Meer werk verzetten met minder mensen, monitoren van processen, aan de slag met levensduurverlenging van producten: is de digitale ontwikkeling daarvoor al ver genoeg? Om deze vragen draaide het tijdens de bijeenkomst ‘Data-Driven Duurzaam in Manufacturing’ afgelopen 28 februari in Delft van Kenniscentrum Digital Operations & Finance.

Tijdbesparing zou, meer dan klassieke productiviteit, het leidende argument moeten zijn bij het heroverwegen van de mogelijkheden van samenwerking tussen mens en technologie. Het stelt ons in staat de mens primair in te zetten op zaken die echte aandacht, vakmanschap en creativiteit vragen. Dashboards kunnen hierbij breed worden ingezet om gegevens visueel te analyseren, te bewaken en ermee te communiceren. Ze kunnen ook worden ingezet voor ondersteuning in besluitvorming, overtuigen of leren. Ze zijn flexibeler dan ‘hardcore’ automatisering en kunnen bijdragen aan een hogere output in termen van potentiële tijdsbesparing en het stimuleren van welzijn op het werk. Maar is de digitalisering al ver genoeg voor de gevraagde flexibiliteit in de nieuwe circulaire werkelijkheid? Bijvoorbeeld in as-a-service ecosystemen, waarin we te maken hebben met gebruikte producten in processen, waarbij immens veel meer digitale connectiviteit en uitwisseling nodig zal zijn? 

We werkten aan mogelijke antwoorden op deze vragen met een podcast (verzorgd door ROC Mondriaan), een masterclass dashboards maken, insights in ‘manufacturability’, een disassembly workshop, een round table over digitalisering en repairability (met medewerking van UT en de HAN), een lezing over datasecurity (door Peter Roelofsma van HHS), een lezing over Digital Twins (door Wilbert van den Eijnde van NHL Stenden), een keynote over Design-for-Circular-Economy (door Ruud Balkenende, TUD) en de presentatie van het position paper “Dashboards for Long-Term Productivity in Future Work” (door John Bolte, Jenny Coenen).

De dag had een feestelijk tintje vanwege de tweede verjaardag van het RE/manufacturing lab!

De position paper is hier te lezen: 

Dashboards for Long-Term Productivity in Future Work (2024)

Met nogmaals dank aan alle bezoekers, sprekers en medewerkers voor het slagen van de middag!