De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën ter wereld. Kim Poldner is lector bij het lectoraat Circular Business en was bij Met het oog op morgen van de NOS om te praten over duurzame oplossingen. 

Het kabinet heeft een Nationaal Programma geïntroduceerd om de komende jaren zuiniger om te gaan met grondstoffen. Het doel is een circulaire economie in 2050. Kim Poldner geeft aan dat duurzame verantwoording hier een grote rol in speelt. “Bij het maken van kleding is duurzame verantwoording nodig. Denk hierbij aan minder pesticide gebruik en duurzame verfstoffen. We moeten samen zorgen voor de aarde. Ook betekent dat dat goede arbeidsomstandigheden gegarandeerd kunnen worden, dus geen kinderarbeid en normale lonen. Transparantie is ook heel belangrijk wil je een duurzaam kledingstuk maken.” 

Binnen het lectoraat Cicular Business van Kenniscentrum Mission Zero werkt Kim Poldner samen met andere onderzoekers aan verschillende projecten. Denk hierbij aan ‘Trashure’, waar ze kijken naar de textielconsumptie en de herwaardering van textielafval. Of aan ‘Next Fashion Retail’, waarin ze onderzoeken hoe duurzame winkelketens hun aanbod beter kunnen verkopen. Kim: “Ik ben al 20 jaar met mijn onderzoek naar de kledingindustrie bezig en zie fantastisch veel vooruitgang. Ik heb heel veel vreugde om hier verder aan te werken. Dus ik ben enorm hoopvol, en zeker als de politiek een harde vuist gaat maken.”

Beluister de aflevering