Het stappenplan

Zo kom je uit bij jouw deeltijdstudie

Stap 1: Persoonlijkheid

Waar ben je goed in? Nog belangrijker, wat vind je leuk? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wellicht zijn er vakken waarin je uitblinkt of plezier hebt. Je kunt ook kijken wat je in je vrije tijd graag doet. Praat daarover met vrienden en familie. Doe een studiekeuzetest of ga op zoek naar studies die passen bij jouw interesses.  

Stap 2: Vergelijken

Bekijk zoveel mogelijk brochures van opleidingen en websites van onderwijsinstellingen die je aanspreken. Stel voor jezelf de belangrijkste selectiecriteria op en leg alle verzamelde informatie langs deze meetlat. Zo kun je studies makkelijker vergelijken en zie je welke opleiding dicht in de buurt komt van jouw wensen en eisen.  

Stap 3: Verwachtingen

Bepaal vooraf wat voor jou belangrijk is om goed te kunnen studeren. Werk je het liefst samen aan opdrachten of juist zelfstandig? Ben je graag praktijkgericht bezig of bijt je je liever vast in de theorie? Vraag hiernaar tijdens de (online) open dagen. Spreek ook met docenten en studenten over hun ervaringen.  

Stap 4: Reflectie

Waarschijnlijk heb je nu een top 5 van opleidingen. Kijk of ze passen bij jouw interesses en vaardigheden. Veel onderwijsinstellingen bieden (online) meeloopdagen aan om je een goed beeld te geven van de opleiding. Vragen kun je stellen aan de studievoorlichters.  

Stap 5: Kiezen

Als je al deze stappen hebt doorlopen, weet je wat je wilt, wat je kunt en welke opleiding daar het beste bij past. Je gevoel speelt ook een belangrijke rol. Bij welke meeloopdag voelde je je het beste? Maak de balans op en maak een keuze. Uiteraard kan je altijd van mening veranderen. Doe wat het beste bij jou past en voelt.

Praktische informatie

Is een deeltijdstudie te combineren met werk en privéleven? Heb ik werkervaring nodig? Hoe zit het met aanmelden en studiekosten? Alle antwoorden vind je hier.

Tips en ervaringen

Je weet misschien inmiddels welke deeltijdstudie je wil volgen. Maar weet je ook hoe het écht is om deeltijd te studeren bij De Haagse? Of ben je nog op zoek naar tips en antwoorden op veelgestelde vragen? Onze deeltijd studenten, alumni en docenten weten dat het beste uit te leggen. 

Leer van anderen

Vrouw achter een bord waarop staat 'congratulations'