De lichten worden gedimd, en de eerste studenten stappen de zaal binnen. De opname wordt klaargezet en op de achtergrond worden beelden van het land getoond. Het land van de Tŝilhqot'in. Chief Joe Alphonse van de Tŝilhqot'in Nation - sinds 2010 verkozen tot stamvoorzitter van de Tŝilhqot'in National Government (TNG) - komt de zaal binnen met zijn gevolg. Er valt een stilte en hij begint het inheemse verhaal van de Tŝilhqot'in te vertellen

De strijd om de Aboriginal Titel

Terugkijkend op de Chilcotin oorlog in 1864, zegt de Chief dat het slagveld nu de rechtszaal is. De rechtszaal van het Hooggerechtshof van Canada, het hoogste gerechtshof van het land. En hoewel alle advocaten hen vertelden dat er geen hoop was, zijn de Tŝilhqot'in er na jaren van voorbereiding en strijd uiteindelijk toch in geslaagd om hun aboriginal eigendomsrecht te verkrijgen, zoals verklaard door het Hooggerechtshof. "Het is een gok" en "De schildpad wint eigenlijk wel de race", zo omschreef de Chief het proces dat hij nu ook wel een "papieren strijd" noemt.

Toekomstperspectieven en visie

Vandaag de dag gaan de Tŝilhqot'in nergens heen zonder een van hun inherente ceremonies te beoefenen om hun trots te tonen, een trots die vroegere kostscholen scholen hebben geprobeerd om te zetten in schaamte. Nu eisen de Tŝilhqot'in dat de problemen van de Tŝilhqot'in ook oplossingen van de Tŝilhqot'in vereisen. Zij willen hun eigen inkomsten onafhankelijk opbouwen en hun eigen paden creëren waarin hun inheemse kennis is opgenomen. Zij geloven dat alleen door de noodzaak te erkennen om samen te werken met de inheemse bevolking, Canada echt zijn volledige potentieel kan bereiken. Hun visie voor de toekomst is om te transformeren, beter te worden en elkaar op te tillen. Als je een glimp wilt opvangen van hoe dat eruit zou kunnen zien en hoe het seminar werd afgesloten met een ceremonieel slot, dan kan je de opname bekijken op YouTube.