Compilatie van het debat onder sportieve leiding van oud-profwielrenner en journalist Marijn de Vries.

Bewegen, en dus ook sporten, is gezond; je kan je hoofd leegmaken, voelt je beter en veerkrachtiger in het leven staan. Met sporten is niets mis, integendeel! Op de website van NOC*NSF valt te lezen; 'Sport inspireert, sport verbindt, sport verbroedert. Het zorgt voor meer begrip en respect voor elkaar, en daarmee voor een beter evenwicht in de samenleving'.

Dit klinkt heel positief, maar er zijn ook andere geluiden te horen als het om de organisatie van grote sportevenementen gaat: over mensenrechtenschendingen die een direct verband hebben met de organisatie van het evenement, zoals gedwongen huisuitzettingen voor de bouw van stadions of uitbuiting van arbeiders die betrokken zijn bij die bouw, zoals nu bij het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar. Een evenement waar heel veel mensen met een voetbalhart met smart naar uitkijken.

Er bestaat ook zo iets als 'sportswashing'. Daarvan is sprake als een land dat met de organisatie van een prestigieus sportevenement of met de aankoop of sponsoring van een gerenommeerde sportploeg het imago wil oppoetsen en wil verdoezelen dat er veel mis is wat betreft het naleven van de mensenrechten. Hoe kijken onze studenten hier tegenaan? Tijd voor een goede discussie!

Het debat vond plaats op 14 november 2022 in de Speakers' Corner op De Haagse Hogeschool.