Heb je een vraag over een Pro-opleiding? Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen. We hebben de vragen onderverdeeld in de volgende categorieën: opleidingsgerelateerde vragen, vragen over toelatingseisen, studiebelasting, werkervaring, de aanmeldprocedure en financiële vragen.

De PRO-opleiding

Wat is een Pro-opleiding?

Een Pro-opleiding is een beroepsgerichte opleiding, waarmee je je verder ontwikkelt als professional of specialiseert in een specifiek  vakgebied. Een Pro-opleiding combineer je met je werk. Voor sommige opleidingen is werkervaring in een relevante beroepsomgeving een vereiste.

Welke soorten Pro-opleidingen biedt De Haagse Hogeschool aan?

De Haagse biedt verschillende programma's voor professionals aan, van complete bachelor- en masteropleidingen tot kortere programma's. Bekijk hier onze programma's en opleidingen:

Diplomering Pro-opleidingen

Krijg ik een diploma na mijn Pro-opleiding?

Afhankelijk van je programma en de resultaten die je behaalt ontvang je na afloop een diploma of een certificaat:

  • een landelijk erkend hbo-diploma na afronding van een Associate degree, bachelor- of masteropleiding;
  • een certificaat na afronding van een post-hbo-opleiding, een mastermodule of masterclass;
  • een microcredential na afronding van een afgebakend, kortdurend onderwijsaanbod.
Heb ik met een Pro-certificaat ook gelijk een bachelordiploma?

Alleen na een succesvolle afsluiting van je deeltijdbachelor krijg je een volwaardig bachelordiploma. Een deeltijdbachelor duurt even lang als een reguliere bachelor. Een post-hbo-opleiding, mastermodule of een ander studieprogramma duurt altijd korter dan een bacheloropleiding. Je krijgt na succesvolle afronding een certificaat. Een succesvolle afsluiting van een associate degree-programma geeft recht op een AD-getuigschrift/diploma.

Waarin verschilt een hbo-master van een universitaire master?

Een hbo-master is beroepsgericht. We bieden over het algemeen ons Master onderwijs aan in groepen van circa 20 studenten. Vanaf dag 1 pas je wat je leert toe in de functie die je bekleedt. Binnen de organisatie waar je werkt realiseer je (onderzoeks)projecten die passen bij de functie die je hebt of ambieert. Bij een universitaire master doe je wetenschappelijk onderzoek dat verderaf staat van de praktijk. Je zit vaak in grote collegezalen en krijgt meer colleges op afstand.

Word ik met een post-hbo-diploma toegelaten tot een masteropleiding?

Je hebt een bachelordiploma nodig om direct toegelaten te worden tot een masteropleiding. Als je dat diploma niet hebt en wél minimaal 5 jaar relevante werkervaring in een strategische functie, kun je een mastertoets afleggen. Daarmee laat je zien dat je gekwalificeerd bent voor de betreffende masteropleiding.

Toelatingseisen

Een Pro-opleiding heeft toelatingseisen. Hoe weet ik of ik daaraan voldoe?

De toelatingscriteria verschillen per opleiding. Ga naar de opleiding waarin je interesse hebt en kijk welke specifieke toelatingseisen deze stelt. Twijfel je of je voldoet aan de criteria? Neem contact op met Centrale Studenten Inschrijving: 070 - 445 85 85 of csi@hhs.nl.

Kun je zonder diploma tóch toegelaten worden tot een Pro-opleiding?

Mogelijk kan dat.

  • Master

Voor een hbo-master heb je een bachelordiploma nodig. Of je moet met een mastertoets laten zien dat je voldoende gekwalificeerd bent voor de masteropleiding van je keuze.

  • Post-hbo-opleiding

Voor een post-hbo-opleiding heb je in veel gevallen een bachelordiploma nodig met een aantal jaren relevante werkervaring. Of je werkt al enkele jaren in een functie op hbo-werk- en denkniveau. Het kan zijn dat je dan in een intakegesprek moet laten zien dat je voldoende gekwalificeerd bent voor de betreffende opleiding.

  • Bachelor of Ad opleiding

Het kan zijn dat je geen diploma hebt dat toegang geeft tot de opleiding naar keuze en wél 21 jaar of ouder bent. Doe dan het Toelatingsonderzoek 21+ om alsnog te worden toegelaten. Deze capaciteitentoets kun je op verschillende momenten in het jaar op De Haagse Hogeschool afleggen. Bekijk de data en meer informatie op de toelatingseisen pagina.

Studiebelasting

Is een Pro-opleiding te combineren met een baan en privéleven?

Met de juiste planning en voorbereiding lukt dat zeker. Door de lessen en zelfstudie heb je minder tijd over dan voorheen. Wat helpt is erover praten met je partner, kinderen en vrienden. Zodat iedereen weet wat ze de komende tijd kunnen verwachten en hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen. De studiecoach die jou ondersteunt tijdens je studie geeft jou graag advies. Voor ervaringen en tips kun je ook met huidige studenten spreken op een open dag of meeloopavond

Werkervaring

Heb ik werkervaring nodig om een Pro-opleiding te doen?

