decentrale selectie) kan je je aanmelding via Studielink annuleren, maar kom je niet in aanmerking voor het laten vervallen van de selectiepoging.

Niet toelaatbaar? Stuur je verzoek voor 1 september 2023!

Om een selectiepoging te laten vervallen stuur je een mail naar Bijzondere Instroom en Toelatingen via bit@hhs.nl. In je mail geef je in het kort aan dat je je selectiepoging voor Huidtherapie wilt laten vervallen omdat je niet voldoet aan de vooropleidingseisen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je diploma voor toelating niet hebt behaald. Wij controleren dit en maken je selectiepoging ongedaan.

Vragen?

Mocht je vragen hebben omtrent de decentrale selectie, dan kun je contact opnemen met de opleiding Huidtherapie via HDT-DS2021@hhs.nl

Meld je aan voor een opleiding


Inschrijfmomenten

Alle voltijd, duale en deeltijdopleidingen van De Haagse Hogeschool hebben een instroommoment in september. Veel deeltijdopleidingen en sommige duale opleidingen starten ook in februari. Aanmelden voor deze opleidingen is mogelijk t/m 15 januari. Op de pagina februari-instroom vind je met welke opleidingen je ook in februari kunt starten.

De kleine lettertjes

Aan een inschrijving als student bij De Haagse Hogeschool is een aantal voorwaarden verbonden.

Je leest ze in het Reglement in en uitschrijving. Ook kan je een samenvatting lezen van de belangrijkste rechten en plichten.

Vragen? Lees de FAQ’s of neem contact op!

Heb je een deadline gemist? Wil je je tussentijds inschrijven of in een later jaar instromen? Een bewijs van inschrijving of betaling collegegeld nodig? Bij onze FAQ’s hebben we al veel vragen van toekomstige studenten beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met Centrale Studenten Inschrijving.