Voldoende en schoon water en een gezonde bodem zijn van groot belang voor iedereen. Dat maakt dat het kabinet heeft besloten dat water en bodem sturend zijn als het gaat om de inrichting van ons land. 

“Zodoende kunnen we in Nederland ook in de toekomst met een ander en grillig klimaat blijven leven, wonen en werken.” Aldus Minister Mark Harbers. 

De grote vraag is, hoe? 

We nodigen je graag uit om deel te nemen aan het gesprek en mee te denken, want wat is er nodig? 

Deze vraag komt aan bod tijdens de derde Watermanlezing op 1 november 2023 met Dieuwertje Wallaart (plaatsvervangend voorzitter Jonge Klimaatbeweging) en Mark Harbers (demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat).

Na de lezing volgt een paneldiscussie tussen Frank Groothuijse (professor omgevingsrecht), Rizal Sebastian (lector Future Urban Systems) en Jeannette Baljeu (gedeputeerde water en bodem).

Ook krijgt een student een prijs uitgereikt voor haar onderzoek naar wateroverlast in Harderwijk. 

Na afloop praten we graag met je na onder het genot van een hapje en een drankje. 

Wees welkom! Meld je hier aan.

De Watermanlezing is een initiatief van de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) en de Provincie Zuid-Holland. De lezing vindt jaarlijks plaats als eerbetoon aan dr. ir. Ronald E. Waterman, internationaal deskundige op waterbouwkundig, milieu- en civieltechnisch gebied. Hij was lange tijd statenlid en adviseur van de Provincie. 

Programma

15:30 - 16:00 uur: inloop 

16:00 - 16:05 uur: welkomstwoord door Elisabeth Minnemann, voorzitter van College van Bestuur van De Haagse Hogeschool; openingswoord door Adrienne Vriesendorp, voorzitter van de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) 

16:05 - 16:20 uur: eerste lezing door Mark Harbers, demissionair minister van infrastructuur en waterstaat 

16:20 - 16:30 uur: reacties en vragen uit publiek  

16:30 - 16:45 uur: tweede lezing door Dieuwertje Wallaart, vicevoorzitter stichting Jonge Klimaatbeweging 

16:45 - 16:55 uur: reacties en vragen uit publiek  

16:55 - 17:00 uur: uitreiking van prijs aan student voor scriptie over water en bodem, of bouwen met de natuur 

17:00 - 17:25 uur: panelgesprek onder leiding van Anneke van Veen (lid PAL), Frank Groothuijse (professor omgevingsrecht), Rizal Sebastian (lector Future Urban Systems), Jeannette Baljeu (gedeputeerde water en bodem) 

17:25 - 17:30 uur: dankwoord door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland 

17:30 - 18:30 uur: borrel