Een interessante workshop organiseren, training geven op het voetbalveld of meekijken met het management: Door de samenwerking tussen de opleiding Sportkunde en ADO Den Haag krijgen studenten de kans om al vroeg bijzondere werkervaring op te doen.  

Sport en bewegen 
Het valt niet te ontkennen; de waarde van sport en bewegen wordt in de huidige samenleving alleen maar groter. Daarom legt de opleiding Sportkunde het accent op de sociaal-maatschappelijke kanten van sport, wat precies past binnen de stad Den Haag als politiek hart van Nederland. Tom Roovers is stagecoördinator bij Bureau Sport. Hij vertelt: “Maatschappelijke problemen, zoals eenzaamheid en obesitas, tasten de gezondheid van de samenleving aan. Bij Sportkunde spelen wij in op deze ontwikkelingen. Onze studenten worden breed opgeleid om manager te worden in de sport. Ze belanden bij maatschappelijke organisaties, bij commerciële bedrijven of vervullen beleidsfuncties.”  

Stage bij ADO Den Haag 
Bij de Sportcampus vinden ze goede aansluiting met de sociaal-maatschappelijke kanten van sport door samen te werken met (de maatschappelijke afdeling van) ADO Den Haag. Ramon dos Santos Mendes is alumnus van de opleiding Sportkunde en liep er een jaar stage. Ramon: “Bij ADO Den Haag heb ik mij verdiept in het ‘Leven als een ADO-Prof!’ – project. In dat project nemen groepen kinderen uit de krachtwijken van Den Haag van het basis en het voortgezet onderwijs deel aan het ‘Leven als een ADO-Prof! – traject waarbij ze in een 12-wekendurig traject aan de slag gaan met alle facetten van een profvoetballer. Van een contractondertekening in het stadion tot wekelijkse thematrainingen over gezondheid, normen en waarden en acceptatie die worden uitgevoerd door maatschappelijke ADO-trainers op de playgrounds. Want het zijn van een voetballer in tegenwoordig veel meer dan alleen voetballen. Spelers worden ook maatschappelijk ingezet om bij te dragen aan het verhelpen van (gezondheids)problematieken in de regio Den Haag.”  

“Verder werkte ik mee aan allerlei evenementen/projecten zoals; de ADO Den Haag Old Stars (Walking Football), ADO Clinics, de ADO Den HaaG-Voetbaldag, ADO Kids Kerstlunch, Het Leven als een ADO-Prof traject en de VO Voetbal League, een zaalvoetbalcompetitie tussen verschillende scholen in het Voortgezet Onderwijs, waarbij ook een Workshop Kickboksen wordt gegeven om de kinderen sterker in hun schoenen te laten staan.” 

Leerzame samenwerking 
De samenwerking met ADO Den Haag gaat al een hele tijd terug (op de huidige locatie van de Sportcampus stond vroeger het ADO-stadion, red.) en is voor studenten heel leerzaam. Tom vertelt: “Momenteel hebben we bij ADO allerlei stageprojecten en afstudeertrajecten lopen, niet alleen met Sportkunde maar ook met de opleidingen HALO en Voeding en Diëtetiek en met mbo-opleider ROC Mondriaan. Bij ADO Den Haag lopen studenten stage voor langere periodes en gaan echt de diepte in. Hierdoor leren studenten echt hoe het is om te werken voor een BVO (Betaald Voetbal Organisatie). Dat is extra leerzaam. Het is namelijk anders dan een gastcollege of presentatie in de les. Studenten moeten er echt vijf dagen zijn en worden één met de organisatie. Het feit dat wij dat kunnen faciliteren vind ik echt fantastisch.” 

Inspirerende omgeving 
Ramon hoopt in de toekomst voor een BVO te blijven werken en dan het liefst als Teammanager. “Doordat ik onderdeel was van zo’n inspirerende omgeving als ADO Den Haag, heb ik super veel geleerd over de verschillende uitdagingen die de sportwereld met zich meebrengt. Verder heb ik mij het afgelopen jaar breder kunnen oriënteren op alle afdelingen en functies binnen een BVO, zodat ik nu beter weet wat ik later bij een BVO heel leuk maar ook minder leuk vind. Het netwerk dat ik heb opgebouwd hier is ook ontzettend waardevol voor in de toekomst. Zo werk ik nu (vrijwillig) als teammanager bij de doelgroep Onder 12 bij de jeugdopleiding van ADO Den Haag, om uiteindelijk in de toekomst een eerste elftal teammanager te worden en daar echt mijn baan van te maken! Mee te reizen naar alle wedstrijden en het team echt op de kaart te zetten!” 

Voor meer vragen kunnen studenten en alumni terecht bij Bureau Sport. Dit loket bevindt zich in de Sportcampus en heeft alles te maken met het koppelen van studenten aan een relevante werkomgeving, zodat ze praktijkervaring kunnen opdoen. Denk hierbij aan stage, afstuderen en overige ondersteuning.  Stuur een mailtje of bekijk de website.