In een directe livestreamverbinding met Kyiv sprak de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vandaag studenten van De Haagse Hogeschool en Universiteit Leiden toe. Hij gaf onze studenten een aantal belangrijke boodschappen mee: “Vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Jonge mensen denken na hoe ze succesvol kunnen zijn in hun leven. Bepaal voor jezelf wat de grenzen van goed en kwaad zijn. Ieder mens moet weten wat het is om vrij te zijn. Beschouw die vrijheid niet als iets vanzelfsprekends, maar denk na over hoe je die vrijheid kunt verdedigen. Hoe je eenheid kunt creëren met anderen in deze wereld.”  
 
En ook: “Streef naar eenheid, maak vrienden en kom uit je bubbel. Het maakt niet uit uit welk land ze komen. Het belangrijkste is wat het resultaat van jullie vriendschappen is voor de vrede op deze wereld. Overwin alles wat jullie verdeelt. Dat is jullie speciale verantwoordelijkheid. Jullie hebben de mogelijkheid om in vrede ja of nee te zeggen tegen dingen die op je afkomen. Dat is precies waarvoor wij vechten in Oekraïne.” In zijn speech stond hij niet alleen stil bij de verantwoordelijkheid van jonge mensen om keuzes te maken, maar ook bij de rol van de Verenigde Naties en de Europese Unie in dit conflict.  

Stad van vrede en recht 

Zelensky benoemde terecht de rol Den Haag als stad van vrede en recht en de zetel van het Internationaal Strafhof. Wij zetten ons in voor een rechtvaardige wereld, waarbij solidariteit onmisbaar is. Zijn oproep om uit je bubbel te komen sluit naadloos aan bij de waarden die wij als internationale hogeschool nastreven waarbij we nieuwsgierig zijn naar de wereld om ons heen en elkaar vooruithelpen als community. Het is dan ook heel bijzonder dat hij de tijd heeft genomen met onze studenten in contact te komen en daarbij inspirerend leiderschap toont. Wat het nog meer bijzonder maakt is dat 200 van onze studenten Oekraïne hun thuis noemen en velen zaten ook in de zaal. 

Kijk nu terug!

Zelensky nam een half uur de tijd om onze studenten te woord te staan en beantwoordde daarna een aantal vragen. Na afloop konden zij een paneldiscussie bijwonen met panelleden van o.a. de Oekraïense ambassade en enkele van onze eigen docenten en studenten. We zijn blij dat we onze studenten deze unieke kans konden bieden en dat zoveel studenten uit het hele land meekeken met de stream. Terugkijken kan hier