twee studenten in gesprek atrium

Proefstudeerdagen 2023 - 2024

Komend studiejaar kan je weer proefstuderen bij een door jou gekozen opleiding en zo ervaren hoe een studie is. De eerstvolgende proefstudeerdagen zijn op donderdag 30 november en vrijdag 1 december 2023. Wil je op de hoogte blijven wanneer je je weer aan kunt melden? Laat dan via de button hieronder je gegevens achter, dan sturen we je een reminder als de aanmelding opengaat. Wel zo makkelijk!

Houd me op de hoogte

Vragen en antwoorden

Wat is Proefstuderen?

Het programma van de proefstudeerdag is speciaal voor jou op maat gemaakt. Je volgt dus niet de standaardlessen, maar lessen die de docenten hebben samengesteld om jou een beeld van de studie te geven. Ze laten je kennismaken met verschillende soorten lessen, bijvoorbeeld een hoorcollege. Meestal vinden de dagen plaats op de vestiging waar je de opleiding kunt volgen, soms ook online. Dit staat vermeld in de bovenstaande lijst met opleidingen. Net als de meeloopdag is ook de proefstudeerdag gratis te volgen. 

Wat is het verschil tussen Proefstuderen en Meelopen?

Een proefstudeerdag is er helemaal op gericht om jou een voorproefje te geven van de opleiding. Je zit met andere studiekiezers en je krijgt op een toegankelijke manier een indruk van wat je in een studiejaar kan verwachten. Proefstudeerdagen zijn op vaste momenten in het jaar. 

Bij een meeloopdag neemt een student van de opleiding je mee tijdens een gewone studiedag. Zo ervaar je echt hoe de opleiding is en breng je de dag door met studenten die de opleiding al volgen. Je kunt gelijk naar hun ervaringen vragen en de sfeer proeven. Een meeloopdag kan plaatsvinden op elke dag van het studiejaar, afhankelijk van wanneer het voor jou en de student uitkomt.  

Wat is een goed moment om je aan te melden voor Proefstuderen?

Je hebt de opleidingsteksten op onze website goed doorgenomen, wellicht een Open Dag of voorlichtingsavond bezocht en denkt nu: maar wat kan ik nou echt van de opleiding verwachten? Hoe zien de lessen eruit? In wat voor lokalen kom ik terecht? Dan is het perfecte moment aangebroken om je aan te melden voor een dag Proefstuderen of Meelopen. Ook als je twijfelt tussen opleidingen kan het volgen van Proefstudeer- en/of Meeloopdagen je helpen de knoop door te hakken. 

De meeste studiekiezers die nog naar school gaan en zich aanmelden zitten in 4 of 5 havo, 5 of 6 vwo of in het laatste jaar van hun mbo-opleiding.  

Wanneer zijn de overige proefstudeerdagen?

De overige proefstudeerdagen vinden plaats op dinsdag 19 en woensdag 20 maart 2024.