Een gevulde rugzak 

Ginger Martina werkt alweer 18 jaar bij De Haagse Hogeschool. Na even bij de dienst HRM te hebben gewerkt maakte ze de bewuste overstap naar het onderwijs. Nu is ze opleidingsmanager bij M&O (Management & Organisatie). Ginger: “Hier werken de opleidingen Bedrijfskunde, Facility Management en HRM (Human Resource Management) samen. We hebben alle overlap in de discipline gezocht, er zijn namelijk veel gemeenschappelijke factoren. Studenten krijgen hierdoor een breder perspectief en leren kijken over de grenzen van het eigen vakgebied. Bovendien hebben studenten in de praktijk ook te maken met multidisciplinaire samenwerking, dus daar sluiten we mooi bij aan. Persoonlijk vind ik het ontzettend leuk om leiding te geven aan een brede opleiding en om samen te werken met deeltijdstudenten, voornamelijk door hun rijkgevulde rugzak. Dus de context die ze meenemen door hun werkervaring.” 

Niet alle wijsheid in pacht 

Joice van Casteren komt oorspronkelijk uit de communicatiewereld en is hogeschooldocent bij M&O Deeltijd. Bij de opleiding werkt ze met beroepsproducten, waarbij de studenten de kans krijgen om de geleerde theorie te toetsen en te onderzoeken in hun eigen werkpraktijk. Joice leert hier zelf ook veel van: “Ik begeleid professionals met starterservaring, maar ook mensen die hun sporen op de werkvloer verdiend hebben. Dat maakt het werk voor mij zo interessant, spannend en dynamisch. Als docent heb je zeker niet alle wijsheid in pacht en de studenten houden ons loepscherp. Je weet nooit met welke dilemma’s of vragen studenten komen vanuit hun werkpraktijk.” 

Leven Lang Ontwikkelen 

In het kader van een Leven Lang Ontwikkelen is M&O Deeltijd een mooie aanvulling. Een Bedrijfskundige kan immers heel veel leren van de inzichten van een Facility Manager of Human Resource Manager. Toch kan een studie naast je werk wel zwaar zijn. Ginger vertelt: “Misschien ben je wel een 40-plusser die al jaren niet meer in de schoolbanken heeft gezeten, en dan voelt het als een hele stap terug om weer te studeren. Of heb je een mbo afgerond en twijfel je of je het hbo-niveau aankan. Maar daar ondersteunen wij ook in. Bijvoorbeeld in de leeractiviteiten, maar ook middels een studiecoach die jou persoonlijk begeleidt. We zijn continue aan het doorontwikkelen om in te spelen op de ontwikkeling en behoeftes van de arbeidsmarkt en dus onze professionals. Flexibiliteit in je curriculum is uitdagend en cruciaal. Zo zijn we momenteel ook bezig om delen van onze opleidingen als losse module aan te bieden, zodat we echt een partner voor organisaties worden voor alle op, -om, -en bijscholingsbehoeftes.” 

Yes! It’s Friday 

Joice vertelt: “We zijn een relatief kleine opleiding, dus we kennen onze studenten allemaal, en weten vaak wat er op werk en in de privésfeer speelt. Verder merk ik dat deeltijdstudenten een doelbewuste keuze maken van: dit is een investering in mijzelf, dit is mijn ontwikkelmoment. Ginger voegt toe: “Zo hebben wij het vrijdagprogramma ook ontwikkeld. Dit is de vaste lesdag en die noemen we ook wel ‘Yes, It’s Friday!’. Het is niet alleen een lesdag maar ook een vaste check-in met elkaar; er is ruimte voor ontmoeting. Onze studenten zijn kritisch, juist door hun werkervaring en de bewuste keuze die ze maken om hier op vrijdag te zijn. Dat is terecht en ontzettend leerzaam voor zowel de studenten als de docenten!”  

Geïnteresseerd in één van de multidisciplinaire opleidingen? Bezoek één van onze (online) voorlichtingsavonden.