Lector Filosofie en Beroepspraktijk, Chris Detweiler, heeft voor zijn onderzoeksproject ‘Sociotechnical Considerations of AI in Music Technology’ een Artists + Machine Intelligence (AMI) Research Award ontvangen. Met deze onderzoeksprijs steunt het AMI-programma van Google onderzoek in de kunsten en sociale wetenschappen dat zich richt op machine learning en de gevolgen daarvan voor de samenleving. De awards worden jaarlijks aan vijf onderzoekers toegekend.

“Kunstmatige intelligentie geeft muzikanten al een aantal jaar heel nieuwe mogelijkheden in productie, uitvoering en weergave. Dat is natuurlijk uitdagend op creatief vlak, maar heeft ook gevolgen voor het beroep van muzikant. Deze veranderingen onderzoek ik en probeer ik breder te trekken naar de effecten op andere creatieve beroepen,” vertelt Chris. 

Ontwerpers en ontwikkelaars

Naast de muzikanten spelen ook ontwerpers en ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie en toepassingen daarvan, een belangrijke rol. “Met wat zij bedenken en maken, hebben ze direct invloed op de mogelijkheden die de muzikant heeft. Zo zijn er programma’s die muziekstukken componeren en eigenlijk volledig Westers georiënteerd zijn. Dat betekent dat er geen Arabisch klinkende muziek uit zal komen, omdat die noten niet geprogrammeerd zijn. Vandaar dat ik ook handvatten ontwikkel voor ontwerpers en ontwikkelaars zodat zij rekening kunnen houden met de gevolgen van hun werk,” licht Chris toe.

Plannen

Chris wil zijn bevindingen graag terugbrengen in het onderwijs. “Studenten van opleidingen  Applied Data Science & AI, HBO-ICT en Communication & Multimediadesign kunnen deze kennis goed gebruiken, denk ik. Voor hen is belangrijk dat ze zich bewust worden over wat hun ideeën en werk teweeg brengen.” 

Dankzij de AMI Research Award kan Chris nog een jaar verdieping aanbrengen in het project. In dit jaar gaat hij zich meer richten op de mensen die de techniek gebruiken. “Omdat dit onderzoek in het kader van het AMI-programma van Google wordt gedaan, kan ik gebruik maken van hun netwerk met muzikanten en kunstenaars. Dat is natuurlijk geweldig. Wie weet wie ik tegenkom!”