Studiekosten

Collegegeld

Volg je een opleiding bij De Haagse Hogeschool Pro, dan betaal je collegegeld.

De hoogte van je collegegeld hangt af van de opleiding die je volgt en van de startdatum waarop je begint met je opleiding en van je persoonlijke situatie.

Associate Degrees en bachelors

Een collegejaar begint in september.

  • Start je per september, dan ga je een betalingsverplichting aan voor het hele collegejaar. Je betaalt 12 maanden collegegeld. Je kunt in maximaal 9 maanden gespreid betalen.
  • Start je in februari, dan betaal je voor de resterende 7 maanden collegegeld. Je kunt in maximaal 4 termijnen gespreid betalen.

Schrijf je je tussentijds uit voor een bacheloropleiding of Associate degree?  Dan betaal je voor iedere maand dat je was ingeschreven 1/12 deel van het collegegeld van een heel jaar.

Deeltijdmasters en post-hbo-opleidingen

Je kunt masters in één keer of in delen betalen. Bij betaling in termijnen worden eenmalig administratiekosten in rekening gebracht. In het aanmeldsysteem Osiris kies je voor ‘betaling privé’ of ‘betaling door werkgever’. Let op: deze keuze kun je later niet meer wijzigen.

Schrijf je je uit voor de masteropleiding of post-hbo-opleiding? Dit kun je kosteloos doen tot 4 weken voordat de opleiding start. Als je besluit om tijdens je opleiding te stoppen, krijg je in principe geen geld terug en moet je het gehele jaar betalen, tenzij je een geldige reden hebt zoals ziekte of een calamiteit.

Bekostigd onderwijs en instellingstarieven

Heb je eerder een bekostigde Ad afgerond en ga je nu een tweede Ad doen? Of heb je al een bachelorgraad behaald en meld je je aan voor een tweede bachelor? Dan betaal je voor je tweede opleiding het instellingstarief, behalve als je voor het eerst een opleiding in de zorg of in het onderwijs gaat volgen. Deeltijdmasters worden nooit bekostigd, bekijk wat de master van jouw keuze kost op de desbetreffende opleidingspagina.

Bekijk voor meer informatie de website www.hhs.nl/collegegeld.

Meer weten over het verschil tussen bekostigd en onbekostigd onderwijs? Lees het antwoord in onze FAQ.

Post-hbo en mastermodules

  • Is het collegegeld lager dan € 3000,-, dan kun je niet in termijnen betalen.
  • Is het collegegeld hoger dan € 3000,-, dan mag je de betaling spreiden over maximaal 3 termijnen.

Lees meer over collegegeld.

Fiscaal

  • Onze opleidingen zijn vrijgesteld van btw. 
  • Jouw organisatie kan je studie-investering integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

Financiering van je studie

Ben jij je aan het oriënteren op een studie naast je werk? Dan kunnen de kosten een drempel zijn. Gelukkig zijn er allerlei financieringsmogelijkheden om je op weg te helpen.

Studiefinanciering

Volg je een opleiding naast je werk, dan kom je niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Je bouwt dus ook geen studieschulden op.

Vergoeding van je werkgever

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen. Als je geen baan hebt en je positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren, kun je in enkele gevallen een opleiding  volgen met behoud van uitkering. Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde vergoedingen (boeken/materiaalkosten). Je kunt hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in je gemeente of de instantie van wie jij je uitkering betaald krijgt.

Regeling Levenlanglerenkrediet

Voor wettelijk erkende hbo-opleidingen, zoals Associate degree, bachelor of master, kun je als professional geld lenen bij de overheid. Met de regeling Levenlanglerenkrediet van DUO leen je les-, examen- en inschrijfgeld. Let op: je bouwt hiermee een studieschuld op die je met rente moet afbetalen. De rente is wel gunstiger dan bij de meeste particuliere geldverstrekkers.

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om recht te hebben op het Levenlanglerenkrediet:

  • Je bent jonger dan 56 jaar.
  • Je betaalt zelf het college- of lesgeld.
  • De opleiding waarvoor je toelaatbaar bent is nog niet is gestart.

Gebruik de voorwaardenhulp van DUO om te zien of je in aanmerking komt.

SLIM-subsidie MKB

Werk je bij een mkb-ondernemer? Dan kan je werkgever een SLIM-subsidie aanvragen. Deze subsidie moet het opleiden en verder ontwikkelen van werknemers stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van scholings- en opleidingsbehoeften, het oprichten van een bedrijfsschool of het aanbieden van een praktijkleerplaats. Als werknemer kun je een loopbaanadviseur toegewezen krijgen. Deze adviseur helpt je bij het kiezen van de juiste (bij)scholing.   

Lees meer over de SLIM-subsidie.

Tegemoetkoming leraren

Wil je je laten omscholen tot leraar? In sommige situaties kun je bij DUO een tegemoetkoming leraren aanvragen. De hoogte van je inkomen (en eventueel dat van je partner) speelt een belangrijke rol in de toekenning. Deze tegemoetkoming is een gift voor maximaal 24 maanden en dien je binnen 48 maanden te besteden. 

Lees meer over de tegemoetkoming leraren.