Van hbo-studie kiezen tot droombaan vinden

Een hbo-studie kiezen na de middelbare school. Dat is niet iets wat je zomaar doet. Je bent jong en nog niet zo bezig met je maatschappelijke positie. Wat zijn je dromen voor later? Waar word je gelukkig van? Welke carrièrestappen wil je zetten? Het zijn lastige vragen om te beantwoorden als je net van de havo komt. Ik had in elk geval geen idee. Toch ben ik op mijn plek terechtgekomen. Via een onwijze omweg, die ik niet had willen missen.

Mischa Berg

Motivatie voor studiekeuze

Mijn studieloopbaan begon in 2006, toen ik me inschreef voor Accountancy aan De Haagse Hogeschool. Een erg bewuste keuze was het niet. Mijn motivatie? Ik ben goed met cijfers en kan daartussen verbanden leggen. Tijdens mijn studie ging mijn interesse sterk uit naar het vak bedrijfsadministratie. Je kunt zo veel informatie halen uit cijfers en op basis daarvan hele organisaties bijsturen. Mooi is dat. Maar ja, had ik dan wel de juiste hbo-studie gekozen?

Baan vinden na hbo-studie kiezen

Nee, natuurlijk. Bedrijfseconomie was een betere match geweest dan Accountancy. Maar dat besefte ik nog niet direct. Pas tien jaar na mijn eerste collegedag heb ik mijn associate degree behaald in Bedrijfseconomie. Tien studiejaren op je cv: dat is een lange periode waar potentiële werkgevers vragen over gaan stellen. Relevante werkervaring in de richting van bedrijfsadministratie had ik ook niet. Hoe moest ik een baan vinden die bij mij past?

Niet de juiste hbo-studie gekozen? Geen probleem, ook met een omweg kom je er wel

Solliciteren of traineeship?

Solliciteren zonder relevante werkervaring is bijna niet te doen. Na een jaar solliciteren gaf ik de hoop op. Gelukkig wees een vriendin mij op een andere optie: een traineeship bij TPS. TPS is een detacheringsbureau binnen de financiële dienstverlening. Een klein informeel bedrijf dat mensen ontwikkelkansen biedt. Ik voelde me er meteen thuis. Voor mijn traineeship ging ik aan de slag bij Delta Lloyd. Een mooie kans binnen een grote organisatie. Ik was opgetogen, maar na vier maanden besefte ik dat ik er niet op mijn plek was.

Welke hbo-studie kies jij?

Hoe ouder je wordt, hoe beter je je realiseert wat je leuk vindt. Dat gold ook voor mij. Ik wilde in een kleine organisatie werken in een financiële functie. Wat denk je? Precies op dat moment kwam er bij TPS een interne vacature vrij. Ik wist meteen wat me te doen stond: solliciteren. Het lukte! Na een flinke omweg zit ik op mijn plek. Een hbo-studie kiezen na mijn middelbare school. Had ik het anders gedaan als ik de omweg had gekend? Nee, want mijn weg heeft me gebracht waar ik nu ben, ook zonder richting. En jij gaat jouw weg vinden.

Mischa Berg