Voor mensen met een beperking is informatie over de toegankelijkheid van openbare voorzieningen heel belangrijk. Vooraf weten waar een invalideparkeerplaats of een openbaar toilet is, zorgt ervoor dat deze mensen op pad kunnen gaan. Ze kunnen meedoen in de maatschappij. Gemeenten hebben informatie over alle openbare voorzieningen in hun systemen staan. Het lectoraat Data Science ondersteunt in het project ‘Samen op pad’ diverse gemeenten om deze informatie te ontsluiten voor inwoners.

Data over openbare voorzieningen combineren

Gemeenten verzamelen gegevens voor het inrichten en beheer van de openbare ruimten. Door deze gegevens slim te combineren met andere data, kunnen mensen met een beperking meer en betere informatie krijgen over de toegankelijkheid van openbare ruimten.

Voor ‘Samen op pad’ ontwikkelden de onderzoekers een tool om nieuwe gegevens te koppelen aan gegevens uit de bestaande systemen. Ook gaven zij een advies over het gebruik van andere bronnen om de informatie te verbeteren. Zo zijn er op het platform inmiddels kaarten beschikbaar met opengestelde toiletten, parkeerplaatsen voor invaliden, blindegeleidelijnen en openbare speelplekken.

Betrokken gemeenten

De gemeente Zoetermeer is initiatiefnemer van dit project. Inmiddels doen ook Den Haag, Rotterdam en Capelle aan den IJssel mee aan dit project. Zij vinden het belangrijk dat hun steden goed toegankelijk zijn, dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen en dat er goede en goed bereikbare voorzieningen zijn. Andere gemeenten kunnen zich aansluiten bij het initiatief.

Duur

Dit project loopt tot september 2022.

Lees meer

  • Meer over het project en de kaarten voor opengestelde toiletten, invalidenparkeerplaatsen, blindegeleidelijnen en openbare speelplekken staan op: https://www.samenoppad.info/
  • Informatie over het lectoraat Data Science is ook te vinden op www.bigdata-thuas.eu