Gedurende de eerste helft van 2022 is het lectoraat Changing Role of Europe druk bezig geweest met verschillende initiatieven rondom het thema ‘Europa in de gemeente’. Zo is er een 6-delige series in onze podcast Global Gossip verschenen, is er een live-talkshow uitzending geweest vanuit de Aula en is als kers op de taart het Inspiratiecafé Brussel & het stadhuis georganiseerd op 2 juni.

Het inspiratiecafé werd geopend door lector Mendeltje van Keulen en speciale gastspreker, Tom de Bruijn. Tom was wethouder in de gemeente Den Haag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de EU. Vanuit zijn ervaring in deze verschillende rollen vertelde hij over hoe de Europese en lokale bestuurslaag op elkaar inwerken.

Na deze opening vonden deelsessies plaats over de onderwerpen ‘Europa-bewustzijn in het gemeentehuis’ en ‘Europa: pinautomaat, investeringskans of verspilde moeite?’, waarbij er ook extra aandacht was voor de rol van het MKB.

We willen graag al onze gasten bedanken voor hun aanwezigheid. We hebben ontzettend genoten van de gesprekken met elkaar en zijn dankbaar voor de input van iedereen tijdens de workshops.

Wil je één van deze activiteiten terugkijken of -luisteren? Hier onder vind je een overzicht van alle beschikbare media.

Talkshow – Waar is Europa in de gemeenteraadsverkiezingen?

Het live verslag van de volledige talkshow, uitgezonden op 9 maart 2022, is op Youtube terug te kijken.
Te gast waren: Fenna Pols (Kenniscentrum Europa Decentraal), Iris Ferreni (Provincie Zuid-Holland) en Marieke van Doorn (Raadslid D66 Den Haag)

Serie afleveringen van podcast Global Gossip over Europa op lokaal niveau

  • Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD) over de rol van Europa in de gemeentes, met als hoofdgast Caroline Nagtegaal.
    Met een Europees Parlementslid praten over de gemeenteraadsverkiezingen, is dat niet raar? Wat ons betreft niet. Zo’n 70% van het beleid dat in de Europese Unie wordt gemaakt sijpelt namelijk door naar het niveau van gemeenten. Caroline is actief in haar thuisstad Rotterdam en in de Europese arena. Luister de aflevering op Spotify.
  • Migratie in de gemeentepolitiek: Wie neemt de verantwoordelijkheid en wie duikt? Met als hoofdgast columnist en docent Gert-Jan Geling.
    In deze aflevering praten wij over praten wij over de Europese migratiecrisis en hoe deze invloed uitoefent in gemeentes in Nederland. Volgens Gert-Jan moeten nadenken over de toekomst van migratie want vluchtelingenstromen zullen, in tijden van geopolitieke spanningen en klimaatverandering, altijd blijven bestaan. Luister de aflevering op Spotify.
  • Lobbyist Iris Bouwers over spanningen in de landbouw en ambities uit Brussel. Met als hoofdgast Iris Bouwers. Brussel heeft veel ambities voor een groenere toekomst. Hoewel ze kansen en mogelijkheden met zich mee brengen, zorgen ze tegelijkertijd voor een opeenstapeling van regeltjes die het werken in de landbouw lastig maken. Met Iris Bouwers praten wij over het zoeken van een balans tussen beleid dat boeren tevreden houdt en beleid waarmee Europese doelen behaald worden. Luister de aflevering op Spotify.
  • Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) over de woningcrisis vanuit Europees perspectief. Met als hoofdgast Kim van Sparrentak. Het is woningcrisis in Nederland. In de huidige verkiezingstijd heeft elke partij wel een mening over dit onderwerp. Hoewel ‘wonen’ geen competentie is van de Europese Unie, is de invloed van Brussels beleid op dit dossier behoorlijk groot. We spreken er over met Europees parlementslid Kim van Sparrentak. Luister de aflevering op Spotify.
  • Gedeputeerde Tjisse Stelpstra over circulaire economie en de European Green Deal op lokaal niveau. Met als hoofdgast Tjisse Stelpstra. Waarom zou je als provincie of gemeente actief zijn in Brussel? Volgens Tjisse Stelpstra, gedeputeerde bij de provincie Drenthe en actief in het Europese Comité van de Regio’s, word je in Brussel “snel bewust dat we niet alles zelf in dit land kunnen oplossen.” Tijdens het gesprek zoomen we in op de energietransitie en circulaire economie. Luister de aflevering op Spotify.
  • Jongeren in de politiek: staat ‘Europa’ dichterbij dan de gemeente? Met als hoofdgasten Jens Bosman en Tom Scheepstra. We pratenjongeren in de politiek met jongeren uit de politiek, namelijk: Jens Bosman van DWARS (GroenLinks) en Tom Scheepstra van CDJA (CDA). Hoe ziet een dag bij zo’n politieke jongerenorganisatie eruit? Wat kunnen jongeren waarmaken in de politiek en wat vinden zij belangrijk? In deze aflevering praten we over de visie van jongeren op de verhouding tussen lokaal, nationaal en Europees niveau. Luister de aflevering op Spotify.

De podcastserie, talkshow en het inspiratiecafé is mede gefinancierd door een communicatiesubsidie van de Europese Commissie in Nederland.