Maandag 17 januari openden de wethouders van Sport en Zorg Hilbert Bredemeijer en Kavita Pharbudayal samen met Charles Crown, een gebruiker, de Mobilitheek in het Zuiderpark. De Mobilitheek leent sporthulpmiddelen uit. Iedereen uit de regio die fysiek beperkt is en wil (blijven) sporten, kan hier terecht. De Mobilitheek is gehuisvest in de Sportcampus.

De Mobilitheek is sinds 17 januari officieel open, gebruikers konden al eerder terecht bij deze bijzondere uitleen. Wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid testte er samen met eerste gebruiker Charles Crown een speciale fiets. "Iedereen in Den Haag moet volwaardig mee kunnen doen. Daarom ben ik zo blij met dit initiatief dat is voortgekomen uit de prijsvraag ‘Onbeperkt 070’. De Mobilitheek maakt het mogelijk dat ook mensen met een beperking kunnen sporten en bewegen en daardoor met anderen in contact komen. Volwaardig, zelfstandig, maar wel met professioneel advies en zo nodig ook professionele begeleiding", aldus Kavita Parbhudayal.

Overzicht

In de Mobilitheek is alles overzichtelijk uitgestald waardoor de bezoeker zich gemakkelijk kan oriënteren op wat er op het gebied van sporten en bewegen allemaal mogelijk is. Mensen met een lichamelijke beperking worden vaak inactiever, terwijl regelmatig bewegen juist een positieve invloed op de gezondheid heeft, de conditie verbetert en ook helpt om het aantal sociale contacten te vergroten.

Initiatief

Daarom namen Basalt, het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport (TIBS) van De Haagse Hogeschool, Voorall, gemeente Den Haag en Kenniscentrum Sport & Bewegen het initiatief tot deze uitleen voor sporthulpmiddelen. De Mobilitheek is een aanvulling op het reeds bestaande ‘Beweegloket’. Naast advies over een passende beweegactiviteit, kan men nu ook hulpmiddelen uitproberen om tot een weloverwogen keuze te komen.

Voor iedereen

“Iedereen in Den Haag moet kunnen sporten en bewegen, ook Hagenaars met een beperking. Ook voor hen moet het mogelijk zijn om eerst een sport- of beweegactiviteit uit te proberen, om zo te ervaren wat bij je past. De aanschaf van hulpmiddelen kan duur zijn. Maar nu kun je ze dus eerst lenen en uitproberen. De Mobilitheek maakt dat mogelijk", aldus wethouder Hilbert Bredemeijer (Sport).

Afspraak maken

Mensen met een lichamelijke beperking uit Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Lansingerland en het Westland kunnen terecht bij de Mobilitheek door een afspraak te maken op www.mobilitheek.nl. Daarna volgt een adviesgesprek. Aansluitend worden de hulpmiddelen getest en aangepast. Het sporthulpmiddel kan vervolgens enige tijd geleend worden om uit te proberen, ook als dat bij een sportvereniging is.

Onderzoek

Voor mensen met een beperking is bewegen belangrijk voor zowel hun fysieke als hun mentale gezondheid. Bovendien kunnen zij door te sporten en te bewegen actief meedoen in de samenleving. Maar voor hen komt daar meer bij kijken dan even de sportschool binnengaan of het zwembad induiken. Het lectoraat (TIBS) doet onderzoek om bewegen en sporten voor mensen met een fysieke beperking makkelijker te maken.

Meer weten?

Bekijk de video Opening Mobilitheek.