Een groeiende bevolking, een schrijnend woningtekort en onomkeerbare klimaatverandering. De bouw speelt een cruciale rol in het oplossen van de grote uitdagingen van deze tijd.

De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd is de bouw onmisbaar bij het realiseren van nieuwe woningen, industrie en infrastructuur. Tijd voor verandering dus. Digitalisering is een van de belangrijkste aspecten in een duurzamere bouw.

Stel je voor: je gaat een huis verbouwen. Alle materialen die je normaal gesproken ‘weggooit’ kun je nu scannen met een app. De app herkent het product en ziet in welke staat het is. Zo weet je direct hoe je het kunt hergebruiken. Ook is meteen duidelijk voor welke producten eventueel een tweedehands markt is. Dat kan de transitie naar een circulaire economie aanzienlijk versnellen, daar is onderzoeker en docent bij InHolland Tilmann Koster van overtuigd. Hij is begonnen met het ontwikkelen van een algoritme om dakpannen te herkennen. Koster traint het algoritme met foto’s van verschillende dakpannen – er zijn tientallen modellen – om er uiteindelijk voor te zorgen dat het alle soorten dakpannen van elkaar kan onderscheiden. Uiteindelijk moet dit voor alle materialen en producten mogelijk worden.

Lees meer

Lees het volledige artikel op de website van Innovation Origins: Digital twins zorgen voor doorbraak in duurzame bouw.