Op 21 april 2022 nam Leonard Geluk, directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het pamflet ‘Rebellie in participatie: openstaan voor elkaars dromen in ouderenhuisvesting’ in ontvangst. Het pamflet biedt praktische handvatten voor bestuurders van woningcorporaties, sociaal ondernemers en beleidsmakers die samen met ouderen nieuwe wooninitiatieven willen realiseren. Het pamflet werd overhandigd door Marianne van Bochove (onderzoeker), Zsuzsu Tavy (onderzoeker), Joost van Hoof (lector Urban Ageing) en Katja Rusinovic (lector Grootstedelijke Ontwikkelingen) van De Haagse Hogeschool.

Veel ouderen willen het liefst zelfstandig blijven wonen. Bij voorkeur in de buurt van gelijkgestemden en in een woning en omgeving die past bij hun levensfase en behoeften. Nieuwe woonvormen ontwikkelen die voorzien in deze wensen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe organiseer je inspraak van ouderen? Hoe geef je ze ook werkelijk een stem bij het ontwerp, de bouw en ingebruikname van nieuwe woonvormen?  

Participatie ouderen 

Voor veel initiatiefnemers is het vormgeven van de inspraak een zoektocht. Maar er zijn ook succesverhalen: rebelse wooninitiatieven waar toekomstige bewoners en initiatiefnemers samen een nieuwe woonvorm ontwikkelden. Zoals een complex waar ouderen en studenten samenleven, een woongemeenschap voor ouderen met een Marokkaanse achtergrond, een oud verpleeghuis geheel getransformeerd tot woongemeenschap en een woongroep geïnitieerd vanuit bewoners in samenwerking met een woningcorporatie.   

Praktische tips 

Het onderzoeksteam van De Haagse Hogeschool sprak met 34 bewoners en initiatiefnemers over participatie. Ze vroegen hen naar hun ervaringen en lessen die zij leerden. Deze gesprekken resulteerden in een pamflet dat inspiratie en handvatten biedt die zijn gebaseerd op de ervaringen van deze betrokkenen. Het pamflet met 22 praktische tips is bedoeld voor (sociaal) ondernemers, bestuurders, beleidsmakers en anderen die samen met ouderen nieuwe wooninitiatieven willen ontwikkelen en ouderen willen betrekken in hun keuzes. 

Rebelse initiatieven in ouderenhuisvesting 

Het pamflet is een vervolg op ‘Rebelse initiatieven in ouderenhuisvesting’, dat in juli 2021 werd aangeboden aan Martin van Rijn, voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties. In dit eerdere pamflet delen we voorbeelden en tips van initiatiefnemers die nieuwe huisvesting nét even anders aanpakken. Hoe zet je een rebels initiatief in de markt? Hoe ga je om met regels en hoe verantwoord je keuzes als je het weloverwogen anders doet? In het eerste pamflet kwam sterk de boodschap van initiatiefnemers naar voren: niet rebelleren om te rebelleren, maar om het gedeelde ideaal van betere en beter passende huisvesting voor ouderen te realiseren. Om dat doel te bereiken moet je er samen met ouderen voor gaan. En daar sluit het tweede pamflet op aan met tips en handvatten voor het vormgeven van inspraak van ouderen. 

Meer informatie 

Download ‘Rebellie in ouderenparticipatie’ (pdf) 
Download ‘Rebelse initiatieven in ouderenhuisvesting' (pdf)