Ons Duurzame Voedsel
Op dinsdag 8 oktober organiseren de Green Office en The Lighthouse de Duurzame Dinsdag op de hoofdlocatie van De Haagse Hogeschool. Dit jaar staat deze dag in het teken van Ons Duurzame Voedsel, en we nodigen iedereen van harte uit om mee te doen! Deze dag heeft als doel om studenten en medewerkers bewust te maken van de impact van onze huidige voedselketen en de oplossingen die er zijn om deze te verduurzamen. Uiteraard met bijbehorende hapjes.
Gratis toegang voor studenten en medewerkers, zoals altijd! Aanmelden is niet nodig.
Programma lezingen en workshops
Tijd | Event | Locatie |
---|---|---|
11.00 - 11.15 uur | Kick-off | Plein |
12.00 - 13.00 uur | Live kookdemonstratie door chef-kok Pierre Wind | Plein |
13.00 - 13.45 uur | More to Sustainability Pub Quiz door Kenniscentrum Mission Zero | Café West 75 |
13.00 - 13.45 uur | Lezing "Nederland Veganland?" door Joran Lammers, Universiteit Leiden | Speakers' Corner |
13.00 - 13.45 uur | Workshop "Wat is duurzame en gezonde voeding?" door Annelies Rotteveel, Voeding & Diëtetiek | Innovation Playground |
13.00 & 14.15 uur | Soap box presentatie "De keuzes die je maakt" door Martin Kuivenhoven, Bedrijfskunde | Plein |
14.00 - 14.45 uur | Lezing "Psychologische uitdagingen bij de eiwittransitie" door Patricia Bulsing, Voeding & Diëtetiek | Innovation Playground |
14.00 uur | Prijsuitreiking Duurzame Campus Project | Plein |
11.45 - 13.15 uur & 13.15 - 14.45 uur | Wandeling naar en rondleiding door StadsOase Spinozahof | Repelaerstraat 61, Den Haag |
Activiteiten op het Plein “Harvest Hustle”
Op de markt op het Plein zijn lokale, inspirerende voedselinitiatieven te vinden. Deze initiatieven laten zien hoe de voedselindustrie ook anders kan worden ingericht.
Rechtstreex biedt lokale, verse en duurzame voeding aan, rechtstreeks van boeren uit de regio, zonder onnodige tussenhandel. Tuinderij Wijdehorst, een biologische tuinderij in Wassenaar, levert gifvrije producten aan de lokale gemeenschap en creëert ruimte voor recreatie en educatie over duurzaam leven. Ons Eten zet zich in voor een gezonde en eerlijke voedselketen en ondersteunt initiatieven via de Haagse Voedselraad. Het videoproject Wormonomics van beeldend kunstenaar Charlotte van Winden in de kas laat op een humoristische manier welke economische lessen wij kunnen leren van regenwormen.
De Green Office van de hogeschool biedt studenten de kans om hun duurzaamheidsinitiatieven te ontwikkelen en moedigt collega’s aan om hun duurzaamheidsinitiatieven in de spotlight te zetten met de “Sustainable Ambassadors Initiative”.
Bij de Zero Waste Warriors kun je je afvalscheidingsvaardigheden testen en een diploma behalen, terwijl de cateraar Eurest je laat proeven van nieuwe duurzame gerechten. KlimaatGesprekken biedt coaches die met iedereen in gesprek gaan over het maken van duurzame levensstijlkeuzes, geïnspireerd door het idee “goed voorbeeld doet volgen.” Door het spelen van het interactieve stellingenspel “Op ’t matje” vraagt de Wellbees aandacht voor studentenwelzijn. En ook daar komt voeding (deels) bij kijken.
Daarnaast biedt het lectoraat Circular Business (Kenniscentrum Mission Zero) kleuradvies, zodat je beter kunt kiezen welke kleding bij jou past. Door kleding langer te dragen, verminder je je ecologische voetafdruk, wat ook goed is voor onze planeet en dus onze voeding.
Ook presenteren eerstejaars studenten Ruimtelijke Ontwikkeling hun creatieve duurzame campusontwerpen en studenten Voeding & Diëtetiek laten je proeven van hun zelfgemaakte duurzame hapjes. Een dag vol inspiratie en duurzame keuzes voor iedereen!
