Paarse Vrijdag anyone? 

Op 10 december 2021 was het Paarse Vrijdag, een dag waarop iedereen solidariteit kan tonen met LHBTIQ+ ’ers, simpelweg door het dragen van een paars kledingstuk. Dit initiatief is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten en Canada waar Spirit Day voor het eerst plaatsvond, als middel om het pesten van LHBTIQ+-jongeren tegen te gaan. Ook De Haagse sloot zich aan bij dit initiatief, en riep al haar studenten en medewerkers die de queer-community een warm hart toedragen ook paars te dragen op 10 december.

Verder organiseerde The Lighthouse in samenwerking met de Taskforce Diversiteit en Inclusie een (online) programma met als thema: “Diversiteit in de regenbooggemeenschap”.

Diversiteit in de regenbooggemeenschap

Met veel plezier kijken we terug op een geslaagde dag met diverse sessies. Allereerst was er het panel met dezelfde titel als het thema. Onder leiding van de moderators Wâtte Zijlstra en Merlijn Wolsink ontstond een heel interessant gesprek dat van belang is voor de samenleving en daarbij de LHBTI+-gemeenschap. Met aanvullingen van spreker Esmée Geertsma en de waardevolle inbreng van de panelleden Loiza Lamers, Lou Nijhuis, Jules Wagner en Juulke de Heij bespraken ze onder andere waarom de letters in de LHBTI+ nu nog hard nodig zijn maar dat we tegelijkertijd streven naar een samenleving waarin niet meer zo in labels wordt gedacht.

Verder konden medewerkers bij de workshop Queer of gay, gegeven door Naomi van Stapele, horen wat het verschil is tussen queer en gay. Wat queer zijn voor haar betekent en welke rolmodellen er ons voor geweest zijn. Ook was er veel ruimte voor vragen en interactie om met elkaar in gesprek te gaan over hoe we samen een vellig leer- en werkklimaat kunnen creëren.

Tot slot lanceerde de Arjen Kapteijns, wethouder emancipatie, de nieuwe online kaart Queer support Den Haag. Moderator Bappie Kortram ging eerst met de wethouder in gesprek over het queer emancipatiebeleid van de gemeente Den Haag. En vervolgde dit met een panelgesprek over queer zijn in Den Haag. Aan de gesprekstafel kwamen waardevolle bijdragen van de panelleden Naomi van Stapele, Riyaz van Wegberg en Maaike Frankena voorbij.

 

Terugkijken

 

Je kunt de sessie Diversiteit in de regenbooggemeenschap alsook de het filmpje over "Queer zijn Den Haag: lancering website" terugkijken via de onderstaande links:

Queer zijn in Den Haag: lancering website

Diversiteit in de regenboogmaatschappij

Alsook kan je hier zien wat de faculteit ITD voor Paarse Vrijdag heeft gedaan