Voor de meeste Pro-opleidingen heb je minimaal 3 jaar relevante werkervaring nodig. De exacte termijn wordt getoetst aan de hand van je cv of een intakegesprek. Omdat de Pro-opleidingen praktijkgericht zijn, heb je een relevante beroepsomgeving nodig om je opdrachten uit te kunnen voeren. Ook dit bespreek je tijdens een intakegesprek. Ga naar de opleiding waarin je interesse hebt en kijk welke specifieke toelatingseisen deze stelt.

Telt een stage ook mee als werkervaring?

Een relevante stage-ervaring in een functie op hbo-werk- en denkniveau telt mee als werkervaring.

Aanmelden

Tot wanneer kan ik mij aanmelden voor een Pro-opleiding?

Voor Ad en bacheloropleidingen die op 1 september starten, kun je je tot 15 augustus aanmelden. Start de Ad of bachelor van jouw keuze op een ander moment in het jaar, kijk dan bij die opleiding welke andere uiterste inschrijfdatum zij hanteert. 

Voor een post-hbo-opleiding en een master meld je je uiterlijk 2 weken voor de startdatum aan. Mogelijk is de opleiding vol als je je laat aanmeldt. De startdatum kan verschillen per opleiding. Je vindt die datum op de webpagina van de opleiding. Wil je je later dan 2 weken van tevoren aanmelden en inschrijven, neem dan contact met ons op via pro@hhs.nl of 070 – 445 89 00.

Wanneer kan ik mij via Studielink aanmelden voor de februari- of september-instroom?

Je verzoek tot inschrijving voor september is mogelijk vanaf 1 maart t/m 15 augustus. Met sommige deeltijd- en duale opleidingen kun je in februari starten. Het aanmelden voor februari is mogelijk vanaf 1 oktober t/m 15 januari. Wil je na de deadline nog een verzoek tot inschrijving indienen, dan wordt dit ter beoordeling aan de faculteit voorgelegd.

Wanneer ontvang ik de startmail van de opleiding?

De opleiding stuurt je ongeveer 2 weken voor de startdatum een startmail. Daarin informeert zij je over het rooster, de boekenlijst, de examencommissie en over wat je voor de eerste bijeenkomst moet weten.

Waar vind ik de inschrijfvoorwaarden?

Bekijk de inschrijfvoorwaarden hier of op de opleidingspagina van je keuze.

Financieel

Wat kost een Pro-opleiding?

De kosten zijn afhankelijk van de opleiding en je persoonlijke situatie. Ben je niet eerder met een bachelor- of associate degreeopleiding gestart, dan kan het collegegeld lager zijn. Heb je al eerder een studie van hetzelfde niveau afgerond, dan kan het collegegeld hoger zijn. Een Pro-opleiding is altijd een deeltijdopleiding. Indien je kiest voor ons Pro aanbod heb je geen recht op studiefinanciering. Lees meer over het collegegeld.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om (een gedeelte) van je studie te financieren:

Leningen en subsidie

  • het levenlanglerenkrediet van DUO, een lening voor elke wettelijk erkende hbo-deeltijdopleiding (associate degree, deeltijdbachelor en master). Hiermee kun je je les-, examen- en inschrijfgeld betalen. De rente is net als bij een gewone studiefinanciering gunstig en wordt elke 5 jaar vastgezet.
  • de lerarenbeurs voor iedereen die werkt in het onderwijs en een deeltijdstudie wil oppakken;
  • je werkgever. Hij of zij wil misschien meebetalen aan je opleiding als die aansluit bij je huidige functie.

Lees meer over financieringsmogelijkheden voor je deeltijdstudie.

Ik zie dat masteropleidingen veel duurder zijn dan sommige andere Pro-opleidingen. Waarom is dat zo?

De meeste van onze masters zijn onbekostigde opleidingen. Dat wil zeggen dat de overheid deze opleidingen niet subsidieert. Bij bekostigde masters betaalt de overheid een deel van de kosten. Onbekostigde masters combineer je met een relevante werkplek en deze wordt vaak voor een deel door de werkgever betaald.

In hoeveel termijnen mag ik betalen?

Een groot aantal Pro-opleidingen mag je in maximaal 6 termijnen betalen, afhankelijk van studieduur en -soort. Met een betaling in één keer ben je uiteindelijk voordeliger uit. Hoe groot dat prijsverschil is, verschilt per opleiding. Kost je opleiding minder dan € 3.000, dan vervalt de optie om in termijnen te betalen. Kijk voor meer informatie ook op de collegegeld pagina.

Wat zijn de overige kosten?

Naast het wettelijk collegegeld kunnen er nog overige kosten zijn. De kosten die er nog bijkomen zijn afhankelijk van de keuze of je nieuw materiaal koopt of besluit tweedehands leermiddelen aan te schaffen. Neem contact op met de desbetreffende opleiding via de Vragen-button voor meer informatie. Tijdens de introductiedag ​word je geïnformeerd over de literatuur die we tijdens de opleiding gebruiken. Dit kan digitaal worden aangeboden.