Programma op het plein 11.00 - 15.00 uur
Rechtstreex | Rechtstreex levert lokale, verse en duurzame voeding direct van meer dan 100 boeren en producenten uit de regio, zonder onnodige tussenschakels. Ze richten zich op transparantie, zodat consumenten weten waar hun eten vandaan komt en tegelijkertijd duurzame landbouwpraktijken ondersteunen. Zo wordt er gebouwd aan een kortere en transparanter voedselsysteem. rechtstreex.nl |
Tuinderij Wijdehorst | De coöperatieve tuinderij WIJdehorst is een regeneratieve biologische gemeenschapstuinderij in Wassenaar met een assortiment aan groenten, fruit, bloemen en kruiden. Ze levert de lokale gemeenschap gifvrij en gezond voedsel. De plek zelf is gastvrij en biedt ruimte voor recreatie. Mensen leren hoe op een andere manier kan worden bijgedragen aan een groenere en gezondere planeet wijdehorst.nl |
Ons Eten | Ons Eten zet zich in voor een duurzame, gezonde en eerlijke voedselketen in de stad. Ze organiseren de Haagse Voedselraad, een adviesorgaan met experts die helpen bij het ontwikkelen van voedselbeleid gericht op gezondheid, duurzaamheid en voedselzekerheid. Daarnaast ondersteunen ze burgerinitiatieven en sociale bedrijven die bijdragen aan een toekomstbestendig voedselsysteem. De focus ligt op korte voedselketens, eetbare groene ruimtes, en participatie van de lokale gemeenschap. ons-eten.nl |
Green Office & Ambassadors Initiative | Maak kennis met de Green Office van De Haagse Hogeschool. De plek waar je met je duurzaamheidsinitiatieven voor de hogeschool naartoe kan. Het Green Office team helpt je graag verder met het uitwerken of uitvoeren van je idealen. Je kunt je hier ook aanmelden om vrijwilliger te worden en mee te werken aan Trash Walks, Duurzame evenementen maar ook kun je trainingen en workshops volgen. De Ambassadors Initiative is een nieuw initiatief om aandacht te geven aan al die mooie duurzaamheidsinitiatieven die al leven op de hogeschool. Studenten, collega’s, iedereen die zich op de een of andere manier inzet om duurzaamheid te bevorderen kan hier terecht. Die initiatieven zetten we in het zonnetje, want dat is de plek die ze verdienen. Voor meer informatie, kom naar de stand. |
KlimaatGesprekken - Marleen van Beek, Finance & Control | Sinds 2016 worden hier coaches opgeleid die het gesprek aangaan voor wie maar wil over het veranderen van onze levensstijl. Gebaseerd op het idee “goed voorbeeld doet volgen”, inspireren zij anderen om die duurzame keuzes ook te maken. klimaatgesprekken.nl |
Kleding Kleuren Advies - Rigtje Bruinsma, lectoraat Circular Business | Welkom bij de Community of Practice voor Duurzame Mode en Kleding, waar economie en duurzaamheid samenkomen. Als student weet je hoe belangrijk marktdynamiek, winstmodellen en supply chains zijn. Maar wat als ik je vertel dat het huidige systeem in de mode-industrie niet houdbaar is? Denk aan de gigantische verspilling van grondstoffen, de vervuiling, de impact op voedsel, de slechte arbeidsomstandigheden. Dit zijn niet alleen milieuproblemen, maar ook grote economische en duurzame uitdagingen én kansen. Enkele tips voor duurzamer modewinkelen/-gedrag: |
Zero Waste Warriors | Leer afval scheiden als een pro! Ook dit jaar kun je je eerste hogeschool diploma al binnenhalen door het maken van een “waste” examen. De Zero Waste campagne helpt je hierbij. Master Waste Warriors |
Compass Group/Eurest/proeverij | De cateraar van de hogeschool; Eurest, laat niet alleen op de markt zien hoe zij omgaan met de voedseltransitie, maar ze laten ons vooral ervaren wat dat inhoudt. In de Foodcorner vind je nieuwe en alternatieve hapjes om eens te ervaren. Wie weet wordt op deze manier de nieuwe trend wel ontdekt. |
Wormonomics, Charlotte van Winden | Wormonomics van beeldend kunstenaar Charlotte van Winden combineert videokunst en een manifest over wat mensen kunnen leren van regenwormen met getufte regenwormtapijtjes. Met de video verkent de kunstenaar de ondergrondse wereld van de wormen, en gebruikt humor en satire om kapitalisme, milieu-uitbuiting en economische ongelijkheid te bekritiseren. Door de wijsheid van regenwormen laat het de kijkers reflecteren op thema’s zoals duurzaamheid, rechtvaardigheid en eenvoud. Kom de video en het werk van Charlotte bekijken in de kas! |
Maquettes Duurzame Campus - Ruimtelijke Ontwikkeling (11.00 - 14.00 uur) | Eerstejaarsstudenten Ruimtelijke Ontwikkeling presenteren hun ideeën voor Den Haag Campus. De studenten hebben in korte tijd verdiept om aan de slag te gaan met de omgeving van De Haagse Hogeschool. Hoe kunnen ze het gebied verduurzamen om meer groen (moestuinen) in het gebied te maken? En hoe verbind je het gebied door sport? Laat je verassen door hun creatieve en innovatie ontwerpen en hun frisse perspectieven op duurzaamheid en stedelijke ontwikkeling. Om 14.00 uur vindt de publieke prijsuitreiking plaats. Contactpersoon: Sebastiaan Beresford, docent Ruimtelijke Ontwikkeling. |
Wellbees | De Wellbees besteden met het stellingenspel “Op ’t Matje“ aandacht aan studentenwelzijn. En studentenwelzijn heeft ook alles te maken met de omstandigheden waarin jij je kunt concentreren op je studie. Ook goede en duurzame voeding kunnen invloed hebben op je studie. Ontdek dit (en andere zaken) in dit spel. Wellbees |
Hapjes en onderzoek studenten Voeding & Diëtetiek | In de ochtend hebben studenten van Voeding & Dietetiek nieuwe hapjes voorbereid in de keukens op de Slinger. Nu is het tijd om deze te laten testen. Op de markt zul je meerdere studenten tegenkomen die jouw beleving van de hun bereide hapjes graag willen weten. Dus geniet van het hapje, en deel je ervaring in hun onderzoek. |
Live kookdemonstratie door chef-kok Pierre Wind
12.00 - 13.00 uur Plein
Pierre Wind is een Nederlandse kok die grote bekendheid kreeg door zijn kookprogramma’s op televisie. Pierre is als kok werkzaam geweest in sterren restaurants als Seinpost, Saur en Prinses Juliana te Valkenburg. Daarna is hij jarenlang, als boegbeeld van de innovatieve keuken, werkzaam geweest bij restaurant De Nas en vervolgens jarenlang als chefkok in restaurant September te Den Haag. Pierre is momenteel practor aan de Internationale Hotel & Managementschool ROC Mondriaan in Den Haag en hij werkt als ‘executive chef’ in het eerste tramrestaurant in Nederland: de Haagse Hoftrammm. Hij is regelmatig te gast als kok in het Tv-programma ZappLive. Hij maakt dan de lekkerste dingen live in de studio, zoals hele gekke recepten, hele lekkere en simpele recepten!
More to Sustainability Pub Quiz
13.00 - 13.45 uur Café West 75
Do you sometimes find yourself feeling that sustainable challenges are too big for any of us to tackle? Do you struggle to find ways in which each of us can contribute in manageable but meaningful ways? Then, join our “More to Sustainability Pub Quiz” to find out about more (and different) ways in which we can better nurture ourselves, each other and the environment. Learn new fun facts about how to improve our food practices (and other sustainability techniques) and win awesome prizes.
Lezing "Nederland Veganland?"
Joran Lammers, PhD candidate/junior lecturer Universiteit Leiden
13.00 - 13.45 uur Speakers' Corner
Ontwerpend onderzoek wijst uit: minder vlees en zuivel betekent meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, meer klimaatrechtvaardigheid en is goed nieuws voor de economie!
Stel iedereen eet plantaardig en de import van veevoer komt tot stilstand, wat zou dat voor ons land betekenen? Strootman Landschapsarchitecten onderzocht dit samen met de Universiteit Leiden. De Van Eesteren-Fluck en Van Lohuizen Stichting selecteerde het onderzoeksvoorstel uit een groot aantal inzendingen en financierde het. Centrale thema’s in het ontwerpende onderzoek zijn klimaatrechtvaardigheid en ruimtegebruik. Het is een denkoefening - geen plan. Het onderzoek laat zien dat minder vlees en zuivel veel oplevert. Namelijk meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en meer rechtvaardigheid. Het ruimtevraagstuk, in Nederland zo pregnant, blijkt gekoppeld te zijn aan onze keuzes voor dieet en productiemethoden.
Website: www.nederlandveganland.nl / Joran Lammers - Leiden University (universiteitleiden.nl)
Workshop "Wat is duurzame én gezonde voeding?"
Annelies Rotteveel, hogeschooldocent/onderzoeker Voeding & Diëtetiek
13.00 - 13.45 uur Innovation Playground
Alles wat we eten en drinken heeft impact op het milieu. Zo zorgt het maken van voedsel voor uitstoot van broeikasgassen en er is veel water en land voor nodig. Daarnaast moet voedsel worden verpakt, gekoeld en vervoerd. In totaal ontstaat ongeveer een derde (20-35%) van alle klimaatimpact door het produceren en consumeren van voedsel.
Voor het milieu maakt het dus heel wat uit wat er op jouw bord ligt. Het is per product verschillend wat de invloed is op klimaatverandering. Door andere keuzes te maken en anders te gaan eten kan je direct bijdragen aan een betere wereld. In deze sessie leggen we uit wat duurzame voeding precies is en waar je op kan letten in je eigen voeding, zodat het ook nog gezond en voedingskundig volwaardig is.
Lezing "Waarom psychologie belangrijk is om vaker duurzame voedselkeuzes te maken"
Patricia Bulsing, docent Voeding en Dietetiek
14.00 - 14.45 uur Innovation Playground
Het vergroten van het begrip bij mensen over welke keuzes beter zijn voor gezondheid en duurzaamheid is van groot belang binnen de grote voedseltransitie waar we momenteel doorheen gaan (van een dieet met veel dierlijke eiwitten naar diëten met meer plantaardige eiwitten). Ondanks de toenemende kennis over de gezondheid en duurzaamheid van voedsel, zien we echter dat de meeste mensen blijven eten zoals ze altijd hebben gedaan. Waarom is dat het geval? Met welke psychologische uitdagingen worden mensen geconfronteerd? Ervaren ze weerstand tegen verandering? En is er nog hoop? In deze sessie word je meegenomen door verschillende psychologische factoren rondom duurzame voedselkeuzes.
Excursie Stadsoase Spinozahof
Stadsoase Den Haag / Stichting Stadsoase Spinozahof
Groep 1 vertrek 11.45 uur, terugkomst 13.15 uur
Groep 2 vertrek 13.15 uur, terugkomst 14.45 uur
Een Stadsoase is een groene, rustgevende plek midden in versteende delen van de stad waar mensen zowel fysiek als mentaal nieuwe energie opdoen. Het biedt een natuurlijke omgeving waar wijkbewoners kunnen ontspannen, van de natuur genieten, en in contact komen met buurtgenoten. Deze plekken bevorderen maatschappelijke participatie door bewoners te activeren om samen te werken aan projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van de wijk. De Stadsoases spelen daarmee een belangrijke rol in het verminderen van hittestress en het verbeteren van het welzijn van bewoners. Het is meer dan alleen een plek om tot rust te komen; er ontstaat een dynamische uitwisseling van energie, doordat individuen actief deelnemen aan de gemeenschap en zo niet alleen zichzelf, maar ook de buurt versterken.
Trek ongeveer anderhalf uur uit (inclusief heen en terug wandelen). Meld je bij de stand van de Green Office op de aangewezen tijd.
Meer informatie
Meer informatie is te verkrijgen via het programma en via greenoffice@hhs.nl. Inschrijven voor lezingen kun je hier.
Tot dinsdag 8 oktober! 🌱